Van groepsaccommodatie tot Largo Villas Resort met butler service
Zodra je wordt uitgenodigd op d’Oldekamp bij Bert en Elly van Zanten ervaar je met rasondernemers aan tafel te zitten. Het was mijn gebruikelijke fingerspitzengefühl om juist deze kampeerboeren uit Ansen, gelegen aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld, uit te dagen als spreker op de Vakdag Het Vakantiepark van de Toekomst. Wat hebben wij dan bij zo’n Drentse kampeerboer te zoeken?
Een mooiere stek kun je je niet voorstellen. Toch heb ik onlangs als trendwatcher mogen spreken voor gemeente De Wolden en sta ik binnenkort ook nog voor een zaal vol recreatieondernemers en lokale bestuurders in gemeente Meppel. De opdracht: recreatieondernemers uitdagen tot innovatie, samenwerking en investeringen met oog voor de regio. En niet onbelangrijk, om ook de lokale politiek te bewegen om de rol van initiator en facilitator op zich te nemen.
Mijn appel is dat de recreatieondernemers zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen succes, waarvoor zij over een behoorlijke dosis enthousiasme moeten beschikken en op zijn tijd een gemeente die met ze meedenkt. De belangrijkste uitdaging is om op tijd de bakens te verzetten.
- Bert en Elly roepen op tot meer regionale samenwerking
[column width=”1/4″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
[/column]
[column width=”1/4″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
[/column]
[column width=”1/4″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
[/column]
[column width=”1/4″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
[/column]
D’Oldekamp in Ansen: Welkom! Beleef Drenthe op z’n Drents!
Bert en Elly zijn zo’n 40 jaar terug gestart met een groepsaccommodatie. Het idee daarvoor stamt uit de kindertijd zo’n 55 jaar geleden toen een van de ouders als leraar zijnde tevens kinderkampen organiseerde. De liefde voor een groepsaccommodatie was geboren.
Het deel van de stal waar ‘s winters de koeien sliepen, leende zich uitstekend voor verblijf van groepen. Hoezo, storytelling? In 1977 startten Bert en Elly met de ombouw van een oude boerderij naar een groepsaccommodatie, geschikt voor twee groepen van 30 en 40 personen.
“Tot 1990 waren wij zo’n beetje de enige groepsaccommodatie die geen neveninkomsten had, maar stond ook het totale bedrijfsresultaat onder druk. Het roer moest om: renovatie was aan de orde en rapporten van de verschillende brancheorganisaties gaven aan dat het op termijn niet goed zou komen. Het was feitelijk een seizoensbedrijf met te weinig verdiencapaciteit.
- Wacht niet te lang met veranderingen en bepalen van nieuwe richtingen
Plaggenhut met een geitenstal
“In 1991 zijn wij daarom de boerencamping gestart. Toen al direct met de gedachte dat we wel een duidelijke keuze wilden maken over de kant die we op zouden willen. Een camping à la Sporthuis Centrum, of juist het tegenovergestelde. Dat werd dus de tegenhanger! We bedachten: “Wat hoort hier eigenlijk?” Gekscherend was dat de plaggenhut. De inspiratie hiervoor kwam van het museum Ellert en Brammert in Schoonoord.
Een Drents Openluchtmuseum met een plaggenhut. Dat was voor ons het ei van Columbus: iedereen in onze kennissenkring was laaiend enthousiast. Toen de landelijke pers ons idee omarmde en heel Nederland op de hoogte was van dit idee was ook de gemeente om. In 1991 was de eerste plaggenhut een feit”.
- Productontwikkeling door inspiratie van buiten de eigen onderneming
Misschien is hier wel het Glamping concept ontstaan. Zelf hebben Elly en Bert zich in de beginjaren constant moeten verdedigen. Men vroeg gekscherend hoe het was met de gasten in de plaggenhut. Was het niet te primitief en te koud?
