Conglomeraten bepalen de leisure markt in Dubai en Abu Dhabi

Blog: Pleisureworld NRIT - Hans van Leeuwen, Trendwatcher – Leisure Consultant & Concept Developer
Auteur: Sandra Reusen
Leisure consultant in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Sandra Reusen, neemt u mee in de bijzondere (leisure) wereld van Dubai en omgeving. In deze blog gaat ze in op de ontwikkeling van de zgn. ‘leisure conglomerates’ die de leisure markt in VAE domineren.

Leisure conglome(mi)raten Top 3

Vanaf de jaren ’90 van de vorige eeuw zet Dubai al flink in op de ontwikkeling van toerisme. Het, toen nog kleine, emiraatje heeft de grote ambitie om de ‘stad van de future’ te worden en dat betekent dat er ruim baan moet worden gemaakt voor ambitieuze investeerders. Met als positief gevolg dat het ene na het andere iconische project uit de grond wordt gestampt. Wie zijn deze leisure ontwikkelaars en hoe hebben dergelijke ontwikkelingen vorm en inhoud gekregen? Anders dan in Nederland, waar de leisure sector vooral wordt gedomineerd door familiebedrijven, zijn er in Dubai zgn. ‘conglomeraten’ ontstaan, of wel ‘holding bedrijven’ met vele dochterondernemingen in de leisure sector. Hieronder beschrijf ik er drie (en nog een aantal in een notendop)!

1: Meraas Holding, People make places

Te beginnen met ‘Meraas Dubai Holding’, een, in 2007 in Dubai, gevestigde conglomeraat met 7 divisies (waaronder de leisure gerelateerde divisies: ‘destinations’, ‘leisure’, ‘hospitality’ en ‘dining’). Deze multinational staat onder leiding van group chairman Abdulla Ahmed Al Habbai, die tevens de leiding heeft over Dubai Parks & Resorts, één van de ventures van Meraas en ook nog over Dubai Holding (het derde leisure conglomeraat dat ik beschrijf in deze blog). Met de slogan ‘people make places’, is Meraas verantwoordelijk voor de realisatie (design en management) van een flink aantal ‘urban destinations’, passend bij het DNA van het betreffende gebied. Deze ‘places’ worden als ‘experiences’ vermarkt. Uit hun koker komt oa. La Mer, Kite Beach, City Walk, The Beach, The Last Exit, Dubai Safari Park, Hub Zero, The Green Planet, Mattel Play! Town en Ain Dubai (dit moet ‘s werelds hoogste reuzenrad worden, met +/- een hoogte van 260 meter versus de reeds bestaande raden: London Eye (135 mtr) en Las Vegas Wheel (167,6 mtr))

The Beach (JBR) met uitzicht op Ain Dubai (beide ontwikkelingen van Meraas)

En dit zijn nog maar enkele projecten van Meraas (meer informatie: Meraas; hun divisie hospitality omvat maar liefst zeven hotel-, spa- en resortconcepten). Voor wie wat wil in Dubai is Meraas zeker een interessante partner, die al vele ‘ventures’ mogelijk heeft gemaakt zoals Dubai Cruise Terminal, Dubai Parks and Resorts (DPR*), Dubai Water Canal and Rove hotels (homegrown global lifestyle brand). Onder het motto ‘an idea shared is a possibility squared’, heeft Meraas al veel publiek-private samenwerkingen tot stand gebracht.

*DPR: hieronder vallen de volgende themeparks: Legoland, Legoland Waterpark, Motiongate, Bollywood, Riverland (en Six Flags i.o.) en Lapita Hotel. Meer info: DP&R

JBR

All generation experience

Wat je ziet is een duidelijke trend van leisure en entertainment clustering. Een goed voorbeeld hiervan is de, door Meraas ontwikkelde, ‘City Walk’ met in dit gebied het rainforest-bezoekerscentrum The Green Planet, Mattel Play! Town en Hub Zero, gecombineerd met talrijke shopping en dining mogelijkheden. Resultaat: City Walk is een ‘all generation experience’. Bij de volgende twee conglomeraten zie je deze trend ook terug.

