Bijzonder overnachten in Nationaal Park Veluwezoom

Buitenplaats Beekhuizen; de ultieme Glamping Experience

Door Dwarsdenker Hans van Leeuwen

Glamping wordt steeds meer uit zijn verband gerukt. Nog maar 15 jaar terug waren Early Adaptors als Loek van de Loo (VacanceSelect), Patrick Damen, Leon en Sandra Juffermans (LuxeTenten nu Yala) de eersten die de Luxe Glamping Tent introduceerde op, onder andere, de ooit zo populaire Vakantiebeurs in Utrecht! Zij hebben een medaille verdiend door het ‘tent kamperen’ weer op de kaart te zetten! In onze zoektocht naar de ultieme Glamping Experience gaan wij in gesprek met General Manager Rick Milius van Buitenplaats Beekhuizen.

General Manager Rick Milius Buitenplaats Beekhuizen

Camping Beekhuizen wordt Buitenplaats
“Buitenplaats Beekhuizen bestaat nu ruim 7 jaar. Voorheen was het een traditionele camping waar je terecht kon met de caravan, camper of je tent. Dat product liep ten einde en had in zijn oude vorm als traditionele camping geen toekomst. Wij zijn dus afgestapt van het ‘traditionele’ kamperen en zijn ons gaan richten op Glamping en het ultieme buitengevoel.”

Het aanbod is veranderd
“In juli 2021 hebben wij de laatste uitbreiding in accommodaties gerealiseerd met de komst van onze 7 Forest Cabins. Een duurzame en natuurlijke accommodatie met een ruimtelijk gevoel. Daarvoor bestond het park uit 21 Pods (Tiny houses, 2 daarvan met buitendouche) en 22 Lodgetenten (een aantal met eigen hot tub). Dat maakt het totaal dus op 50 accommodaties. Binnen de Lodges en Pods zijn een aantal kleine verschillen in faciliteiten en in hoeveel gasten er kunnen overnachten. Het meest populair is onze Forest Cabin gezien de ligging en jaarrond goed te gebruiken faciliteiten daarin. Daarnaast zien we toch ook dat de Pods jaarrond elk jaar een stijgende bezetting laten zien. De tenten zijn toch meer een seizoen product ondanks dat ze goed te verwarmen zijn. We kijken vooral naar hoe we de accommodaties kunnen verbijzonderen op gebied van duurzaamheid en beleving. Wij zien dat zelfs een short stay voor een nacht interessant is. Bij een zakelijke doelgroep kan dat zelfs zonder aanwezige vorm van verwarming of comfort zijn, die dat dan als een soort survival of the fittest ziet.”

Gezonde exploitatie kleinschalige opzet
“Wij zien jaarlijks een stijgende bezetting. Vooral door alle jaargetijden heen met onze Pods en Forest Cabins in combinatie met een bijpassend horecaproduct in Restaurant WOODZ. Door de combinatie hiervan hebben wij een gezonde exploitatie, omdat wij alles in eigen beheer uitvoeren met een klein en zeer betrokken flexibele schil aan medewerkers. Vooral als vergaderlocatie in de natuur met combi overnachting in een van onze sfeervolle accommodaties zorgt er in de schouder seizoenen voor dat we het niet alleen van de grijze golf moeten hebben. Daarmee kunnen we ook de tarieven vasthouden om gezond te blijven. Desondanks zien wij wel wat erosie optreden bij de traditionele Glamping tenten. Daar komen te veel aanbieders van op de normale vakantieparken onder dezelfde noemer als Glamping; waar wij natuurlijk onze vraagtekens bij zetten. Uiteraard zitten wij niet stil en kijken we naar welke winterharde accommodaties passend zijn qua sfeer en entourage voor uitbreiding van het aantal eenheden. Er is nog ruimte binnen ons bestemmingsplan en hiervoor kijken we vooral naar andere vormen van uniek zijn waar we kijken naar beleving, excentrieker, duurzaam en energiezuinig. Een mooi voorbeeld daarvan is dat een aantal van onze Lodgetenten inmiddels zijn voorzien van zonnepanelen.”Oproep in samenwerking met Pleisureworld; een Brainstorm Sessie Buitenplaats Beekhuizen met een select gezelschap

GlampingDays’24

Bezoek ook GlampingDays’24 en praat mee over de toekomst van Glamping. Deze speciale ontmoetingsdag is voor recreatieondernemers uit binnen- en buitenland in Glamping. Alles staat in het teken van productontwikkeling op een aantal kennisgebieden binnen Glamping. In vier bijzondere kennissessies praten we de hele dag over innovaties met collega’s en worden er presentaties gegeven door experts uit binnen- en buitenland. Ook zullen ontwikkelaars en leveranciers hun opwachting maken. #Storytelling is een onderdeel van deze unieke GlampingDays’24.

