Kent u Age de Jong uit Paesens?
donderdag 5 maart 2015 – “Als men in Paesens vraagt waar Age de Jong woont, is er niemand die het antwoord schuldig blijft.” Ik heb deze week een bijzondere ontmoeting gehad met de kleinzoon van Age in het Lytshuis Zilver, een bed and breakfast dat meermaals is genomineerd tot beste van Nederland. Elke ochtend precies rond koffietijd komt de kleinzoon naar het Lytshuis voor een bakkie leut.
Vroeger was gans better
Er hangt een treffend citaat aan de muur: “Wel, is het nu mogelijk dat een doodgewone arbeider zich opwerkt tot een zelfstandige boer?” Het antwoord van Age zou voor veel ondernemers een feest van herkenning zijn. Wellicht had hij toen al een vooruitzienende blik toen hij zelf zijn boerderij steen voor steen bouwde in 1910. “Nee”, antwoord Age Age de Jong. “Wie vroeger wat wilde, kon wat bereiken, maar nu heeft men een kruiwagen nodig. Der jildt gebod op gebod en dat is niks foar my. Jow my de alde tiid mar werom. Dat was gans better.”
Het verhaal gaat over onze tijd waarin de regelzucht van de overheid is doorgeslagen. Het raakt de ziel van menig ondernemer die niets liever wil dan zijn passie achterna te gaan. Zo iemand is ook Huub van der Meeren, eigenaar van Lytshuis Zilver. Hij weet op bijzondere wijze al bij het eerste contact via telefoon en zelfs per e-mail het speciale verhaal van Age over te dragen. De kruiwagens heeft Huub inmiddels aan de kant geschoven want terwijl ik in het avondlicht hartelijk wordt ontvangen, laat hij weten niet deel te nemen aan het symposium, de volgende dag in de gemeente Dongeradeel.
Samenwerken in de regio…
Huub loopt naar de keuken en haalt voor mij een schaaltje cashewnoten en een lekker biertje. We keuvelen wat aan de gezellige tafel in de ontvangstruimte en we praten honderduit met elkaar. “Als ik gasten krijg in het weekend maak ik altijd een belrondje of het eetcafé een dorp verder wel open is. Omdat we hier in ons buitengebied te maken hebben met het feit dat veel bedrijven in het toerisme niet altijd open zijn, ben ik maar zelf voor mijn gasten gaan koken. De leefbaarheid in onze streek is van belang. Dat betekent dat iedereen van bakker tot café zijn verantwoordelijkheid neemt om altijd open te zijn. Wij als kleine ondernemers op het platteland maken met elkaar de beleving. Onze attractiewaarde is de enorme impact van het waddengebied en de natuur om ons heen.”
Huub vertelt trots dat zijn bed and breakfast voor de tweede keer als Libelle arrangement is opgenomen en dit jaar ook in de Margriet zal staan. Er zijn vier kamers met zeventien bedden. Dat betekent dat het bordje “vol” al bij vier personen opgehangen kan worden maar ook wanneer er zeventien zijn! Overal staan verse tulpen in een vaas en ook op de slaapkamer. Welk hotel heeft verse bloemen op de kamer staan? De badkamer is een plaatje en zelfs aan wattenstaafjes is gedacht. Wie de website van Lytshuis Zilver bezoekt, heeft nogal wat wensen maar het is juist een marketingtool van Huub om voor verrassingen te zorgen. Wanneer hij je begeleidt naar de kamer (welk hotel of bungalowpark doet dat nou?) en even de tijd neemt om alles uit te leggen, komt Huub met een grote fles vers appelsap uit de hoge hoed en zet deze op het dressoir.
…Met ondersteuning van de gemeente?
Het is tijd om te gaan slapen want de volgende ochtend moet ik al vroeg uit de veren om als dagvoorzitter het symposium “Nieuwe koers voor toeristenbelasting” te leiden. Een heuse uitdaging. De raadszaal van het gemeentehuis zit vol en de lokale politiek is vanuit verschillende gemeenten aanwezig. Zelfs van het eiland Terschelling hebben ze de boot gepakt. Sicco Boorsma, wethouder van Dongeradeel, krijgt de handen al op elkaar nog voordat hij begonnen is. Professor van Dijk van de WaddenAcademie laat en passant weten dat de Noord-Oostelijke Frieslanders niet zo klein moeten denken, want anders loopt straks iedereen weg. Hij is zelf uit de streek maar komt nog graag terug. Hans Schiphorst, beleidsmedewerker, geeft de ondernemers te denken met zijn BIZ model over het buitengebied.
Eye opener was dat er in de brainstormsessie na afloop ruim twintig betrokken ondernemers de handschoen blijken te willen oppakken om zelf aan de basis te staan voor het schrijven van een toeristische beleidsnotitie. Het was mooi om te horen van ondernemers uit dagrecreatie dat ook zij bereid zijn om ook mee te dragen in de toeristenbelasting.
Het was een geslaagde klus als dagvoorzitter. Mijn gedachten gaan terug naar Huub van der Meeren uit Paesen. Ik zal hem toch maar even bellen want hoeveel collega ondernemers in recreatie en toerisme zijn door het gestuntel van de overheid (door niet naar ondernemers te luisteren) gesneuveld in hun ambities? De geest van Age de Jong leeft voort in Huub van der Meeren. Ik ga er beslist nog een keer terug om het verhaal nogmaals aan te horen hoe het Age is vergaan!
Met dank aan het Gastengilde en Gemeente Dongeradeel.
Hans van Leeuwen, trendwatcher & expert in leisure
Meer informatie