Brennels Buiten lekker eten en goede muziek

De plek waar mode samensmelt met cultuur, natuur, kunst en muziek

Op de locatie Brennels Buiten in Kraggenburg sprak Hans van Leeuwen met Nienke Feddes, waar de familie Crébas, die ooit furore maakte met marktplaats.nl een nieuw succesverhaal schrijven. Na het succes van marktplaats.nl zijn zij nu actief in dagrecreatie, gecombineerd een ‘eigen’ Brennels collectie, gemaakt van brandnetels en biologisch katoen. Het nieuwe dagattractiepark is ingericht naar eigen smaak en op visie over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo wordt op dit moment in samenwerking met Het Nieuwe Land Erfgoed, een koggeschip uit de 14e eeuw uitgegraven.

Creëren van naamsbekendheid
De voormalige 46 ha aan weilanden hebben een volledige make-over ondergaan. Water, zand, een weldaad aan natuurlijke beplanting, afgewisseld met bijzondere objecten, hebben het terrein veranderd in a Place to Be. Je vindt er een waterplas met een natuurstrand, een horecapaviljoen, een muziektheater, bijzondere vergaderfaciliteiten, recreatieve voorzieningen voor teambuiling activiteiten en een winkel waar men kleding uit de brandnetelcollectie verkoopt. Ook beschikt men over twee pionierswoningen. Uit de kruidentuin komen de ingrediënten die verwerkt worden in ons diner. In het glooiende terrein staan verassende objecten opgesteld, zoals een straaljager en een helicopter die gebruikt worden als vergaderruimte en als landmarks. Wandelend over het terrein kan je de stoer ogende collectie van modeontwerpster Rianne de Witte bewonderen op grote panelen.

Pas op voor eco overdrijving
Bob Crébas: “Hier op Brennels zijn wij op zoek naar een zo bewust mogelijke manier van ondernemen. Wij houden niet zo van al die keurmerken. Noem ons maar Eco Friendly. Dat geldt zeker ook voor het productieproces van onze Brennels kledinglijn, met zelf gekweekte brandnetels als grondstof. Zo kijken we ook naar onze voorzieningen binnen onze dagrecreatie en naar onze foodservice. Het keukenteam van Brennels gebruikt zoveel mogelijk biologische-, streek- en seizoensproducten en kruiden, bij voorkeuk uit eigen biologische kruidentuin. Maar we kijken uiteraard ook naar de juiste prijs/kwaliteits verhoudingen.”

Is ondernemen (on)mogelijk in Nederland?
Brennels heeft veel te danken aan de gemeente en de provincie. Soms is Ondernemen lastig door vergunningtrajecten en zo, maar zeker niet onmogelijk. Brennels biedt werkgelegenheid aan ca. 32 FTE’s, en ontvangt per jaar ruim vijfhonderd groepen. Het is ook een populaire trouwlocatie en er vinden regelmatig concerten plaats, waarvan de keertje via de website worden verkocht. De productie ‘van plant tot klant’ vindt plaats in en rondom Nederland. Zo wordt er gebreid in Staphorst. Volgend jaar staat de introductie van de Brandnetel kledinglijn op de internationale Fashionbeurs in Berlijn op het programma en voor Brennels Buiten zijn er plannen voor een kleine golfbaan met negen holes par 3. Wie weet wordt dit net zo’n succes als marktplaats.nl

Hans van Leeuwen, Expert in Leisure
Directeur SLIMMadvies / initiatiefnemer Pleisureworld

Volg Hans van Leeuwen nu op Twitter!
Voor recreatieondernemers die slimmer willen ondernemen (www.twitter.com/slimmadvies) en voor trends, innovaties en ontwikkelingen in de vrijetijd (www.twitter.com/pleisureworld)!

Bronnen:
www.brennels.nl
www.nieuwlanderfgoed.nl
Nienke Feddes, info@brennels.nl

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.