Center Parcs swingt weer net als vroeger

De herten lopen tussen de bungalows

Het is voor mij sinds de opening in 2015 alweer de derde keer dat ik te gast ben bij het laatste nieuw gebouwde Center Parcs bungalowpark in Frankrijk, Les Bois Aux Daims (“het hertenpark”). Dit totaal vernieuwend bungalowparkconcept is onderdeel van de Groupe Pierre et Vacances Center Parcs. Zij hebben met dit park de basis gelegd voor de huidige renovatie van het bestaande aanbod in ons land. En die van toekomstige nieuwe parken, waaronder het later dit jaar te openen Villages Nature bij Disneyland Resort Parijs. Ons bezoek in Frankrijk was uitstekend voorbereid door de marketingafdeling van Center Parcs, compleet met een ongekend openhartig ontvangst door General Manager Bruno Guth. Passend bij een winnende coach! Na een aantal jaren als manager op een ander Frans park van het concern, Les Trois Forêts. was Bruno Guth vanaf de tekentafel betrokken bij de realisatie van dit nieuwe resort. Uiteraard zijn wij benieuwd naar zijn verhaal.

Parkdirecteur Bruno Guth vertelt

De cottages gaan op in hun natuurlijke omgeving
De cottages gaan op in hun natuurlijke omgeving

“Dit park is in een recordtijd tot stand gekomen: binnen zeven jaar van concept tot realisatie. Dit dankzij de rol van de “region” (vergelijkbaar met bij ons in Nederland de provincie); wat dankzij de werkgelegenheid voor het totale project een bijdrage betekende van zo’n veertig miljoen euro op een totale investering van circa 350 miljoen. Zonder deze constructie, een soort van PPS (Publieke Private Samenwerking), was het nooit zo snel van de grond gekomen. Er zijn op het park in totaal 800 villa’s, verdeeld over vier soorten luxeniveau’s, en 9 exclusieve boomhuizen. Net zoals op de andere parken is het vastgoed verkocht. Op de boomhuizen na, die met een investering van bijna vierhonderdduizend euro voor beleggers niet interessant waren. Door het hele park liggen wildroosters om de vele herten te huisvesten die vrij rondlopen op het bungalowpark. Geregeld staan ze ineens voor je bungalow. Of je staat tijdens het wandelen ineens oog in oog met een hele roedel herten, wilde zwijnen of vossen.”

De receptieloze aankomst betekent ook bij vertrek alleen je polsbandjes inleveren en doorrijden
De receptieloze aankomst betekent ook bij vertrek alleen je polsbandjes inleveren en doorrijden

Receptieloze aankomst

Workshop van Patrick Manders van Simac over receptieloze aankomst
Workshop van Patrick Manders van Simac over receptieloze aankomst

De 77.000 aankomsten op jaarbasis verlopen receptieloos dankzij het Nederlandse bedrijf Simac. Tijdens onze inspiratiereis heeft Patrick Manders van Simac een introductieworkshop verzorgd over de mogelijkheden van een innovatief polsbandje. Bij aankomst krijgen gasten hier een pakketje met alle relevante informatie, een polsbandje voor het zwembad en de voucher voor alle persoonlijke reserveringen (zoals huurfietsen, events en diner).

Receptieloze aankomst betekent niet dat er geen persoonlijk contact is bij de aankomst
Receptieloze aankomst betekent niet dat er geen persoonlijk contact is bij de aankomst

Het park realiseert binnen twee jaar een bezetting van 82% en heeft dus gemiddeld zo’n 4.500 gasten per dag op het park. Afhankelijk van de bezetting zijn er dagkaarten in de verkoop voor AquaMundo.100 tot 300 beschikbare dagkaarten, €25.- per ticket: goed voor 1 miljoen omzet! Les Bois aux Daims is het eerste bungalowpark van Center Parcs dat werk heeft gemaakt van het buitenzwembad, met echte waterglijbanen en een luxe outdoor spa.

Een apart toegankelijke wellness & spa
Een apart toegankelijke wellness & spa

Sinds anderhalf jaar biedt Center Parcs dagelijks aankomsten (met verblijf van minimaal 2 dagen). Toch blijven de traditionele aankomst- en vertrekdagen populair. 50% van de gasten boekt hier voor een week of langer. Door de ligging ver van de grote steden en andere landen, kennen ze hier niet het vakantievoordeel van Belgen, Duitsers of Nederlanders. Ondanks 1.400 plaatsen in de horeca is er een enorme uitdaging, mede door de Franse cultuur van heel laat eten, waardoor een tweede shift ontbreekt. Ook bij dit park is de horeca overigens uitbesteed.

Housekeeping in eigen beheer

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Center Parcs: zonnepanelen op overkapping van de parking
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Center Parcs: zonnepanelen op overkapping van de parking

De spreiding in aankomsten zorgt ervoor dat de druk op de schoonmaak wordt verminderd. Dankzij een goed parkeermanagementsysteem staat gemiddeld bij slechts zo’n 10 bungalows de auto voor de deur. Het verschil met veel andere parken is de opzet van een soort “lussen” van bungalows met eigen parkeerterrein en housekeeping. Zo wordt de afstand voor de schoonmakers tot slechts12 minuten beperkt en is er enorm veel tijdwinst. Housekeeping gebeurt hier in eigen beheer. Van de totale 260 hectare park is maar 11% bebouwd. Het doel is om de komende jaren uit te breiden met extra bungalows. Les Bois aux Daims heeft het beste van het beste, en heeft veel kunnen leren van een park als Les Trois Forêts.