Overigens is Meraas, ondanks de vele leisure producten die uit haar koker komen, financieel gezien het ‘kleine broertje van..‘ met een geschatte jaarlijkse winst van 50 miljoen dollar vergeleken bij onderstaande conglomeraat die jaarlijks, naar schatting, 4.6 biljoen dollar winst maakt.

2: Emaar, Flagship Developer van Downtown Dubai

Het tweede conglomeraat dat ik beschrijf in deze blog is de Emaar Group, een public company, die haar oorsprong vindt in 1997 in de ontwikkeling van vastgoed, met name de realisatie van de expat communities. Deze ‘Dubai’s leading developer’ onder leiding van chairman en founder Mohamed Alabbar, heeft haar onderneming opgedeeld in zes groepen, waaronder ‘Malls & Retail’, ‘Entertainment’ en ‘Hospitality & Leisure’. Met haar ‘flagship development’ Downtown Dubai met eyecatcher en Dubai’s ‘ubericoon’ The Burj Khalifa (‘s werelds hoogste gebouw 828 meter) is Emaar onlosmakelijk verbonden met deze city of the future.
Binnen deze flagship-cluster tref je, allen door Emaar gerealiseerd en op loopafstand van elkaar, Dubai Mall, the Ice Rink, Kidzania (edutainment concept), Reel Cinemas, Dubai Aquarium & Underwater Zoo, the ‘At the Top-Experience’, The Dubai Fountain en ‘s werelds grootste VR park (PVRK) (meer info: Emaar).
Overigens is het ook verrassend, of misschien ook niet, om te zien dat er kruisbestuivingen bestaan tussen de conglomeraten Emaar en Meraas onderling. Er wordt bijvoorbeeld in samenwerking communities en hotelketens ontwikkeld. Ook heeft Meraas een directe band met Dubai Holding, het derde conglomeraat in deze blog.

Burj Khalifa (828 mtr)

3: Dubai holding

Dubai Holding is een ‘global investment’ conglomeraat, ontstaan in 2004 door founder Mohammed bin Rashid Al Maktoum (ruler of Dubai), dat opereert in veertien landen binnen twaalf industrieën, waaronder ‘hospitality’, ‘toerisme’, ‘retail’ en ‘wellness’. Het bedrijf dat onder leiding staat van Abdulla Ahmed Al Habbai, tevens de group chairman van Meraas (en dit is het hierboven genoemde ‘lijntje’), wil bijdragen aan een duurzame, innovatie-gedreven economie dat in het verlengde ligt met de UAE overheidsvisie 2021. Bekende projecten zijn de Jumeirah Hotels & Resorts (hieronder valt ‘s werelds luxe hotel ter wereld, ‘Burj al Arab’), Dubai’s toeristische topper Global Village, Wild Wadi Park, JBR, een aantal compleet ingerichte communities verdeeld over Dubai en het wellness brand Talise. Ook Dubai Holding ontwikkelt clusters, het bekendste voorbeeld is het Jumeirah cluster met hier binnen op steenworpafstand van elkaar: Wild Wadi, JBR, Burj Al Arab, Souk Madinat, The Walk JBR en Talise Wellness (meer info: Dubai Holding). Geschatte jaarlijkse winst: 2.5 biljoen dollar.

