Brullende dino’s in ‘s werelds eerste bomenpretpark

Landgoed Tenaxx in Wedde – een arboretum (bomentuin) met dinosaurussen

Je moet haast wel van lotje getikt zijn om 700 zeldzame treurbomen te verzamelen om er vervolgens een dagattractie van te maken. Op de hele wereld zijn er wel 1.400 soorten van deze bomen. “Het zal dus nog wel even duren voordat ik klaar ben met mijn werk”, aldus voormalig hoogleraar filosofie Wouter Oudemans. Hij vraagt zijn dochter even het hek te openen waarna wij met een golfbuggy het dertig hectare grote bos inrijden. “De reden dat ik hier mijn verzameling heb ondergebracht, is dat dit het goedkoopste aaneengesloten stuk landbouwgrond betrof waar ik met mijn bomenverzameling terechtkon. Wij hebben ook maar meteen een landhuis op gebouwd voor ons gezin”. Dat dit bijzondere dagje uit ook voor mij een totale verrassing is, blijkt wel uit de manier waarop ik gecorrigeerd word wanneer ik in mijn enthousiasme een Hollandse Denneboom denk te herkennen. Helemaal mis, laat Wouter Oudemans weten, en begint meteen het bijzondere verhaal van de Japanse Treur Denneboom uit de doeken te doen.

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Tenaxx arboretum Wedde

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Tenaxx arboretum Wedde

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Tenaxx arboretum Wedde

[/column]

Stuipen op het lijf door brullende dino’s

Oudemans’ voorliefde voor bomen is duidelijk te zien: op het landgoed staan wel duizend verschillende soorten. Dit bleek echter onvoldoende aantrekkingskracht te bezitten om bezoekers op af te laten komen. De unieke verzameling treurbomen in het arboretum (bomentuin) van Landgoed Tenaxx in Wedde is daarom sinds mei dit jaar uitgebreid met een bijzonder dinopark, compleet met reusachtige brullende exemplaren. Minstens dertig verschillende soorten dinosaurussen staan verdekt opgesteld in de aangelegde bossen waarin je op dino-expeditie kunt. Voordat je het weet schrik je je te pletter van het angstaanjagende geluid van de ‘gevaarlijke’ dino’s. Door het hele bosperceel te voorzien van i-beacons breekt het kabaal los zodra je binnen het bereik komt van een van de spectaculaire en op ware grootte nagemaakte dinosoorten. Gelukkig ligt het arboretum zo ver van de bewoonde wereld af dat de buren er geen last van hebben.

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Tenaxx Dinohunt

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Tenaxx Dinohunt dino's

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Tenaxx Dinohunt dino's

[/column]

De wereld van de dendrologen (bomenfanatici)

Bij de opening van het bomenpark in 2015 werd direct een extra attractie voor de bezoekers gerealiseerd: een survivalpark bestaande uit twee verschillende parcoursen, zo lang en heftig dat er gemakkelijk de Mudmasters voor echte diehards kunnen worden georganiseerd. Er is immers ruimte genoeg hier in Noordoost-Groningen. Wubbe Schoenmaker, de manager van de vesting Bourtange, kwam met het idee van het toevoegen van dino’s: “De reden is simpelweg commercieel: dino’s verkopen beter dan bomen. De combinatie is echter perfect en de realistische (en keiharde!) dinogeluiden maken het zeer speciaal. We wisten dat er al twee dinoparken zijn, een in Boxtel en de andere in het vroegere EcoDrome te Zwolle. Ook in dierenpark Amersfoort staan er een aantal opgesteld. Dus het moest bij ons wel anders. Nergens zie je dino’s op een dergelijke natuurlijke wijze als op het Landgoed Tenaxx. Een andere aanleiding is dat bomen en dino’s samen geëvalueerd zijn. De systeemen van de dino’s zijn helemaal aangepast aan bomen.” Een goed verhaal om te vertellen.

Tenaxx Dinohunt dino's

Het arboretum is 11 jaar geleden opgezet op de goedkoopste grond van ons land en er zijn maar liefst 300.000 bomen gepland. Daartussen vind je enorme waterpartijen waartussen je met bootjes en houtvlotten kunt spelevaren.

[column width=”1/2″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Tenaxx Wedde survivalpark

[/column]

[column width=”1/2″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Tenaxx Wedde

[/column]

Het doel: zestigduizend bezoekers in 2018

De marketing van het landgoed is in handen van het management van Bourtange. Zij zetten onder andere arrangementen op met het Van der Valk in Zuidbroek. Afgelopen jaar ontving Tenaxx 4.000 bezoekers ontvangen en dit jaar wordt verwacht de twintigduizend te halen. De drie doelgroepen: “Kinderen, kinderen en kinderen! Op een ruilbeurs in de lokale Albert Heijn kwamen wel 1.200 kinderen af. Onze opzet is mede geïnspireerd door het werk van Frans Jozef Dieckman, die zelf het grootste Dinopark in Duitsland heeft. Hij helpt ons bij de verdere doorontwikkeling van dit park zodat wij over twee jaar minimaal zestigduizend bezoekers weten te trekken. Dat moet lukken, Bourtange heeft 85.000 betalende bezoekers en trekt ruim 250.000 toeristen. We werken nauw samen met QGardens en we gaan nu al grond aankopen voor de beoogde groei in bezoekersaantallen. De naam Tenaxx betekent niet voor niets vasthoudend. En ja… Wij hebben plannen om over enkele jaren een van de grootste dino’s van Europa naar Groningen te halen. Het imposante dier is wel 25 meter hoog!”

Hans van Leeuwen, trendwatcher en adviseur

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.