De mysterieuze krachten van Disneyland Parijs

De kampioen onder de kampioenen

Voor een dagje uit naar het pretpark gaan we steeds vaker de grens over en dan bij voorkeur in combinatie met een arrangement in een van de themahotels. Ook wij volgen de ontwikkelingen op de voet en brachten dit jaar al eerder een bezoek aan Julianatoren, Attractiepark Drouwenerzand, Disneyland Parijs, EuropaPark, Plopsa – HolidayPark, Madurodam, BurgersZoo, Phantasialand, Plopsa – Panne, Liseberg, Efteling, Plopsa – Coevorden, Yumble, Walibi, Toverland, Universal Studio’s, Hannover Zoo, Animal Kingdom, Sea World, Paleis Het Loo en De Apenheul.

Ratatouille steelt de show

Disneyland Parijs heeft zelfs twee pretparken en als we de outlet meetellen, dan hebben ze ook nog een derde pretparkbeleving in de aanbieding. Naast de Disneyland parken zijn er namelijk nog de Walt Disney Studios waar alles draait om de wereld van de film. Je kunt er zien hoe tekenfilms bedacht en gemaakt worden en hoe speciale effecten zoals wind, regen en onweer aan films worden toegevoegd.

Ook bij Disney Parijs ontkomen ze niet aan de rat-race en zal men moeten blijven investeren in nieuwe attracties. Wie heeft de snelste, de hoogste of de achtbaan die het vaakst over de kop gaat? In Walt Disney Studios werd enkele jaren terug de Tower of Terror geopend. “Adembenemend” is hier duidelijk van toepassing en past bij de thrill waar menig pretparkbezoeker op uit is. Wie nog niet genoeg snelle attracties heeft gehad, kan een rit maken in Crush’s Coaster. Het mag duidelijk zijn dat in de studio’s een ouder publiek overhand heeft.

Toch is het effect van een nieuwe attractie vaak maar van korte duur. Wij hebben dit zelf aan den lijve ondervonden: de beroemde Space Mountain was gesloten en lag in de mottenballen voor een revisie. Het hele Discovery gebied was toch al niet zo mijn favoriet door het gebrek aan echte helden. Alhoewel, Buzz Lightyear was voor veel andere bezoekers wél de held van de dag en hier bemerkte ik dat ik niet meer in alle attracties tot de doelgroep behoor. Zelfs de attractie wereldberoemd door zijn tune “It’s a small world” blijft mateloos populair en de eerste keer dat ik in het bootje zat was nu ruim vijfentwintig jaar terug. Ik kan het deuntje nu nog uit mijn hoofd neuriën.

Een nieuwe attractie waar ik overigens weinig mee heb, is Ratatouille. De Disneyfilm heeft als attractie een tweede leven. Wie de film niet heeft gezien, beleeft een uitzonderlijke ervaring welke lijkt op een doolhof waar je in een soort golfkarretje met hoge snelheid door een keuken raast waar van alle kanten muizen op je af komen. Via een ingenieus systeem lijkt het of de kok door de muizen wordt overvallen en die op zijn beurt weer de muizen probeert te verjagen. Jammer dat je naast de 3D bril niet een koptelefoon op krijgt met de Nederlandse vertaling.

Tip
Ratatouille is de eerste echte 3D attractie die werkelijk een fantastische weergave kent en waar het schietsysteem ook werkt

Mickey Mouse nog altijd mateloos populair

Het meest populair zijn nog altijd de Disney figuren samen met het sprookjeskasteel dat centraal in het park ligt. Wie niet oppast kan door de drukte zo maar een tik om z’n oren krijgen van zo’n selfiestick. Toch deel ik ook zelf mijn herinneringen via de selfiestick. Is het niet het beste alternatief van de ansichtkaart? Ik snap dan ook niet de discussies bij pretparken om de sticks in de ban doen. Het zal wel met de veiligheid te maken hebben.

