De toekomst van de kermis

Als kwajongen opgegroeid op de Grote Markt in Arnhem zagen wij elk jaar een breed scala aan bijzondere evenementen aan ons voorbij trekken. Circus Renz en Toni Boltini kwamen er elk jaar met hun voorstellingen. Ik zie nog de olifanten bij mijn vader het pakhuis inlopen om daar water te drinken. Je kocht toentertijd een kaartje om de stallen met de dieren te bekijken en wie het zich kon veroorloven mocht naar de echte circus voorstelling.

Het traditionele “circusspektakel” is getransformeerd naar Cirque Du Soleil. Te zien in alle wereldsteden van over de hele wereld maar voor de dieren moet je naar de dierentuin. De Nationale NATO Taptoe was een muziekconcours van militaire drumbands en fanfares van over de hele wereld. Inmiddels is het verplaatst naar het grotere Sportpaleis Ahoy Rotterdam voor meer comfort met een avondje uit en keuze uit verschillende arrangementen. Een backstage tour kan als bijzonderheid geboekt worden tegen speciale condities.

Kent u ook nog de bekende TV coryfee van weleer, Dick Passier? Hij was het die als spelleider het Spel Zonder Grenzen op de kaart heeft gezet. Op de Grote Markt werden tribunes opgebouwd en zaten toeschouwers verkleumd te kijken naar sportieve wedstrijden tussen verschillende teams. Nu kijken wij met een zakje borrelnootjes in de ene hand en de iPhone in de andere hand naar The Voice en Utopia en brengen we onze stem uit via de app om te bepalen wie naar huis gestuurd wordt.

Waarbeek Hully GullyOp zondag gaan we niet meer naar de kerk, sport kijken we liever via de buis en de boodschappen in de supermarkt doen we in ons vrije weekend en het liefst op zondag. De koopavond moet het afleggen tegen de zondag waar we gaan funshoppen in plaats van een wandeling in de natuur.

De toekomst van de kermis

Maar de kermis is er nog steeds op de Grote Markt. Daar waar ik als klein jongetje mocht helpen bij het opbouwen van de botsauto’s. Daar waar ik mijn eerste rondjes draaide in de draaimolen. Daar waar ik super goed was in het vangen van de “pluim” voor alweer een gratis rondje. Daar waar ik mijn eerste liefdesavontuur beleefde in de rups. Daar waar ik de lekkerste oliebollen kon kopen. Daar waar ik stiekem tegen de kasten van de gokautomaten trapte voor gratis munten.

Daar waar Attractiepark Toverland is gekozen tot het meest gastvriendelijke pretpark van Nederland. Daar waar in elke stad een indoor speeltuin Ballorig of MonkeyTown geopend is. Daar waar Outlet Roermond meer dan vijf miljoen bezoekers trekt. Daar waar Preston Palace een uniek all in concept heeft geïntroduceerd. Daar waar op de kermis (te) weinig veranderd is…?

Hans van Leeuwen,
Trendwatcher & Expert in Leisure

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.