– creëren van de nieuwste ‘Glamping’ accommodaties van de toekomst
– wat is er in de markt van nieuwe arrangementen & retreatments in ‘Glamping’
– welke Food & Outdoor Cooking recepturen zijn er op de markt
– Off-Grid, wat brengt ons de toekomst in duurzaam energieverbruik in combinatie met ultra luxe

Programma: 10.00 – 19.00 uur, ontvangst koffie – rondleiding – presentaties – lunch – presentaties – Outdoor Dinner Woodz – netwerk borrel. *Extra optie, speciale Glamping overnachting van maandag 30 september op dinsdag 1 oktober 2024. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Bent u ook op zoek naar de Ultieme Glamping Experiences?
Deze dag vindt plaats op dinsdag 1 oktober 2024 bij Buitenplaats Beekhuizen, Bovenallee 1, 6881 AJ Velp. Er zijn slechts 24 plaatsen beschikbaar voor deze GlampingDays’24. Uw gastheren zijn General Manager Rick Milius Buitenplaats Beekhuizen en Hans van Leeuwen van Pleisureworld.
Let op!
Vol = Vol, stuur uw aanmelding naar hans@pleisureworld.nl

 Workshop The Iceman methode
“Overleven, het mag allemaal wat rauwer en kouder. Wij zien een sterke stijgende interesse in winter Glamping. Mede onder invloed van de vele tv-formats waarbij men moet zien te overleven op een eiland of in de Bush Bush lijkt het wel of dat ook van toepassing is bij onze markt van Glamping. We krijgen uiteraard veel vragen van onze gasten, maar ook wel extreme verzoeken in de arrangementen sfeer. Naast de verhuur van onze bestaande accommodaties organiseren wij veel natuurlijke belevenissen die gecombineerd kunnen worden met een verblijf. Hiervoor komen alle doelgroepen in aanmerking en werken wij samen met organisaties als IVN, Natuurmonumenten, De Rhenense Schaapskudde en organiseren wij zelf verschillende tochten. Het nabijgelegen ‘Bedriegertjes’ van kasteel Roosendaal is uiteraard ook een van de hot spots. In de natuur een wellness bad of zelfs een ijsbad nemen kan ook. Bij deze laatste neem je een frisse duik als onderdeel van een workshop a la de Wim-Hof-Methode. Naast deze mogelijkheden in Glamping bieden wij ook via onze partner VeluweActief allerlei route opties met bijzondere wielers. De Postbank is het decor voor een unieke ervaring.”

Hoe zien jullie seizoenen eruit, jaarrond etc.
“Ik denk dat dit een traditioneel beeld is ten opzichte van andere vakantieparken. Dus veelal vakanties met gezinnen met kinderen, iets voor en na de vakanties de gezinnen met niet schoolgaande kinderen en stellen die lekker van de omgeving willen genieten. Wat na de coronaperiode doorgezet heeft is dat we ook een iets jonger publiek zien. Zeker toen de grenzen dichtzaten en het recreëren in de natuur een van de weinige mogelijkheden was zagen we deze groep de Buitenplaats goed bezoeken. Verder merken wij dat de zakelijke markt veel boekingen doet vanaf maart tot en met oktober.”


Is Glamping ook voor senioren aantrekkelijk?
“Goeie vraag. Wij krijgen best wel veel vragen uit deze hoek. Het belangrijkste gaat altijd over het aanwezige aanbod qua luxe in de accommodaties. Wij richten ons specifiek op de doelgroepen die op zoek is naar outdoor beleving en dus komen ook senioren vanzelf in beeld. Het zijn dan wel de ‘die hard’ wandelaars en fietsers. Juist de winterharde accommodaties juist geschikt voor de grijze golf die een rol van betekenis kan spelen in de schouder seizoenen. Door het in arrangementsvorm aan te bieden met doelgericht aanbod verhuren wij dan ook in die periodes zonder noemenswaardige kortingen. Men maakt dan vaak mooie combinaties met culturele uitstapjes als kasteel Roozendaal of een stedentrip naar Arnhem openluchtmuseum Kroller Moller. Meer uitval mogelijkheden staan ook wel op onze website, zoals excursies van IVN en Natuurmonumenten, hierbij moet de gast wel zelf een programma samenstellen”

