Cuber Suites: dé plek voor flashpackers die de omgeving willen ontdekken

Vakantieparken ontwikkelen zich tot toeristische niche-hotspots

Auteur: Hans van Leeuwen

Danny Paerl is ons al enkele decennia bekend als eigenaar van Bungalowpark Hoenderloo dat sinds vorig jaar volledig onder de vlag van Roompot Vakanties opereert, met Sjoerd Vroom als huidige resortmanager. Door de verkoop van zijn bungalowpark is Danny zich nog meer gaan richten op de ontwikkeling van bijzondere concepten in de verblijfsrecreatie. Roompot en Break Away Concepts – zijn nieuwe bedrijf- lanceerden in 2021 samen de eerste locatie van het nieuwe vakantieconcept Cuber Suites. De eerste 30 luxe design Outdoor Suites zijn gelegen direct naast Bungalowpark Hoenderloo midden in de natuur aan de voet van het Nationale Park de Hoge Veluwe en bedienen hun hele eigen nichemarkt: de zogenaamde ‘flashpacker’, op zoek naar een luxe privé-ervaring in een natuurlijke omgeving.

Hoe scherper de doelgroep, hoe beter

Break Away Concepts runt Danny Paerl samen met zijn compagnon Edwin Smaal. ‘Wij creëren nicheconcepten in de leisure. Concepten voor een specifieke doelgroep, waar alles klopt. Hoe scherper de doelgroep, hoe beter’, aldus Paerl. ‘Hierdoor kan je namelijk keuzes maken die passen bij die ene doelgroep. En dat zie je terug in de gastwaardering en omzet.’ Deze focus op niches dwong hen te zoeken naar een manier om kleinschalige exploitaties rendabel te krijgen. De oplossing bleek een geheel nieuw digitaal exploitatiemodel. Door deze manier van exploiteren zijn nagenoeg alle kosten flexibel gemaakt en digitaal te volgen en coördineren.

‘We zijn constant bezig met de ontwikkeling van nieuwe concepten’, vertelt Paerl. Marber Veluwe is het nieuwste concept dat binnenkort live gaat. Marber richt zich op de zelfbewuste gast die wil opladen op zijn of haar manier. Zo zijn er tal van activiteiten te doen, waaronder yoga, mindfulness en diverse behandelingen die afgestemd zijn op de behoefte van de gast en worden klaargezet in een persoonlijk ‘gameplan’.

Een wisselwerking met natuurclubs en de regio 

Danny Paerl; ‘Vaak liggen onze locaties op bijzondere plekken. Zowel Cuber Suites Veluwe als Marber Veluwe liggen in een prachtig gebied, midden in Natura2000. Het ontwikkelen in dit soort gebieden zijn lange en intensieve trajecten die veel afstemming vereisen met alle stakeholders. Eén van het eerste wat wij vaak doen is spreken met de omgeving en natuurclubs. We laten ze daadwerkelijk vanaf het begin meekijken met onze plannen. Hierdoor worden de plannen inhoudelijk vaak beter en creëren we draagvlak.’

Nieuwe generaties vragen andere soorten vakanties 

Mede door invloed van glamping zien wij een nieuwe generatie (vakantie)parken ontstaan met oog voor design, duurzaamheid en een andere invulling van activiteiten, zoals fine dining. De term ‘vakantiewoning’ is absoluut een understatement wanneer men het over de Outdoor Suites van Cuber heeft. Grote glaspartijen laten de gasten één worden met de omgeving, terwijl ze van het comfort en de warmte van de Outdoor Suite genieten. Al dan niet met een heerlijke kop koffie of een glas frisse witte wijn in de hand. Douchen gebeurt onder de regendouche met glazen dak, alsof het water rechtstreeks uit de hemel valt. Vanuit het kingsize bed heeft men een waanzinnig uitzicht op de ongerepte natuur waarin de Outdoor Suites van Cuber staan. Gasten hoeven hun bed niet eens uit om de gordijnen te openen of te sluiten. Net als het slot van de voordeur, de verlichting en de airco, bedient men de zonnewering met de Cuber app. Domotica is de basis voor het aansturen van de luxe in de suites en de app vormt direct de “receptie” op afstand. Dat is een virtuele medewerker, veelal een student, die als ‘local guide’ optreedt en alle vragen van gasten tijdens het verblijf beantwoordt.

Ongerepte natuur, luxe, design en privacy zijn de faciliteiten

Een hoge ranking en reviewscore van meer dan vier sterren bewijst dat dit Cuber Suites concept heel dicht het ultieme gevoel benadert wat de flashpacker verwacht: er even tussenuit en nieuwe dingen ontdekken, maar wel in alle comfort. Veeleisende millennials, die pas op het allerlaatste moment willen boeken, en graag kiezen voor een short stay en verwachten alle services binnen handbereik te hebben. De local guide weet hierop als een ware personal coach in te spelen. En dat alles on demand geregeld kan worden via de App, is precies wat men wil. Geen gedoe met een receptie, maar lekker anoniem met optimale privacy en connectie met de natuur.

Zowel voor- als achter de schermen vernieuwend 

De concepten van Break Away concepts hebben allen deze sterke keuze op één doelgroep en spelen hiermee in op nieuwe wensen van deze tijd. Het is een toevoeging op het bestaande vakantieparkensegment met een vleugje hotelsentiment. Ze zijn vaak gelegen midden in de natuur, een voorwaarde voor een lange houdbaarheidsdatum van een duurzaam concept. Wat bijzonder is en niet direct zichtbaar, is de organisatie van de backoffice waarmee ook alle services om het verblijf heen, waaronder schoonmaak, via een app worden geregeld en aanbesteed. Schoon te maken kamers worden ‘gepubliceerd’ waarna gecontracteerde freelancers zich kunnen inschrijven en zo hun eigen workload bepalen. De vakantieconcepten van Break Away Concepts zien er niet alleen aan de voorkant sexy uit, maar zijn dit ook achter de schermen. Alles gericht op een optimale gastbeleving en een kostenefficiënte operatie.

Meer over Break Away Concepts: (url: www.breakaway.dev) 

Break Away Concepts B.V. is ontwikkelaar van niche leisureconcepten en een zogenaamde digital operator. Cuber Suites is het eerste gerealiseerde concept (2021). Binnen enkele maanden zal het nieuwe concept Marber Veluwe live gaan en later in het jaar het nieuwe franchiseconcept Mahō. Break Away Concepts zoekt bijzondere grondposities en samenwerkingen met vakantieparken die willen vernieuwen in zowel werkwijze als park- en conceptontwikkeling.

Hans van Leeuwen, Pleisureworld

Trendwatcher, Leisure Expert, Conceptontwikkelaar & Adviseur in Recreatie & Toerisme

In kader: Gekozen door de jury in de longlist: ‘Top 10 Meest innovatieve vakantieparken in de Benelux’

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.