Umbrick-De-Weelderik vakantiehuis met zwembad en familie

De Weelderik: opkomst van mini-resorts

Off-grid en state-of-the-art vakantiewoningen

Auteur: Hans van Leeuwen

Vorig jaar opende in het Achterhoekse coulissenlandschap een nieuw, kleinschalig “Green Boutique” resort: De Weelderik. Duurzame luxe, met een knipoog naar de omgeving, zoals men zelf zegt. Het is na Brinckerduyn het tweede geopende mini-resort van deze opzet, met een derde locatie Roodewoud (in Roode) op komst.

Deze mini-resorts sluiten naadloos aan op de consumententrend van meer luxe, ruimte, rust en privacy. De Weelderik en Brinckerduyn onderscheiden zich duidelijk van het vakantiepark als massaproduct in ons land. Niet voor niets is De Weelderik een van de genomineerden op de longlist van de verkiezing ‘meest innovatieve vakantiepark in de Benelux’. Het woningaanbod op
De Weelderik bestaat uit twee type accommodaties van het type Unbrick voorzien van state-of-the-art innovaties met volop luxe voor een heerlijke vakantie. De locatie telt 24 Unbrick CLT
(Cross Laminated Timber) houten accommodaties voor 4 en 6 personen.

binnenkant van een accommodatie hout de weelderik

Een combinatie van luxe, beleving en persoonlijk gastheerschap

Het aanbod op de website laat een verassend pallet aan bijzonderheden zien rondom de woningen op dit park. Het verblijf in de accommodatie staat hier centraal in de beleving. Je vindt er geen centrumgebouw of receptie. Wel is er het Clubhuis, waar iedere gast met een persoonlijke code binnen kan. Hier vind je toeristische informatie over de regio, zoals wandel en fietsroutes. Maar ook boodschappen, waaronder diepvriesmenu’s van het foodconcept The Cool Market en natuurlijk veel streekproducten. Afrekenen gaat via een automatische bestelzuil zoals bekend van McDonalds.
Gasten hebben pre-aankomst allemaal een zeer uitgebreide en informatieve guest journey ervaren. Eenmaal op het park, nog voordat de ouders de auto uitgepakt hebben, wordt het zwembad veelal door de kinderen geactiveerd door op de rode knop te drukken waardoor het metalen roldeck zich opent en de kinderen een duik nemen.

Franka Veldsink is in haar eentje verantwoordelijk voor het beheer, management en het gastcontact. Een iets andere rol dan de traditionele parkmanager. Franka kan vanuit thuis op afstand het totale mini-resort aansturen. Er is dus maar 1 medewerker in dienst! Op de wisseldagen is Franka vaak te vinden in het Clubhuis voor persoonlijk contact met de gasten. Omdat alles online is gekoppeld en gasten via een tablet alle functies bedienen en ook direct contact kunnen zoeken, zijn er geen vaste medewerkers op het park nodig. Diensten als housekeeping, tuinonderhoud, schoonmaak van de privé zwembaden, sauna’s en technische installaties worden door bedrijven op afstand gemonitord en zij weten zo precies welke onderhoudswerkzaamheden gevraagd worden.

houten accommdatie zwembad met meisjes voeten in het water

Andere vakantiepark beleving

Op De Weelderik vind je geen ballenbak, speeltuin, trampolines of animatieprogramma. Wel faciliteiten als een privézwembad, Finse privésauna, vuurplaats en de belofte van een kleinschalig resort: intiem en duurzaam.
Het buitenzwembad heeft een minimale tempratuur van 28 graden als de accommodatie in de verhuur is. Een wijnklimaatkast in de woning zorgt voor een lekker gekoeld wijntje bij de borrel. De borrelplank laat men eenvoudig bezorgen tot in de accommodatie via een tablet aan de keukenwand. Dezelfde tablet is er ook om de sfeerverlichting in de accommodatie te dimmen. Handig, zonder lichtschakelaars. Met begrippen als off-grid en zelfvoorzienend wordt ingespeeld op actuele maatschappelijke thema’s. De vraag is of de consument écht gevoelig is voor dergelijke ontwikkelingen wanneer hij een leuke vakantie wil boeken.

Op het resort is verder een padelbaan, te reserveren via een origineel afhangsysteem en de rackets en ballen liggen in het Clubhuis. De jeu de boules baan is voor iedereen te gebruiken en de centale vuurplaats is het ontmoetingspunt waar gasten worden ontvangen met een welkomstdrankje. Wel jammer is dat er gekozen is voor de aanleg van een asfaltweg en de privacy nu nog te wensen overlaat doordat men slechts met jonge aanplant heeft gewerkt.