En daar zit het wel snor bij Disneyland Parijs want veiligheid gaat boven alles. Je ziet deze geordendheid ook terug bij de vele fotoshoots van de bekende Disney figuren. Laat ik nou Goofy vandaag alweer voor de tweede keer tegen komen. Bij het ontbijt heb ik ook al een high five kunnen geven in Hotel New York, geheel in thema uitgevoerd en met ruime kamers waarbij de bank zo is omgetoverd tot een ruim twee persoonsbed. De traditionele hotelkamer is eenvoudig om te turnen tot een familyroom. Menig bungalow organisatie kan hier leren over het schoonmaakbeleid voor de badkamers. Alles is super schoon terwijl het hotel al heel wat dienstjaartjes achter de rug heeft.

Na het ontbijt gingen wij via de fast entree al vroeg naar binnen en zagen we drommen bezoekers in de rij staan voor een fotoshoot. Het blijft toch een hoogtepunt wanneer je zoon of dochter samen met Mickey op de foto mag. Hier zie je dat we praten over een wereldconcern die het snapt. Alles rondom zo’n fotoshoot is perfect georganiseerd. De locatie is zorgvuldig uitgekozen met vaak een decor in stijl. De rode loper ligt uit en er zijn veel stewards die vriendelijk lachen en ervoor zorgen dat er een mooie line-up wordt gemaakt. De bezoekers, hoe druk ook, volgen zeer gedisciplineerd de aanwijzingen op. De fotoshoot zelf is onderdeel van de beleving en via social media is het de beste marketingtool.

Niet op alle fotolocaties is continu een Disney-ster aanwezig. Toch zijn de decors dermate aantrekkelijk dat het ook voor bezoekers leuk is om een bijzondere selfie te maken met de familie. Zo zullen straks in aanloop naar de Kerst weer bijzondere locaties ingericht worden om een unieke Disney Kerstselfie maken.

Tip
Met de PhotoPass kunnen bezoekers hun foto’s verzamelen om een eigen souvenir te personaliseren

[column width=”1/4″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

It's a small world
It’s a small world

[/column]

[column width=”1/4″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Tower of Terror heeft het "adembenemend" effect
Tower of Terror heeft het “adembenemend” effect

[/column]

[column width=”1/4″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Disneyfiguren spotten bij de Parade
Disneyfiguren spotten bij de Parade

[/column]

[column width=”1/4″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Space Mountain was bij ons bezoek gesloten voor renovatie
Space Mountain was bij ons bezoek gesloten voor renovatie

[/column]

Slapen in een droomkasteel

Voor veel pretparken blijft ook Disneyland de inspiratiebron als we het hebben over de resorts. Al ver voordat het pretpark van Walt Disney Company de oceaan overstak, kende men in Amerika al het fenomeen van de themahotels. Voordeel voor de gasten is dat je in no time binnen de poorten bent en er zelfs een uur eerder in mag als special guest. Vanuit enkele hotels heb je direct toegang tot de attracties, dus zonder wachttijden.

Disneyland Resort Parijs heeft zeven eigen hotels: de familiehotels Cheyenne en Santa Fe, de hotels Sequoia Lodge, Newport Bay Club, New York en het chique Disneyland Hotel. Allemaal op loopafstand van de parken. Wat verder weg ligt het bosrijke Davy Crockett Ranch, met comfortabele houten stacaravans.

In de hotels zie je veel kleine meisjes in een roze prinsessenjurkje rondlopen of stoere jongetjes verkleed als een Disney character. Er zijn talrijke arrangementen en er is keuze te over. Zo kan je een meerdaags verblijf boeken met de catering (maaltijd opties) in het park inbegrepen. In het hotel zelf heb je de keuze uit standaard, plus en premium. Bij plus mag je bijvoorbeeld overal drinken halen terwijl de lunch plaatsvindt in een ander horecapunt dan het restaurant. Binnen de verschillende budgetten kan men ook nog kiezen voor een luxere optie zoals een driegangenmenu in het Blue Lagoon Restaurant.

