De toekomst van de receptie: van een doorn in het oog naar een lust voor alle zintuigen

Het eerste hoofdstuk van het beeldverhaal

Zodra potentiële boekers via internet verbinding met ons maken, willen we hem meenemen in ons verhaal. De customer journey begint. Of het nu voor een arrangement, een flashdeal of gewoon een kortingsactie is: alles draait uiteindelijk om het triggeren van de gast en het genereren van meer boekingen. In toenemende mate worden daarvoor beeldverhalen ingezet die in staat zijn de juiste sfeer over te brengen. Naast traditionele journalisten gebeurt dit tegenwoordig steeds meer door zogenaamde influencers zoals bloggers, vloggers en instagrammers. Met dat mooie beeldverhaal als verwachting komen veel bezoekers echter op het desbetreffende uitje al bij het ontvangst van een koude kermis thuis. Wat blijkt: de gemiddelde receptie van campings en bungalowparken en de lange rijen voor de kassaloketten bij de pretparken komen niet bepaald overeen met dat mooie verhaal. En dat terwijl het eerste contact van de klantreis al plaatsvindt op het moment dat de gast de parkeerplaats oprijdt en de bordjes naar de receptie volgt.

Een andere naam voor een receptie

Receptie gaat echt verdwijnen

Al een paar jaar daag ik recreatieondernemers uit om met andere ogen te gaan kijken naar het ontvangst van de gast: misschien wel het belangrijkste moment van het verblijf! De eerste indruk is immers vaak bepalend voor het verdere verloop. De receptie of het kassaloket oogt nu nog te vaak zakelijk, koud en onvriendelijk. De receptie wordt gezien als iets functioneels en haast een noodzakelijk kwaad, en dient slechts als doorvoerhaven naar de uiteindelijke verblijfsaccommodatie of de entree van het park of museum. Aangezien er niets wordt verdiend aan deze werkzaamheden moet de afwikkeling zo snel mogelijk gebeuren. Het kan echter zomaar gebeuren dat de receptiemedewerker ook nog de telefoon moet beantwoorden en zowel de gast aan de balie als de potentiële boeker letterlijk aan het lijntje wordt gehouden. Veel campings worstelen hier zelfs mee in  in een soort rommelhok met het welbekende folderrek. Kortom: het ontvangst maakt geen positief  onderdeel uit van het verblijf.

Een andere plaats voor een receptie

Natuurlijk is er de laatste jaren al wel iets veranderd op het gebied van gastbeleving. Grotere bungalowketens halen de mascotte of ander entertainment uit de kast. De klassieke receptie is vaak alleen nog open op wisseldagen; op andere momenten kan men terecht in de horeca. Goed voor een gastvrije behandeling, maar het voegt nog niets extra’s toe aan de vakantiebeleving.

De transformatie van de receptie: van informatie naar inspiratie!

Het kopen van een kaartje of boeken van een vakantie gebeurt in toenemende mate online. De consument kan zich hierdoor al een goed beeld vormen van de locatie, zijn verblijf of het dagje uit. U als recreatieondernemer weet dankzij deze boekingsmethode al veel meer van uw gast, waardoor het ontvangst helemaal gepersonaliseerd zou kunnen worden.

De prioriteit van de receptie ligt niet langer bij het uitreiken van sleutels, een plattegrondje en een verwijzing naar de afvalbakken. Sterker nog, de receptieloze aankomst van de gast is in opkomst. Kijk maar naar AirBnB: vaak spreekt de gast in het geheel de gastheer of gastvrouw niet en is hij alleen geïnteresseerd in hoe hij de omgeving het beste kan ontdekken.

Scheid de front office en back office werkzaamheden van elkaar en maak van de receptie een bijzondere ervaring die de gast inspireert en een meerwaarde geeft aan het verblijf. Welke shows kan hij het beste bezoeken en wat valt er in de regio te beleven? Het ontvangst draait steeds meer om de verbinding met de omgeving, en welke bijzondere food- & vermaak experiences daar te vinden zijn. Laat zien waarom uw gast juist u verkozen heeft!

