Wildlands Emmen: zoo, speeltuin of avonturenpark?

Afgelopen weekend was ik samen met een aantal andere journalisten op uitnodiging van Center Parcs bij de opening van Wildlands, de nieuwe dierentuin van Emmen. Wij waren niet de enigen die nieuwsgierig waren; de preopening trok zo’n 10.000 andere bezoekers die via een spaaractie van Albert Heijn een kaartje hadden bemachtigd. En omdat Center Parcs een uniek samenwerkingsverband heeft met het nieuwe dierenpark*, waren wij uitgenodigd voor een weekendverblijf op Parc Sandur.

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Wildlands Emmen

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Dierenkas Jungola Wildlands Emmen

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Jungle trails Wildlands Emmen

[/column]

Wildlands bestaat uit drie themagebieden: in Jungola beleef je een tropisch bos, in Serenga waan je je in woestijngebied en op Nortica ga je op noordpool expeditie. Daarnaast is er Animazia, een grote indoor speelruimte van 4700 m2. Met een totale oppervlakte van zo’n 22 hectare en een maximum capaciteit van 15.000 bezoekers per dag, streeft Wildlands naar 1,3 miljoen bezoekers op jaarbasis. Daarmee zet men in op een verdubbeling ten opzichte van eerdere bezoekersaantallen van 700.000 per jaar.

Waar zijn de dieren?

Atlas Theater Wildlands EmmenDat Wildlands onderdeel uitmaakt van een complete centrumvernieuwing van Emmen wordt duidelijk zodra we aan komen rijden. De volledige infrastructuur is aangepast en een gethematiseerde tunnel onder de entree door moet het verkeer in goede banen leiden. Op het centrale raadhuisplein kijken we naar het imposante entreegebouw, dat architectonisch ongetwijfeld in de prijzen zou kunnen vallen. Maar of ik me gelijk bij de entree van een dierenpark waan? Niet echt, nee.

Via het centrale Kompasplein, lopen we naar de wereld van Jungola. De eerste kennismaking met dieren hebben we in de Vlindertempel. Na een tocht door het bamboedoolhof, via de otterbeek en de mandenoversteektocht herken ik mezelf in de gedachte van een andere bezoeker: “Ik loop hier al een kwartier rond en heb nog geen dier gezien!”. Gelukkig zien we daar dan in de verte een aantal olifanten rondlopen.

Dieren ontbreken in Wildlands Emmen
Rimbula River - Wildlands Emmen - wachtrijOok in de grootste dierentuinkas ter wereld (18.000 m2) zijn het vogels die we als eerst tegenkomen. En hoewel we verderop ook maki’s en slingerapen tegenkomen, valt mij het aantal diersoorten eerlijk gezegd nog wat tegen. Bijzonder vind ik wel de thematiek en beleving in de jungle. Kinderen klimmen via jungletrails door en over het wandelparcours. In de wachtrij naar “top attractie” Rimbula River – een boatride van achtbaanbouwer Mack – heb je weinig fantasie nodig om te begrijpen dat je je midden in de bush bevindt waar net een vliegtuig is neergestort. Via een kijkje door de opengeslagen vliegtuig nooddeuren zie je in de verte de olifanten lopen. Het is misschien juist door alle thematiek dat de boottocht zelf tegen viel; ik mis daar beslist een wow-factor.

Kinderboerderij grootste attractie

Na Jungola brengen we een bezoek aan de Serenga, het woestijngedeelte van Wildlands. Opvallend is dat er in dit gedeelte veel gelegenheid is om dichtbij de dieren te komen. Het drukst is bij de mini kinderboerderij – het Dogondorp – waar kinderen Nubische geiten, harige kameroenschapen en dwergezels kunnen aaien. Even verderop lopen we dwars door de prairiedogvlakte waar de knaagdieren links en rechts dwars door het publiek lopen. En via de ontspoorde trein in de woestijn loop je midden door het dierenverblijf van de kamelen en ezels door.

Helaas is de dierentuin beleving niet compleet: de beloofde giraffes, nijlpaarden, neushoorns, stokstaartjes en leeuwen ontbreken nog en volgens persvoorlichter Hanneke Wijshake heeft dit alles te maken met het nog (te) koude weer. Bovendien moet een aantal van de dieren nog wennen aan hun nieuwe verblijf. “Top attractie” Serenga Safari was eveneens nog niet voor het publiek geopend.

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Trein Wildlands Emmen

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Mini kinderboerderij Wildlands Emmen

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Pelsrobbenshow Wildlands Emmen

[/column]

Het laatste gedeelte – Nortica – is wat mij betreft het minst spectaculair. De pelsrobbenshow trekt veel bekijks en hoewel de dieren en instructeurs hun best doen, komt wat mij betreft het verhaal van hun expeditie niet helemaal over. Hetzelfde geldt voor de Terra Explorer waar we een reis maken door de tijd. We stappen in een simulator, dalen af naar beneden en wanen ons in de dinosauruswereld van 65 miljoen jaar geleden. Echter met één seconde verdwijnt de dinosauruswereld als sneeuw voor de zon en staan we opeens weer buiten, verdwaast om ons heen te kijken.

Serenga Safari Wildlands Emmen

Nederlandse markt heeft eerste prioriteit

Vrijwilliger Wildlands EmmenQua oppervlak en thematisering heeft Wildlands met 22 hectare zeker iets moois neergezet. Voor een complete wandelroute door het park heb je toch minimaal vier uur nodig, en dan stap je stevig door.Wat dat betreft is er voldoende te zien voor een dagje uit. En op basis van de belangstelling voor de preopening, lijkt er vanuit het hele land genoeg interesse en nieuwsgierigheid voor dit nieuwe park.

Toch vraag ik me af of de keuze voor een niet traditioneel dierenpark ook op de langere termijn een succes zal zijn bij het grote publiek. Zeker nu nog een gedeelte van de dieren niet zichtbaar zijn voor het publiek, ontstaat bij mij de vraag wat Wildlands nu precies is: een themapark, speeltuin of avonturenpark met dieren? Of een toekomstige achtbaan of eventueel hotelverblijf het concept zullen versterken, is wat mij betreft dan ook de vraag. “Eerst maar eens de 1,3 miljoen bezoekers halen, en dan kunnen we verder dromen!,” aldus Hanneke Wijshake.

Susanne Giesbers, recreatieadviseur & marketing expert

*Center Parcs biedt de exclusieve WILDLANDS Meerdagenpas: voor de prijs van een dagticket genieten gasten 3 of 7 dagen van onbeperkt toegang tot het park.

PS: Met dank aan Center Parcs – Parc Sandur voor een uitstekend verblijf!

 

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.