Save the Date!

Kom naar de Praktijkdag op 8 oktober 2024: Vakantiehuis van de Toekomst
Praktijkdag met volop inspiratie voor de professional in verblijfsrecreatie

Locatie: Bio Vakantieoord, Wekeromseweg 8, 6816 VS Arnhem

Auteur: Hans van Leeuwen

Er staan grote veranderingen op stapel in de markt van de vakantieparken, resorts, bungalows, chalets en campings. Zo gaan we met z’n allen korter op vakantie, werken we niet alleen meer thuis (maar ook tijdens onze midweek in een bungalowpark), en naast de short-stay is ook de long-stay en de ‘workation’ in opmars.

Daarnaast vervaagt de grens tussen verschillende doelgroepen. We gaan er steeds vaker ‘even tussenuit’, niet alleen meer vanwege een vaste vakantie.

Verder zien de familievakantieparken de concurrentie toenemen van de pretparkvakanties: je verblijft tegenwoordig net zo goed bij de Efteling, Fien & Teun, Mike & Mollie, tussen de cowboys in Vakantiepark Slagharen of tussen de figuren van Plopsaland. Recreatie en animatie groeien naar elkaar toe.

Om in te spelen op die veranderende consumentenbehoefte zullen er meer hybride vakantieparken ontstaan. Hierdoor zullen er meer verschillen komen in accommodatievormen. Zelfs binnen bestaande (veelal grote) vakantieparken zullen ‘mini-resorts’ ontstaan met speciale accommodaties.

Die trend is zo’n 15 jaar terug begonnen met de opkomst van de safaritenten van Yala. Hierdoor is kamperen weer sexy geworden en bleek het zelfs een reddingsboei voor de sector. De Boomhut volgde al snel, en nu zijn de tiny houses, Belltenten, Domes en de luxere vakantiewoningen niet meer te stoppen. Jacuzzi’s, sunshowers, buitenkeukens, sauna’s, privézwembaden… we zijn nog maar net begonnen!

Het ontwikkelen van nieuwe vakantieparken is steeds moeilijker. De brute combinatie van corona, de energiecrisis (mede door de inval in Oekraïne) en strengere (Europese) wet- en regelgeving met betrekking tot stikstof, de druk op de natuur en de openbare ruimte zijn killing. De uitdaging ligt dus in het inspelen op de trends onder de consument, ondanks deze problemen, die nog eens wordt aangesterkt door inflatie en stijgende bouwkosten. Tegelijkertijd moeten ondernemers in de verblijfsrecreatie hun bestaande voorraad vakantiewoningen heruitvinden om te voldoen aan de stijgende wensen. Nieuwe accommodaties moeten helemaal in het keurslijf passen: een unieke beleving, volop comfort en luxe, met groene vinkjes op het vlak van duurzaamheid, energieverbruik, circulariteit en toegankelijkheid. En oh ja: het liefst ook nog betaalbaar.

Praktijkdag: kennis maken én kennis delen

Hoe hou je het hoofd koel in deze zee van uitdagingen, eisen en problemen? Wij organiseren juist hiervoor op dinsdag 8 oktober 2024 een Praktijkdag waarop wij de recreatieondernemers inspiratie willen bieden om een antwoord te vormen op al deze vragen. Wij nodigen u deze dag van harte uit bij ‘Vakantiehuis van de Toekomst’ bij Vakantieoord en Bio Manege in Arnhem.

Over Bio Vakantieoord: onbeperkt jezelf zijn

De afkorting BIO staat voor Beleef, Inspireer, Onbeperkt. Bio Vakantieoord is een bijzondere plek op de Veluwe in Arnhem, waar gezinnen met een gehandicapt kind kunnen genieten van een welverdiende vakantie. Hier vinden zij een veilige omgeving met complete voorzieningen die elders niet te vinden zijn. Dankzij subsidies, giften en steun van bedrijven kan Bio Vakantieoord deze unieke ervaring bieden aan gezinnen, ongeacht hun financiële status.

