EuroParcs strijkt kreukels glad richting sprankelende toekomst. Gastbeleving zal meer centraal staan dan ooit

Wie ooit in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland of Oostenrijk een vakantiehuisje wilde huren, is in die zoektocht waarschijnlijk ook EuroParcs tegengekomen. Het bedrijf beheert op dit moment meer dan 50 vakantieparken, waarvan een tiental in het buitenland, met zo’n 10.000 accommodaties in de verhuur. In 2024 ontving men bijna 300.000 reserveringen en mocht een miljoen gasten verwelkomen die samen goed waren voor bijna 5,5 miljoen overnachtingen.

Die groei naar deze aantallen is razendsnel gegaan. In 2019 telde EuroParcs namelijk nog slechts 18 vakantieparken, toen Waterland Private Equity Investments een meerderheidsbelang nam en onder meer Droomparken overgenomen kon worden.  We zitten samen met de CEO van EuroParcs, Andries Bruil, in een stralend lentezonnetje, en hij neemt de toekomst én de niet altijd frivole geschiedenis van het bedrijf met ons door. Als oud-directeur van Droomparken kent hij de uitdagingen en kansen die in deze branche liggen als zijn broekzak.

Wervelwind

De historie van EuroParcs, dat officieel op 15 juli 2008 het levenslicht zag, start eigenlijk al veel langer geleden. Vader Wim Vos bewoog zich in de jaren 80 al in de markt van chaletbouw en vakantieverblijven, zoals caravans en huisjes. Het bleef lang een familiebedrijf: zoons Wim Vos jr. en Wouter Vos versterkten later de directie. Jarenlang bleef EuroParcs als een soort leisurewervelwind nieuwe vakantieparken aankopen, wat niet altijd zonder slag of stoot ging. Op heel wat locaties moesten bestaande huurders van jaar- en seizoensplaatsen het veld ruimen. Niet bepaald een aanpak met fluwelen handschoenen dus, waardoor EuroParcs voortdurend aandacht kreeg in lokale kranten en tv-programma’s als Kassa, Radar en Zembla.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Hoe gaat het met de cijfers?

Maar het tij is gekeerd: waar eerst projectontwikkeling de boventoon voerde, ligt de focus nu op het toeristisch bedrijf.  Bruil is positief gestemd over het hoogseizoen. “Wij zien een toename in het aantal boekingen, ook vanuit het buitenland. In het hoogseizoen bestaat 40% van onze gasten uit Duitsers. Het slechte voorseizoen in met name januari en februari is al snel ingehaald door het huidige mooie weer, dat van invloed is op het boekingsgedrag. Hiermee lopen we die achterstand in.”

Onze oosterburen weten EuroParcs goed te vinden, zelfs de parken op de Veluwe. “Wij zien Duitsland ook als een van de belangrijkste herkomstgebieden. Mede door onze sterke focus op deze markt zien wij een substantiële like-for-like-groei in ons bezettingspercentage.”

De Nederlandse markt is een lastig verhaal. Met veel aanbieders in hetzelfde segment en een vergelijkbaar aanbod worden prijzen genivelleerd en lijkt het soms zelfs een vechtmarkt. “Het is nog geen prijzenoorlog zoals bij de supermarkt, en sinds 2022 zien wij onze gemiddelde bezettingsgraad over alle parken toenemen, maar er is nog voldoende ruimte voor groei.”

Het professionaliseren en uitbesteden van de horeca

Bruil wil graag dat EuroParcs op alle vlakken gaat excelleren. Soms is uitbesteden daarvoor de beste optie, vindt hij in ieder geval van de horeca op de parken. “We leggen gastvrijheid nu voor een belangrijk gedeelte in handen van externe uitbaters. Wij vinden onszelf geen horeca-experts, en we zijn daar ook niet voor geschikt. Er zijn liefhebbers in dit vak die dat veel beter kunnen. En als ze dan ook nog eens uit de buurt van onze parken komen, is het wat ons betreft een dubbelslag!”

De horecavoorzieningen worden gepositioneerd met een sterke nadruk op het regionale karakter. Kwaliteit en gastvrijheid zijn voor een toeristisch knooppunt belangrijk. Hiermee wordt de verbinding gelegd tussen dagjesmensen uit de regio en toeristen, en krijgt het geheel een dynamischer beheer en meer kansen op een gezonde, zelfstandige exploitatie. Bruil neemt daarvoor de tijd: “Het proces is nog gaande. Het is voor ons als EuroParcs geen voorwaarde dat daar een hoge huuropbrengst tegenover staat, maar we willen wél een professionele aanpak van de voorzieningen, met een meerwaarde voor onze gasten.”