Outsourcing en Co-Branding

Bruno Guth vervolgt zijn verhaal: “Wij hebben geen sporthal of evenementenlocatie voor grotere activiteiten. Onze Spa & Wellness bieden we aan via outsourcing van het Deep Nature Spa 5-sterren hotelconcept. Diverse andere faciliteiten hebben we via een lokale eigenaar met contracten voor 20 jaar vastgelegd. In tegenstelling tot onze collegaparken zoeken wij meer de verbinding met de regio, omdat de gasten van grotere afstand komen en gemiddeld langer verblijven. Via onze Action Factory kun je zelfs Utra Light vliegen boeken naast al onze eigen activiteiten op het park. Ook is een bezoek te combineren met het bijzondere themapark Puy Du Fou.

De golfkarretjes zijn dagelijks uitverkocht
De golfkarretjes zijn dagelijks uitverkocht

Een bijzondere ervaring is de fietsverhuur. De 100 golfkarretjes zijn dagelijks allemaal bezet (minimaal €75.- per dag!). Wie vooraf via internet heeft gereserveerd loopt met zijn voucher de drive-in fietsverhuur binnen, zoekt zijn fiets uit en rijdt weg. Als het allemaal verloopt zoals het hoort, verkort dit de wachttijden en verhoogt de kwaliteit van persoonlijke aandacht. Het geeft de gast ook een gevoel dat het allemaal niet zo lang duurt, omdat hij zelf de lead heeft.”

Wild observatie – Natuurlijk Center Parcs

Een bungalowpark met een dieren observatorium en excursies
Een bungalowpark met een dieren observatorium en excursies

Bijzonder in het aanbod is de 250 meter lange ‘wild experience’ hoog door de bomen. Via touwbruggen loopt men hoog boven de dieren in het wild. Een mini dierenpark met allerlei excursiemogelijkheden brengt je dicht bij de natuur en de dieren, die zoveel mogelijk in een natuurlijke habitat op het bungalowpark verblijven. De indoorspeeltuin is hier waarschijnlijk de meest gethematiseerde van alle Center Parcs parken. De speelstructuur is geleverd door Proludic.

Gezellig of niet, zo'n boomhuis!
Gezellig of niet, zo’n boomhuis!

Wij verbleven voor enkele dagen in een boomhuis en voor mij was het werkelijk de eerste keer dat het verblijf zo sfeervol en comfortabel aanvoelde, dat een verblijf van week of langer geen straf zou zijn. Vooral het uitzicht van hoog tussen de boomtoppen met vogelzang en kikkers op de achtergrond zorgde voor een vakantiegevoel zo als het hoort. Ook de inzet van een originele boerderij van Poitou als activiteit is een topper op dit park.

Het toetje wordt al voor aanvang van het dinner gepresenteerd op een placemat
Het toetje wordt al voor aanvang van het dinner gepresenteerd op een placemat

Als we toch nog ietwat kritisch mogen zijn, dan vinden wij (ook hier) de kwaliteit van de horeca voor verbetering vatbaar, met uitzondering van Il Giardino Pizza & Pasta. De supermarkt is van alle gemakken voorzien en de naastgelegen streekwinkel geeft toch nog iets van dat vakantiegevoel in Frankrijk. Een extra compliment voor de ambiance en sfeervolle aankleding van alle openbare ruimtes. Er is ons verteld dat ook hier storytelling onderdeel uitmaakt van het concept, alleen het precieze verhaal hebben wij niet kunnen ontdekken. Opvallend is de rol van de medewerkers die de gasten zonder uitzondering een thuisgevoel geven door hun optimale gastgerichtheid. Het is alleen jammer dat de meeste medewerkers niet in staat zijn meerdere talen te spreken.

Les Bois Aux Daim, al bij al een trendsetter en schoolvoorbeeld voor de collega’s werkzaam in de bungalowsector en vakantieparken. Een vakantiepark om écht op vakantie te gaan!

[column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”false” extended_padding=”true” background_color=”#efefef” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/1″ last=”true”]

Onze beoordeling:

 • Hospitality, ontvangst en receptieloze aankomst 9.5
 • Totaalbeeld kwaliteitsplan 9.8
 • Aanbod activiteiten, veiligheid, diversiteit 9.5
 • AquaMundo 9.5
 • Aquadome 9.5
 • Boomhuis (schoonmaak) 10
 • Catering en restaurants 6.5

[/column]

Hans van Leeuwen, Trendwatcher en adviseur in leisure

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Uitzicht van het terras van boomhuis 853
Uitzicht van het terras van boomhuis 853

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Peter Vriend in actie met de Phono. Swingen geblazen!
Peter Vriend in actie met de Phono. Swingen geblazen!

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Het WaterSpray Park in de Aqua Mundo
Het WaterSpray Park in de Aqua Mundo

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Een van de vele voorbeelden van wat er allemaal te beleven valt
Een van de vele voorbeelden van wat er allemaal te beleven valt

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Een apart boekingskantoor voor alle activiteiten
Een apart boekingskantoor voor alle activiteiten

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Detail van hoogwaardig afwerkingsniveau in een van de boomhuizen
Detail van hoogwaardig afwerkingsniveau in een van de boomhuizen

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

De drive through van de fietsenverhuur
De drive through van de fietsenverhuur

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Cottage met blik op interieur
Cottage met blik op interieur

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Action Factory: de gethematiseerde indoor speeltuin
Action Factory: de gethematiseerde indoor speeltuin

[/column]

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.