Gewoon een huiskamer

Dat betekent dat de fysieke omgeving van de receptie moet veranderen en wellicht ook de plaatsing  op de locatie. De traditionele kassarijen kunnen naar mijn mening verdwijnen. Geen balie meer en een andere vorm voor het klassieke folderrekje. Ook receptiemedewerker moet drastisch transformeren: hij kent de regio op zijn duimpje en weet het verblijf te personaliseren. Hij of zij zet de toon voor een fantastisch verblijf door dit gastvrije onthaal in het “welcome-experience-center” of de “huiskamer”.

BLURRING: nieuwe combinaties voor de receptie

In economische termen betekent de term blurring ‘branchevervaging’. Dit fenomeen zorgt voor innovatieve combinaties tussen bijvoorbeeld retail en horeca, of laat grenzen tussen verschillende foodkanalen verdwijnen. In het buitenland schieten deze concepten als paddenstoelen uit de grond, maar ook in Nederland zien we dit bijvoorbeeld bij supermarkten die steeds meer ‘to go’ producten verkopen. Jumbo heeft niet voor niets onlangs La Place ingelijfd. De aanpak van AH richt zich juist meer op in home concepten. Winkeltrouw neemt af, waarop allerlei bedrijven handig inspelen en het winkellandschap structureel zal veranderen. De ontwikkelingen gaan zo snel dat zelfs de wetgeving met betrekking tot handhaving dit nauwelijks kan bijhouden. In deze veranderingen ligt de basis voor de andere aanpak van de receptie: haal inspiratie van buiten uw eigen branche.

Een toevoeging in het aanbod

Het ontvangst van uw gasten moet een verlengstuk zijn van de customer journey en beleving. Verander de receptie van een informatie- en afhandelingspunt in een inspiration center en hij kan veranderen van een kostenpost in een opbrengstenpost, doordat u de gasten nog meer verwent en verovert als ambassadeur. Hiervoor is wel een andere, interactieve en prikkelende ruimte nodig waar leuke (lokale) producten te koop zijn en goede horeca. Denk bijvoorbeeld ook aan de combinatie met wellness: even de nagels kan laten doen of de kapper bezoeken. Een streekbiertje drinken en intussen de digitale infodesk bekijken om de route naar dat leuke restaurantje in de buurt te downloaden naar de smartphone.

Een goed voorbeeld van blurring dat er momenteel uitspringt is boekhandel Waanders in Zwolle: verkoop van boeken en wijn, een restaurant en een kapper, allemaal onder een dak. Waarom zou u de receptie of kassa’s nog zien als een noodzakelijk kwaad om wat administratieve handelingen te verrichten en maar hopen dat er iemand binnenkomt? Anno 2016 jaag je gasten niet meer zo snel mogelijk de deur uit. We moeten onze gasten leren kennen, streekverhalen vertellen, enthousiasmeren, bijblijven met moderne technieken en sociale media, up-sellen… stuk voor stuk eigenschappen van de “huiskamer” of het “welcome-experience-center”. Ook de opleidingen specifiek voor onze sector zullen hierop in moeten spelen. De klassieke receptiemedewerker is passé en de kennis dient aangevuld te worden met bijvoorbeeld wellness, bijzondere horeca, wijnkennis…

De beste voorbeelden zijn te vinden bij vaak kleinschalige bedrijven die van nature een authentieke ervaring bieden en al aan blurring deden voordat deze term überhaupt was bedacht. Kent u het verhaal van Age de Jong uit Paesens, de meest noordelijke bijzondere B&B van ons land? Hier is het beslist niet nodig welke vorm van de “huiskamer” of “welcome-experience-center” dan ook te ontwikkelen. Hier is het Age de Jong in hoogst eigen persoon waar de storytelling mee begint en eindigt.

Hans van Leeuwen, Trendwatcher en adviseur

PS: Meer goede voorbeelden zijn in aantocht, waaronder Camping De Lakens, VVV Domburg, Het Scheepvaart Museum…


De nieuwe receptie

Wilt u ook een verandertraject opzetten of meer kennis opdoen over deze nieuwe ontwikkeling? Maak een afspraak met Pleisureworld Bedrijfsadvies. Wij hebben al meermalen recreatiebedrijven aangezet tot innovatie.

Meer artikelen met als onderwerp ‘De receptie verdwijnt’:

Receptie van de toekomst houdt de gemoederen bezig

Digireceptie wint de Pleisureworld Noviteiten Award

Gaat de receptie “echt” verdwijnen?

De receptie “Die is ons een doorn in het oog”

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.