Toekomstplan Horizon 2028

EuroParcs wil op termijn een eigen ‘dna’ creëren voor de vakantieparken – herkenbaar voor gasten, met oog voor hospitality en optimale gastbelevenissen. Om die toekomst vorm te geven heeft het bedrijf een visie op papier gezet: toekomstplan Horizon 2028.
“Je kan hierdoor de komende jaren de nodige vernieuwende impulsen voorbij zien komen”, zegt de trotse CEO. “Dit plan voor 2028 heeft er alles mee te maken dat mensen minder lang op vakantie gaan, maar wel bereid zijn om meer te betalen voor een korte vakantie. Kwaliteit boven kwantiteit. Door geopolitieke en klimatologische omstandigheden ziet het er voor Nederland niet slecht uit: het is een zekere, toeristische vakantiebestemming, die in alle opzichten goede vooruitzichten kent. Het wordt te warm in Frankrijk, Spanje en Italië. Ook het vliegen wordt ontmoedigd, wat daarmee een concurrent minder vormt. Nederlanders blijven dichter bij huis, maar die vakanties dicht bij huis moeten dan wél topbelevingen zijn.”

De tekst gaat door onder de afbeelding

Wat wil de investeringsmaatschappij?

Achter EuroParcs zit sinds 2019 investeringsbedrijf Waterland. “Het is een betrokken investeerder die vertrouwen heeft in ons toekomstplan Horizon 2028”, verzekert Bruil. “De expliciete opdracht voor ons als directie is om EuroParcs op een aantal gebieden te veranderen, waaronder toekomstbestendige exploitatie, inbreiding van de bestaande voorraad, en de doorontwikkeling naar een toeristisch product met hoge gastbeleving. De gekozen route van de huidige directie biedt kansen voor nieuwe accommodaties, die complementair zijn aan de bestaande vakantieparken, én die inspelen op nieuwe trends en daarmee een kwalitatieve impuls geven.”

Gastonvriendelijke belastingen

Er komen ook andere uitdagingen van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan de verhoging van de btw voor vakantieparken van 9 procent naar 21 procent, vanaf 2026. “Wij zijn daar natuurlijk ook mee bezig, net als onze collega’s in deze branche. Hoe gaan we die verhoging doorberekenen? Gelukkig hebben we ook buitenlandse parken waar het niet van toepassing is, waardoor er juist een omgekeerde toeristenstroom op gang zou kunnen komen vanuit Nederland. Maar hoe dan ook: het blijft een drama met de huidige beleidsmakers in Den Haag, nadat wij eerst juist jarenlang met brancheorganisaties, marktpartijen en ook overheidsinstanties ons land op de kaart hebben gezet als ideaal vakantieland. Tot ver over de grenzen is ons imago positief, en nu wij met onze gezamenlijke omzet zelfs de bouw- en landbouwsector volgen, worden we hard aangepakt met gastonvriendelijke belastingen. Dit gaat zeker een negatief effect hebben. Het is jammer dat wij geen eigen minister hebben die onze stem laat doorklinken.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding

EuroParcs over vijf jaar… en verder

Andries Bruil kijkt hoopvol en positief naar de toekomst. “Wij gaan sturen op een gemiddeld bezettingspercentage van 60 tot 70%. Ook nemen we in ons toekomstplan Horizon 2028 verschillende paragrafen mee over duurzaamheid. Het Green Key-label vormt daarin ook een belangrijk doel. We willen gemak blijven bieden en ontzorgen, en we kijken naar de kenmerken van een boetiekhotel. Uitbreiden? Dat is altijd mogelijk, met name op een unieke locatie rondom de Friese Meren en het zuiden van Limburg rondom Maastricht.”

Meer over nieuwe uitbreidingen van EuroParcs leest u in de volgende editie van Recreatief Totaal: EuroParcs Enkhuizer Strand, een nieuw resort in Enkhuizen aan het IJsselmeer. In Oostenrijk zijn drie parken bijna helemaal klaar, en ook daarvoor worden volop boekingen geplaatst.

“Het verkopen van parken heeft in principe niet onze prioriteit en het zit ook niet in onze planning, tenzij een bepaalde locatie beter aansluit bij een andere organisatie of verhuurontwikkeling. Verder zijn er uitdagingen zoals netcongestie (sectorbreed aanpakken!), maar het belangrijkste blijft toch: de gast centraal stellen. Verwachtingen overtreffen en verwonderen: die doelstellingen staan als een huis. Iets meer bewegen richting een hoger segment, want het middensegment is een vechtmarkt die op de langere termijn te weinig opbrengt. En die kansen liggen er. Want wij beschikken over toplocaties met volop mogelijkheden voor een zonnige toekomst!”

Met dank aan:
Andries Bruil, Group CEO EuroParcs
https://www.europarcs.nl/

Auteur:
Hans van Leeuwen, #LeisureExpert

To top