Voor de gasten was het een feest en met veel meer comfort dan op de camping, want die hut was juist lekker warm, had een echte traditionele keuken mét koffiemolen, een sfeervolle bedstee, eigen sanitair en een douche. Sinds drie jaar is er zelfs een plaggenhut met een eigen geitenstal. Binnenkort gaat de tweede in de verhuur; een daverend succes.
- Wat is een plaggenhut?
Nederlandse les, integratiecursussen en zorgboerderij
Voor de transformatie van de groepsaccommodatie vonden ze begin 2000 een oplossing door een aantal winters een voorziening te bieden voor asielzoekers via het COA. “Een prachtige tijd. We gaven Nederlandse les, integratiecursussen en namen ze mee naar de stad. Wij merkten dat het werken met gasten voor een langere periode ook een meerwaarde betekende voor ons werk.
In tegenstelling tot iedere keer een ander schoolreisje; daar bouw je geen band mee op. De oorspronkelijke groepsaccommodatie ging ons steeds meer tegenstaan en wij zagen woongebonden werk met zorg als een nieuwe kans voor de toekomst. We konden het bestemmingsplan van de accommodatie wijzigen in samenwerking met de gemeente, ondanks de teruggang van 70 toeristische bedden naar slecht 17 zorgbedden.
We startten in 2008 met een totaal nieuw zorgconcept. Promens Care, de totale zorg voor een woongroep van 17 personen. Wij bieden achterwacht en zij zijn de huurders van de voormalige groepsaccommodatie.”
– Verbreding is van alle tijden
[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
[/column]
[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
[/column]
[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
[/column]
Geen boerderettes maar vakantievilla’s in de stijl van de streek
Het lag in de lijn der verwachting dat Bert en Elly het bestaande succes van de camping en de plaggenhutten verder zouden uitbouwen. Ze voeren echter wederom een andere koers. “In 2004 kwamen naastgelegen landbouwgronden te koop. En zoals een bekend gezegde luidt: buurmans land is maar een keer te koop!
Al voor de aankoop van de grond maakten we een rondje langs provincie en gemeente om de mogelijkheid te bespreken voor het uitbreiden van ons bedrijf met bijzondere villa’s. Niet de voor de hand liggende boerderettes maar juist ultraluxe, levensloopbestendige villa’s.
Volgens de visiekaarten waren de landbouwgronden als een mogelijk toeristisch gebied aangemerkt. Aanvankelijk wilden we 13 hectare camping beginnen. Maar in 2004/2005 liep de kampeermarkt ook al wat terug, waardoor we dachten aan zo’n 10 vakantiehuizen erbij.
Na wat twijfel hebben we uiteindelijk onze bakens durven verzetten en de wethouder verrast met onze tegenovergestelde plannen van een resort. Omdat wij zagen dat de traditionele campingmarkt een aflopende zaak is. Wel was ons duidelijk dat we ons met een dergelijk project moesten onderscheiden. Dat doen we door aanbieden van integraal wonen met zorg en luxe.
We sluiten ons aan bij het label Largo Villas en gaan onder de naam Buitengoed Rheelanden de komende tijd starten met de bouw van zo’n 125 vakantiehuizen. Dit label, onderdeel van Roompot Vakanties, heeft nadrukkelijk gekozen voor de locatie en de opzet van een uniek concept bestaande uit luxe vakantievilla’s voor 6, 8, 10 en 12 persoon.
[column width=”1/4″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
[/column]
[column width=”1/4″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
[/column]
[column width=”1/4″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
[/column]
[column width=”1/4″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
[/column]
De verkoopprijzen sluiten aan op een dergelijke ontwikkeling en liggen op een higher level. (https://pleisureworld.nl//www.dvhn.nl/drenthe/Ansen-krijgt-een-villawijk-in-de-natuur-21139308.html) Er is geen verhuurverplichting, het kan ook gebruik worden als tweede woning. Er komt wel een kettingbeding dat het permanent wonen tegen gaat.”