Gemiddelde jaarbezetting
“Bij ons is de bezetting heel wisselend door alle seizoenen heen. Wij sluiten een groot deel van de tenten na 1 november tot en met 31 maart. Deze hebben geen pellet kachel. Dat meegenomen draaien we zo’n 70% bezetting (ietsje meer dit jaar verwacht ik). Groeimarkten zijn voor ons de zakelijke markt dat enorm in opkomst is. Wij organiseren ook bedrijfsfeesten in ons thema restaurant Woodz en hebben ook al vijf bruiloften gehad. Dit altijd in combinatie met overnachting en respect voor de natuur. In Corona tijd hebben wij enorm veel jongeren gehad. Uit die groepen zien wij nu nog de effecten in herhalingsbezoeken. De uitdaging is dat wij onze arrangementen op nog meer nichemarkten gaan richten om zo tot een optimale bezetting te komen.”

Waarom Buitenplaats Beekhuizen?
“Natuurlijk door deze unieke ligging in het Nationaal Park Veluwezoom, de kleinschalige opzet, het Glamping Only Concept en gevoel van natuur wat je om je heen hebt en het op een verantwoorde manier daarmee om gaan. Niet onbelangrijk is onze gethematiseerde restaurant formule Woodz. Restaurant Woodz heeft een ontbijt en broodjesservice en sfeervol buitenterras met natuurlijk spelen voor kinderen. De receptie met winkeltje ligt iets verderop met een fietsverhuur en regio informatie aan gasten. VeluweActief organiseert onze blauwe E-toertochten, kaas- wijngaard excursies en ook gaan Natuurmonumenten, IVN en de Rhedense Schaapskudde met onze gasten op pad. Daarnaast gaan wij ook mee met de trends en brouwen zo ons eigen biertje in samenwerking met een lokale brouwerij. Ook verkopen wij onze eigen kruiden voor een betere smaakbeleving bij het koken.”


Zijn er ook toekomstplannen?
“Eén van de uitdagingen waar we tegen aan lopen is dat er verschillende terreineigenaren zijn. De gemeente, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Geldersch Landschap en kastelen, natura 2000 zijn clubs waar we contact mee onderhouden. Verder in het beheer doen wij veel met studenten van de vele groene opleidingen die Velp en Arnhem rijk zijn. Zij ondersteunen daarbij, maar ook op de andere afdelingen zijn zij actief. Wij zetten nog meer in op duurzaamheid, natuur-inclusieve recreatie op een verantwoorde manier en de toekomst. Daarnaast, en mede daarom, zijn wij druk met de plannen voor een nieuw gebouw waar onze receptie en horeca samenkomen en halverwege het terrein een facilitair gebouw. Dit allemaal zo natuur- en klimaatvriendelijk mogelijk. Daarbij lopen we graag voorop als innovator en willen we nieuwe technieken gebruiken op dat gebied voor bijvoorbeeld regenwateropvang, isolatie en verwarming en dergelijke.

Wij ontwikkelen graag en durven dingen te proberen op gebied van duurzaamheid. Zo zijn wij één van de eersten die zonnepanelen op een aantal Lodgetenten hebben geplaats, maar zoeken wij ook naar manieren om onze gasten en medewerkers hierin mee te nemen in verschillende initiatieven en samenwerkingen. Denk aan een zwerfafvalstation, donaties van statiegeld aan de lokale schaapskudde, beperking van lichtvervuiling (de kracht van donker), maar ook komt dit naar voren in de inrichting van het terrein wat wij samen met een landschapsarchitect hebben ontwikkeld en hebben vastgelegd in onze landschapsvisie. Ik zou het dan ook leuk vinden om in contact te komen met partijen die hier vooruitstrevende en inspirerende ideeën in hebben om dit verder op de kaart te zetten.”

Vragen?

Hans van Leeuwen: hans@pleisureworld.nl

General Manager Rick Milius Buitenplaats Beekhuizen
https://www.buitenplaatsbeekhuizen.nl 

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.