De USP’s van de Unbrick vakantiewoningen

De Unbrick vakantiewoningen zijn allemaal houtskeletbouw woningen van CLT die in de fabriek te Ede worden geprefabriceerd en op de locatie in twee dagen geïnstalleerd. De oppervlakte van meer dan 72m2 vereist wel dat de gemeente mee moet werken aan het verruimen van de mogelijkheden passend binnen het bestemmingsplan voor kampeermiddelen. In de fabriek van CLT wordt intussen gewerkt aan een kleinere woning, de Tiny Castle genaamd. In principe kunnen deze woningen gedemonteerd worden en binnen twee dagen van de plaats verwijderd. Elke woning heeft 52 zonnepanelen en door deze allemaal te koppelen aan een grote batterij is men bijna zelfvoorzienend. Met slechts een kabel van 80 ampère kan dit mini-resort worden voorzien in elektra. Verwarming vindt plaats in de accommodaties via een warmtepomp en airco’s. Iedere woning beschikt over een 300 liter boiler. Deze is geplaats in het ‘motorblok’ van de woning waar alle techniek bij elkaar komt. Aldus Mark Wichers, eigenaar van WAVE7, die de exploitant is van dit mini-resort in opdracht van Unbrick. Dit mini-resort beschikt ook over een Helofytenfilter waardoor men zelfs in de watervoorziening, denk aan douchen, wc spoeling, volledig self supporting is. Waterborging vindt plaats via opvang van regenwater bij de afvoer vanaf de daken maar ook via de aanleg van wadi’s in de openbare ruimte aangrenzend aan de tuinen rondom de woningen.

Woonkamer houten vakantiehuis Unbrick De Weelderik

De exploitatie van een totaal nieuw verhuurconcept

De investeerder van deze nieuwe Boutique Resorts is tevens de bouwer van de nieuwe type houtskelet woningen Unbrick uit Ede. Dit is een zeer jonge bedrijfstak die nog volop in ontwikkeling is en waarbij vakantiewoningen uit een fabriek komen. De exploitatie is in handen van een jonge organisatie, WAVE7, die inmiddels al zeven vakantieparken in ons land onder zijn hoede heeft, allemaal onder een zogenaamd ‘white label’.
Deze totaal nieuwe opzet laat maar weer eens zien dat de ontwikkeling van vakantieparken in razend tempo verandert. In ieder geval zien we meer en meer nieuwe uitdagende accommodaties, met volledige online integratie van alle services en diensten, waarin de gast met het principe van on demand zijn vakantieplezier kan beïnvloeden en sturen.

Meer over de mini-resorts:
https://www.deweelderik.nl/
https://www.brinckerduyn.nl/
https://www.wave7.nl/

Contact: Mark Wichers – mark@greenboutique.nl of mark@wave7.nl

Hans van Leeuwen
Trendwatcher, Leisure Expert, Conceptontwikkelaar & Adviseur in Recreatie & Toerisme Pleisureworld

Deze vakantieparken zijn tot op heden bezocht; Parc Granuenta – Familie Resort Molenwaard – Cuber Suites Veluwe – Vakantiepark Landal PUUR Exloo – Dormio Resort Nieuwvliet-Bad – Warredal – Roompot Beach Resort Nieuwvliet-Bad – Hof van Saksen – Zeeland Camping Zonneweelde – Buitenplaats Beekhuizen – Dormio Resort Maastricht – De Weelderik – Recreatiepark De Leistert – Landal Marina Resort Well- Museumpark Archeon – Brinckerduyn en Safari Resort BeekseBergen.

In kader: Gekozen door de jury in de longlist: ‘Top 10 Meest innovatieve vakantieparken in de Benelux’
https://www.pleisureworld.nl/verkiezing-meest-innovatieve-vakantiepark-concept-in-de-benelux/

De 39 parken uit de longlist wordt gevraagd om hun medewerking om juryleden hun park te laten zien en beleven. De ervaringen van deze bezoeken worden gedeeld in diverse vakmedia. (w.o. Pretwerk.nl, NRIT Media, en Recreatief Totaal). De beoordelingsperiode loopt van juni 2023 t/m mei 2024. De verkiezing vindt plaats door een vakjury, die de vakantieparken niet alleen beoordeeld op consumentenwaarderingen, maar ook op bijzondere concepten en innovatie in de bedrijfsvoering. De bedrijven die in aanmerking komen voor deze prijs  een voorbeeld voor andere ondernemers in de verblijfsrecreatie.

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.