“De uitvoering van het plan moet goed aansluiten bij de natuurlijke omgeving van dit gebied. De uitdaging is om de natuur naar binnen te halen zonder een geitenwollensokken-imago. Geen boerderettes, maar vakantievilla’s. In de stijl van de streek en divers, dus niet 125 van dezelfde stenen bungalows of chalets zonder enige identiteit. De basisuitrusting bestaat in het luxe segment onder andere uit een open haard of houtkachel, dubbel sanitair, oppervlakte van 100 tot 130m2, overdekt terras of patio en uiteraard glasvezel, zelfs hier in ons buitengebied!
De woningen worden onzichtbaar aangepast voor fysieke beperkingen en zijn daarmee levensloopbestendig. Zelfs hier in ons buitengebied! Er komt een centraal gebouw met wellness en horeca dat als een zelfstandig bedrijf de exploitatie op zich neemt. Zij zullen ook de verbinding met de streek moet opzoeken, omdat het park niet voldoende groot is om een gezonde exploitatie te garanderen.”
- We spelen in op de veranderende markten voor wat betreft groepssamenstelling en gezondheid
Ook duurzaamheid maakt tegenwoordig onderdeel uit van gastvrijheid
Trost laat Bert ons zien dat ook een zelf gecreëerd Glampingconcept als een plaggenhut uit de oudheid niet hoeft in te leveren op gemak en comfort, en tegelijkertijd oog kan hebben voor duurzaamheid. De plaggenhutten hebben daken van heideplaggen, die door de jaren heen zijn uitgegroeid tot daken met mos, kruiden, gras en zelfs grote bomen. Er is zelfs vloerverwarming waarvoor de energie via zonnepanelen wordt verkregen. Het zijn maar een paar opvallende zaken die voor een bijzondere totaalbelevenis zorgen op deze… ja, wat is het nou eigenlijk?
D’Oldekamp is aangesloten bij de VeKaBo en de RECRON en voelt zich verwant aan het agrarische landschap. Op Zoover krijgen ze een waardering van 9.1; daar kunnen alle grote ketens niet tegen op! Voor storytelling en beleving ben je hier op de juiste plaats. Zelfs de receptie wordt vergezeld van een paar gezellige ezels die je lekker gezapig weten aan te staren. “We hebben er wel een tussenwand geplaatst, want veel gasten vonden het toch wel wat ruiken” aldus Bert.
Hans van Leeuwen, trendwatcher & adviseur in recreatie
Bert en Elly zijn te gast als sprekers tijdens de Vakdag Het Vakantiepark van de Toekomst!
Een noot achteraf:
Zelden zag ik een bedrijf dat door een ongekend liefde voor het vak is uitgegroeid tot een voorbeeldbedrijf voor de gehele verblijfrecreatiebranche. Niet door de grootte, maar juist de wijze waarop het managementteam bestaande uit Elly & Bert van Zanten op tijd hun gevoel weet te volgen en daarin zowel zakelijkheid als inventiviteit en kundigheid weten te combineren. Kijk alleen al naar de wijze waarop zij hun website inzetten om het verhaal te vertellen. Ik heb afgelopen twee jaar tientallen campingbedrijven (waaronder ook enkele ketens) op de marketingcursus gehad die hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Voor de grotere ketens onder ons is d’Oldekamp een fantastische locatie om de eigen parkmanagers eens op inspiratieweekend te sturen. En ik geef graag een compliment aan de lokale bestuurder, de gemeente De Wolden, met hun proactieve instelling die voor de recreatieondernemers ruimte creëert om hen te laten ondernemen.
Kijk voor meer inspiratie op: https://pleisureworld.nl//www.plaggenhut.nl/
Woonwerkboerderij Ansen: wonen, werken en vrijetijdsbesteding op één locatie gecombineerd https://www.promens-care.nl/