Burj Al Arab

Abu Dhabi

In buuremiraat Abu Dhabi zie je eenzelfde (jonge) ontwikkeling gaande. Hier ontwikkelde Aldar Properties & Development, één van Abu Dhabi’s grootste real estate groups, ontstaan in 2004, het masterplan Yas Island met toeristische trekkers Ferrari World, Yas Mall en Yas Marina Circuit (Aldar). Geschatte jaarlijkse winst: 2 biljoen dollar. Er is een nauwe relatie met Holding Miral Asset Management (2011), tevens ‘een arm van de overheid’, die op haar beurt verantwoordelijk is voor het creëren en managen van destinaties, waaronder Yas Island en was de ‘bouwer’ van onder andere Warner Bros. World Abu Dhabi, waarvan ze tevens eigenaar is. Gek is het niet want H.E. Mohamed Khalifa Al Mubarak is Chairman van zowel Miral als Aldar Properties. Daarnaast is hij Chairman of Abu Dhabi Tourism & Culture Authority die toeziet op de instandhouding en promotie van het erfgoed en de cultuur van Abu Dhabi, door middel van onderscheidende Abu Dhabi experiences die ‘het leven van bezoekers en bewoners’ verrijken (Miral). Farah Expericences, ontstaan in 2008, is onderdeel van Miral en heeft als corebusiness het verschaffen van entertainment experiences van wereldniveau. Ze is verantwoordelijk voor het operationele management van het cluster: Yas Waterworld, Ferrari World Abu Dhabi en het recent geopende Warner Bros. World Abu Dhabi (Farah Experiences).
In dit rijtje mag natuurlijk niet ontbreken de ontwikkeling van het nieuwe cluster op (kunst)eiland Saadiyat door The Tourism Development and Investment Company (TDIC, 2006) met oa. het Louvre Abu Dhabi, Manarat Al Saadiyat en de geplande culturele projecten het Zayed National Museum and Guggenheim Abu Dhabi (TDIC). De Chairman is inmiddels een bekende onder ons namelijk H.E. Mohamed Khalifa Al Mubarak.

Louvre Abu Dhabi

Nog een aantal conglomeraten

Hieronder nog een aantal opmerkelijke conglomeraten en ik pretendeer hierbij niet uitputtend te zijn:

  • Majid Al Futtaim, één van VAE oudste conglomeraten uit 1992, beweegt zich tevens op het snijvlak van malls, hotels en communities. Het meest bekende project is wel de Mall of Emirates (MOE), met hierin Ski Dubai, Vox cinemas, FEC Magic Planet en (één van) de Hypermarkt Carrefour (UAE) (Majid Al Futtaim). Geschatte jaarlijkse winst: 5.8 biljoen dollar
  • Meydan Group (2007), ontwikkelt oa. ’s werelds grootste shopping mall, the Meydan One Mall met een vloeroppervlakte > 5 miljoen m2 (Meydan). Geschatte jaarlijkse winst: 1.1 biljoen dollar
  • Nakheel Holding (Nakheel Holding) (2003), met een portfolio van innovatieve landmarkprojecten zoals Palm Jumeirah, The World, Discovery Gardens, Dragon City, IBN Battuta Mall en diverse hotels, restaurants en clubs. Geschatte jaarlijkse winst: 1.2 biljoen dollar. Nakteel zou tevens ‘s werelds hoogste toren gaan realiseren (lees: hoger dan de Burj Khalifa), The Nakteel Tower. Status: ‘never built’. Maar wat niet is, kan nog komen!

Wanneer u deel uit wilt maken van al deze innovatieve toeristische destinatie ontwikkelingen, dan is een deelname aan de eerst volgende studiereis van Pleisureworld NRIT een niet te missen kans. Meer informatie: Studiereis Dubai & Abu Dhabi

Maasalaamah, Sandra 


Auteur: drs. Sandra Reusen
Leisure Consultant UAE Pleisureworld NRIT
Email: sandra@pleisureworld.nl
LinkedIn: Sandra

Fotografie: Sandra Reusen

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

  • Hof van Saksen
  • Landal Greenparks
  • PUUR Exloo
  • Julianahoeve
  • Aqua Best
  • Wunderland Kalkar DE
  • Beerze Bulten
  • Groepen.NL
  • Gemeenten Lelystad
  • Gemeente Zwolle
  • Midden Limburg
  • Provincie Drenthe
  • TCV Terschelling
  • Kontour Vastgoed
  • Eiland van Maurik
  • Camping Betuwe
  • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

    Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

    Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

    Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.