Aanstormend talent in leisure gaat voor goud!

dinsdag 25 februari 2014 – Thema’s uit de jaren 40- 50, gemixt met hedendaagse hiphop

Op het moment van de slotceremonie in Sotsji, was ik samen met mijn vrouw getuige van de spetterende dinnershow “Goud” op het Nationaal Sportcentrum Papendal. Was dit niet de plaats waar enkele weken terug de Olympische Sporters werden uitgezwaaid? Lag hier niet de basis van het grote succes van wel 24 medailles? Betekent dit ook niet toevallig dat het aanstormend talent van de dinnershow Goud klaar zijn voor hun uitdaging?

Prachtige dans, zang en overheerlijk eten, uitgevoerd door wel meer dan honderd studenten met een team leerkrachten die hebben laten zien waartoe het middelbaar beroepsonderwijs in staat is. Het project is een samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven, Rijn IJssel Vakschool Wageningen, Rijn IJssel Kunst & Cultuur, Atelier Velp en Hotel Papendal. Samen zorgen ze ervoor dat studenten klaar gestoomd worden voor het echte grote werk en een plekje binnen de leisure markt kunnen veroveren.

Helaas trof ik weinig recreatieondernemers uit het werkveld om naar de verrichtingen van de aanstormende talenten te kijken. Met de professionaliteit van het bedrijfsleven hebben de studenten laten zien waartoe zij in staat zijn. Dit is wat wij zo hard nodig hebben in de praktijk, talenten in spé. Zo is Atelier Velp de trekker van een heus productiehuis. Zij bedenken en organiseren tal van spraakmakende dans- en theater producties. Hoe komt het toch dat wij vaak van mening zijn dat de jongeren er zo weinig van bakken? Waarom is er het stigma dat wij de jeugd eerst moeten opvoeden omdat ze van huis te weinig hebben meegekregen?

De ervaringen uit de praktijk stroken niet met wat ik die avond aan den lijve heb mogen ondergaan. Er liggen dus kansen. We weten allemaal dat het knippen en plakken van recreatieprogramma’s over is. Maar wat komt daar voor in de plaats? Waarom geen live entertainment van studenten van de Nederlandse Musical Academie van Rijn IJssel?

En weet u nog van mijn fietsvakantie van afgelopen zomer? Vijf avonden uit eten,  telkens in een ander etablissement van bekende grote bungalow ketens, maar geen bestek bij mijn couvert! Hoe kan het dan dat het uitserveren van het dinnershow menu één groot feest van herkenning was? De gegrilde kippendijenfilet met gremolata van citrusvruchten, zeezout en peterselie met daarbij risotto van bospaddenstoelen en verse bosui getopt met Parmezaanse kaas, uitstekend uitgeserveerd met alle egards en de bijbehorende wijn met het niet ontbrekende serveerdoek.

Er wordt veel gesproken over de aansluiting van het onderwijs met de praktijk maar wat doet de praktijk richting het onderwijs? Voor het overgrote deel zijn de recreatieondernemingen kleine tot middelgrote bedrijven die helemaal geen oog hebben voor scholen en opleidingen. Is men wel op de hoogte van de opleidingen die tegenwoordig studenten klaar stomen voor markt?

Mooi hè, zo’n opleiding van Sound & Vision. Bij de meeste congres locaties waar ik de afgelopen jaren mijn presentaties wilde vertonen ging er altijd wel wat fout! Geluid en muziek verliep deze avond vlekkeloos. Misschien komt het omdat de jongelui het vertrouwen krijgen en de touwtjes zelf in handen hebben. Aandacht voor een stukje begeleiding en scholing voor de vakantiewerkers ontbreekt vaak in zijn geheel en de jongeren worden zo voor de leeuwen gegooid. Vind je het gek dat er zo geklaagd wordt in onze branche als we het hebben over hospitality!

Roep ik al niet een tijdje dat we te weinig aandacht besteden aan de medewerkers die de meest vitale plaatsen bezetten binnen onze bedrijven maar vaak het minste betaald worden en zonder enige ervaring en scholing? Laat staan dat er tijd vrij gemaakt worden en of er op een juiste wijze coaching plaats vindt. Laten we als recreatieondernemers niet meer mopperen op de aanstormende talenten en wellicht de handschoen oppakken voor juist meer aandacht. Na deze bijzonder geslaagde dinnershow “Goud” staat als een paal boven water dat het wel goed zit met de aanstormende jeugd waar wij het van moeten hebben. Misschien moeten wij, de recreatieondernemer, studenten en aanstormende talenten wat beter begeleiden en meer serieus nemen!

Hans van Leeuwen, trendwatcher & expert in leisure
Dir. SLIMMadvies, uw bedrijfsadviseur

Dinnershow
Rijn IJssel Vakschool Wageningen
Rijn IJssel Kunst & Cultuur, Media & Design
Atelier Velp
Hotel Papendal

PS: Meer over investeren in uw medewerkers? Bezoek dan Adventure in the Park op dinsdag 18 maart a.s.

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.