Betere afstemming veiligheid, toegankelijkheid en speelbaarheid speelplekken

Door: Willemieke Hijkoop, Pretwerk.nl

Op dit moment voert veiligheid de boventoon als het gaat om speelplekken. Toegankelijkheid en speelbaarheid komen daarmee op een tweede plaats te staan. Tijdens het Speeltuinbende congres werd het belang van toegankelijkheid van speelplekken en het samenspelen onder de aandacht gebracht. De winst voor ondernemers werd daarbij belicht. Het aanbrengen van kleine aanpassingen voor toegankelijkheid hoeft niet altijd veel geld te kosten en kan zelfs financieel aantrekkelijk zijn.

Bij de start van de NSGK Speeltuinbende werd als doel gesteld om 25 speeltuinen in Nederland te hebben die toegankelijk zijn. Ondanks dat dit doel ruimschoots behaald is, werkt de Speeltuinbende nog hard aan haar bekendheid en de rol van ondernemers, ouders en kinderen hierin. Speeltuinbendeleidster Ilse van der Put is ambitieus en streeft naar een vertienvoudiging van het aantal nieuwsbriefleden in de toekomst.

Rol van ondernemers
Eigenaren van een speelplek kunnen niet verplicht gesteld worden om speelplekken aan te passen voor kinderen met een beperking. Wel is het goed om te streven naar zo veel mogelijk aanpassingen voor zo veel mogelijk kinderen met een beperking. Maar het is vooral van belang dat een ondernemer het zelf wil. Volgens Maarten Reimes van Hof van Eckberge, winnaar van de Speeltuinbende Award, hoeven de aanpassingen niet veel geld te kosten. Zij hebben bij de bouw van het belevingspark en de minizoo in Eibergen al rekening gehouden met toegankelijkheid. Het gaat hierbij in veel gevallen om slimme oplossingen en praktische aanpassingen die de moeite waard zijn. Geld verdienen aan kinderen met een beperking vindt namelijk niemand een probleem, blijkt uit de stemming op een stelling. Er hoeft hierin geen onderscheid gemaakt te worden tussen kinderen met of zonder beperking. Maarten Reimes en Carine Grijsen halen hun voldoening echter vooral uit lachende gezichten: “Daar doe je het voor.” Ze zien het winnen van de NSGK Speeltuinbende Award dan ook als een kroon op hun werk.

Rol van ouders
Naast de ondernemer is de rol van ouders van kinderen met een beperking van groot belang. Ingrid Tuinenburg (directeur van NSGK) geeft aan: “Het zijn de kinderen en hun ouders die ervaringsdeskundigen zijn.” Betere zichtbaarheid van het probleem en de noodzaak van samenspelen en toegankelijkheid zorgt voor een beter verhaal richting bijvoorbeeld musea voor het realiseren van aanpassingen. Overigens spelen niet alleen ouders van kinderen met een beperking een rol hierin; de maatschappij is ook verantwoordelijk voor toegankelijke speelplekken.

Toegankelijkheid of veiligheid
De algemene tendens is dat voor speelplekken de veiligheid belangrijker is dan de toegankelijkheid en de speelbaarheid. Een ondernemer moet veiligheid in acht nemen en wanneer de veiligheid van een speelplek in orde is, kan men zich richten op de toegankelijkheid. De uitdaging hierin is om veiligheid met toegankelijkheid te verenigen.

Het Speeltuinbende congres werd georganiseerd door de NSGK en vond plaats op 17 november in Gorinchem tijdens de Recreatie Vakbeurs. Meer informatie over de Speeltuinbende: www.speeltuinbende.nl

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.