Wat veel bezoekers niet weten is dat reserveren beslist een aanrader is. Wij hebben het op één van de drukste dagen van het jaar erop aan laten komen om te kijken of wij tijdens het rush-hour nog een plaatsje konden vinden. Nee hoor, ons plekje in Last Chance Cafe in Frontierland was al vergeven. Met ruim zestig verschillende restaurants zou je zeggen dat dit wel voldoende zou zijn.

Waar ook Disneyland weer het voorbeeld is voor veel collega’s, is dat het de bezoekers wel heel gemakkelijk maakt om vooraf te selecteren waar je wilt eten. Ik heb nog geen pretpark gezien waar ik kan selecteren op prijs, tafelbediening, buffet, dinershow, diner evenementen en dineren met Disney figuren.

Tip
Een greep uit de mogelijkheden: Cowboy Cookout (barbecue met Disney-figuren, Frontierland) – Fuente del Oro (Mexicaans, Frontierland) – Au Chalet de la Marionnette (fast food op grens van Fantasyland en Adventureland) – Buzz Lightyear’s Pizza Planet (salades en pizza, onbeperkt frisdrank, Discoveryland) – The Lucky Nugget (cheeseburgers, spareribs, fish & chips, onbeperkt frisdrank, Frontierland) – Blue Lagoon (prijzig maar idyllisch dineren, Adventureland)

[column width=”1/4″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Zelf legoblokjes verzamelen in de Lego brandstore
Zelf legoblokjes verzamelen in de Lego brandstore

[/column]

[column width=”1/4″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Volop drukte bij Hollywood Planet
Volop drukte bij Hollywood Planet

[/column]

[column width=”1/4″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Meisjes verkleed in prinsessenjurkjes
Meisjes verkleed in prinsessenjurkjes

[/column]

[column width=”1/4″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Ook hier rijen voor de foodtrucks
Ook hier rijen voor de foodtrucks

[/column]

Disneyland meer dan een dagje uit

Feitelijk is één dag Disney veel te kort omdat er naast de twee pretparken en de Studios ook nog een compleet shopping & event pretpark voor de deur ligt. Het meest indrukwekkende is de beleving wanneer het ‘s avonds al een beetje donker wordt en de beide pretparken leeg stromen. Veel bezoekers stappen in de trein of auto maar kunnen de verleiding niet weerstaan om het Disney gevoel nog even vast te houden op “the strip”. Wat dacht je van de brandstore van Lego waar je echt alles maar dan ook alles van Lego kunt bemachtigen? De vele dinershows, muziek tenten en neonlichten maken het een illustere avond.

Al met al was het voor ons een leuke maar vermoeiende dag met soms lang wachten en de pech dat de restaurants overvol waren. Gelukkig hebben we dat ‘s avonds weer goed kunnen maken door een ouderwetse dinersteak in Planet Hollywood. Mooi, die oude muziek uit de seventies en lekker die zoet sappige spareribs! Een lekker biertje erbij en de dag was wat ons betreft geslaagd. Weet u dat de donkere dagen van Kerst er weer aan komen en heeft u al wel eens de Parade gezien in Kerstsferen?

Hans van Leeuwen, trendwatcher & adviseur

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

De winkels zijn helemaal in stijl
De winkels zijn helemaal in stijl

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Bij de Disney parade
Bij de Disney parade

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Fotoshoots zijn de beste herinnering
Fotoshoots zijn de beste herinnering

[/column]

Ik ben nu zelf voor de achtste keer in Disneyland Parijs geweest en het zal beslist niet de laatste keer zijn. Ook zakelijk heb ik voor diverse relaties een meerdaagse studiereis naar dit pretpark georganiseerd en een backstagetour kan ik beslist aanraden. Momenteel kent Disneyland Parijs een directeur van Nederlandse afkomst: Tom Wolbers, eerder ook al directeur van Disney Cruise Line. Deze winter zal ik weer uitkijken naar een bezoek aan de Efteling in winterse Kerstsferen en u daar uitgebreid over informeren.

Tip
Maak gebruik van de vroegboekkorting, een nieuwe trend in dag- en verblijfsrecreatie

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.