Recreatieondernemer geeft er de brui aan!

Recreatieondernemer geeft er de brui aan!

Hebben we allemaal de ophef gelezen in de media over het drama van Sprookjeshof Zuidlaren? Een echt traditioneel ondernemersgezin dat in de afgelopen vijfentwintig jaar een bijzondere dagrecreatie uit de grond heeft gestampt. Samen met de Efteling beschikt deze parel van het Noorden over een echt sprookjesbos. Net als op zoveel andere recreatiebedrijven en attractieparken ben ik ook hier regelmatig op bezoek geweest en hebben we samen een bakkie gedaan aan de koffietafel.

Recht door zee en no nonsens
Het familiebedrijf Tolner, met vader Albert als het gezicht van de company en runner up Jan die het gastheerschap met de paplepel is ingegoten. De stille krachten achter het succes van dit familiebedrijf zijn uiteraard mevrouw Tolner en de twee meewerkende broers van Albert en opa die er ook nog rondhuppelt. Naast het sprookjesbos beschikt men ook nog over een restaurant en zalencentrum waar een echte Hollandse biefstuk nog met een sneetje wit brood en jus geserveerd wordt. Al met al en super tent. Gewoon recht door zee en no nonsens maar dan kom je in ons landje bedrogen uit.

Nederland gastvrij?
Nederland is het land dat met twee maten meet en waar klokkenluiders op zwart zaad komen te zitten. Het land dat zo hoog opgeeft over het “gastvrijheidsproject” maar ook het land waar ondernemers minimaal zeven jaar nodig hebben voor het verkrijgen van een vergunning. Politiek en overheidsinstanties gaan prat op de “eigen verantwoordelijkheid”. In de praktijk betekent dit dat instanties met willekeur en eigen interpretaties eigenhandig bepalen wat recht en krom is!

Volop tegenwerking
Zo heeft het Sprookjeshof in Zuidlaren er twaalf jaar over gedaan om ooit de vergunning binnen te slepen voor de bouw van de indoor speeltuin. Hoe komt het toch dat stakeholders zoals keurings- en gemeentelijke instanties een rol innemen waarbij zij de ondernemers letterlijk voor de voeten lopen? De lange procedures leveren veel ergernis op, werken kostenverhogend en zetten menig onderneming op achterstand. Wie niet kan innoveren loopt risico’s.

Willekeur van de medewerkers
Regelmatig heb ik ook bij andere attractieparken in ons land een kijkje achter de schermen en zie ik ook hoe er gemarchandeerd wordt door dezelfde instanties. Hoe komt het toch dat de meest cruciale rol zo allerbelabberdst wordt ingevuld? Wat ik daarmee bedoel is dat het de “medewerkers” zijn van die keuring- en gemeentelijke instanties die zich een bepaalde houding aannemen die niet in het voordeel is van ondernemend Nederland. Hoe kan het toch dat zelfs de brancheorganisaties hier niet tegenop gewassen zijn? Daar waar de macht in “verkeerde” handen ligt overheerst de willekeur.

Meten met twee maten
Waarom kan bij de ene gemeente binnen twee jaar bijvoorbeeld vanaf de idee fase tot aan de realisatie het Theater Amsterdam uit de grond gestampt worden? Waarom kan men in hartje Amsterdam het hele vergunningentraject realiseren wanneer je een hele woonwijk wil afgrendelen? Waarom geldt bij een groot attractiepark in het zuiden des land een gedoogsituatie voor “attracties” die beslist onveilig zijn terwijl dezelfde keuringsinstantie in het noorden struikelt over een “eigen” verantwoordelijkheid bij een top bedrijf dat zijn zaakjes op orde heeft en in de logboeken geen toestanden aantreft?

Helpen in plaats van keuren
Zelf bel ik ook nog wel eens een instantie maar het zijn hier en daar wel mannetjesputters die met de borst vooruit lopen hoor. Mannen onder elkaar zeggen wel eens in zo’n geval dat de vrouw de broek aan heeft! Alles heeft te maken met de intentie en de wil van de “mensen” die werken binnen de organisaties als de keuringsinstanties en gemeente. Wellicht dat dezelfde instanties een assessment op moeten stellen en incompany trainingen om verandering van gedrag te bewerkstelligen en ook de uitgangspunten van hun “diensten” aanpassen door “keuren” te veranderen in “helpen”. In het geval van Sprookjeshof Zuidlaren krijgen wat mij betreft de gemeente, keuring instanties en de branche organisatie een rode kaart!

Wat heeft het Poldermodel in Nederland voor zin als niemand zijn verantwoordelijkheid durft te nemen om dit soort zaken te benoemen en aan de kaak te stellen. Voor wie zijn dit soort instanties er “eigenlijk”? En betalen wij ook feitelijk niet indirect het salaris van dit soort “figuranten”? Jongens…..deze tijd vraagt een andere houding om problemen aan te gaan! Weten we niet wat participatie betekent of hangen we nog in het ouderwetse model van de 4 P’s?

Hans van Leeuwen, trendwatcher & expert in leisure

PS: Wilt u meer lezen over het Sprookjeshof Zuidlaren, klik hier

PPS: Direct reageren op deze discussie? Sluit aan bij de LinkedIn groep Pleisureworld, trendsetting in leisure

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

  • Hof van Saksen
  • Landal Greenparks
  • PUUR Exloo
  • Julianahoeve
  • Aqua Best
  • Wunderland Kalkar DE
  • Beerze Bulten
  • Groepen.NL
  • Gemeenten Lelystad
  • Gemeente Zwolle
  • Midden Limburg
  • Provincie Drenthe
  • TCV Terschelling
  • Kontour Vastgoed
  • Eiland van Maurik
  • Camping Betuwe
  • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

    Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

    Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

    Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.