Met 21 vakantiebungalows en zes rolstoeltoegankelijke glampingtenten ontvangt deze vakantieplek jaarlijks meer dan 2.200 gezinnen met één of meerdere beperkingen. Gastheer van de Praktijkdag én directeur Frans Wientjes is trots op het concept. “Tijdens de Praktijkdag van 8 oktober kunnen alle deelnemers zelf ervaren hoe toegankelijkheid in de praktijk als voorbeeld kan dienen voor vakantieparken in het algemeen. Operationeel zijn wij niet anders dan een ander vakantiepark, maar met ons concept en jarenlange ervaring kunnen wij een voorbeeld zijn voor professionals in de markt van de verblijfsrecreatie.”

Genieten van vakantie, met of zonder handicap

Nadieh van ’t Hekke, bedrijfsleider, kijkt uit naar de Praktijkdag. “Wie naar deze dag komt, laten we zien wat wij doen en waaróm we ons zo inzetten voor onze bijzondere gasten. Wat er allemaal bij komt kijken om een totaalbeleving voor deze groep aan te bieden. Ik beloof je dat je met een paar tools naar huis gaat om het in jouw vakgebied, vakantiepark of speelgelegenheid ook oprecht én inclusief te maken.”

Bio kent een klein team, dat elke dag werkt aan de operationele kant van het vakantiepark, het onderhoud en fondsenwerving. Het park kent een CBF-keurmerk voor goede doelen. Dat het anders is dan andere vakantieparken, beseffen Wientjes en Van ’t Hekke heel goed. “We zijn blij met elke stap die we maken”, zegt de bedrijfsleider. “Wij leven niet voor NPS-scores, maar wij ademen gastvrijheid voor iedereen. Ik ben heel blij dat we ons park steeds mogen en kunnen uitbreiden.”

Het nieuwe kennisplatform: Vakantiehuis van de Toekomst

Vakantiehuis van de Toekomst, hét nieuwe informatie- en kennisplatform voor professionals in de verblijfsrecreatie, is onlangs gelanceerd door Pleisureworld. En met deze Praktijkdag brengen we een goede gewoonte weer terug. Het is alweer jaren geleden dat wij met Pleisureworld actief waren met onze vakdagen bij bijvoorbeeld Safari Resort Beekse Bergen, de Efteling of Recreatiepark TerSpegelt. Wij zien dat in de verblijfsrecreatie voornamelijk op het gebied van circulariteit, ecologische footprint, energiemanagement en duurzaamheid enorme stappen zijn gezet. Ook de opkomst met fantastische nieuwe aansprekende voorbeelden zoals Familie Resort Molenwaard (Fien & Teun), Safari Resort Beekse Bergen, Warredal, PEAN of De Weelderik zijn allemaal zonder uitzondering nieuwe concepten die weten in te spelen op het veranderende gedrag van de consument. Met deze verschuivende aanpak zien wij ook spelers als PUUR Exloo en Marber Suites met recht zeer onderscheidend en aan de bovenkant van de markt. Voor al deze nieuwe ontwikkelingen is er op dinsdag 8 oktober bij BioVakantieoord te Arnhem (tegenover Nationaal Sportcentrum Papendal) een Landelijke Praktijkdag voor de professionals in de verblijfsrecratiebranche. We verwachten circa 150 deelnemers en meer dan tien toeleveranciers op het Innovatie-Netwerk-Plein. Aanmelden kan via kennisplatform Vakantiehuis van de Toekomst via www.pleisureworld.nl

Meer over de Praktijkdag Vakantiehuis van de Toekomst:
https://pleisureworld.nl/

Meer over de locatie van de Praktijkdag Bio Vakantieoord:
https://www.biovakantieoord.nl/nl/

Hans van Leeuwen
Trendwatcher, Leisure Expert, Conceptontwikkelaar & Adviseur in Recreatie & Toerisme Pleisureworld

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.