Drenthe – Het land van Bartje en veel meer…

Blog Nr. 2
Uit een serie van 4, Op avontuur door Drenthe

Naar de provincie Drenthe
Voor projectontwikkelaars van bungalowparken is Drenthe jarenlang een ‘no go’ area geweest. Zelfs nu nog haalt men de neus op als deze regio ter sprake komt en geeft men de voorkeur aan een kust locatie. Toch zien wij langzamerhand een kentering ontstaan en zijn het enkele voorlopers die hier de hand in hebben gehad. Niet onbelangrijk is dat wij zien dat op provinciaal en lokaal niveau bestuurders zitten die gewoon op een -hands on- manier de recreatieondernemers helpen door een proactief beleid. Ook met het imago wordt aan de weg getimmerd, al moet je je afvragen of men in deze tijd nog de regie in handen moet geven van een DMO (Direct Marketing Organisatie). Wij zien nog wel wat verbeterpunten, en de fietsvakantie dwars door Drenthe heeft mij voldoende inspiratie opgeleverd hierover een mooi verhaal van op te tekenen. Gesprekken met ondernemers, bezoekers en bestuurders hebben mij geïnspireerd. Waar wij tijdens deze fietstour achter zijn gekomen is dat wij de provincie beter in de smiezen hebben dan menig bestuurder of organisatie.

[column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”false” extended_padding=”true” background_color=”#efefef” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/1″ last=”true”]

Uit de serie: “Op avontuur door Drenthe”

1. Wij hebben het echte Wildlands ontdekt in… Bargerveen
2. Drenthe – Het land van Bartje en veel meer…
3. Titel wordt nog bekend gemaakt
4. Titel wordt nog bekend gemaakt

[/column]

Ook dit moois kwamen we tegen tijdens onze fietstocht door Drenthe.
Ook dit moois kwamen we tegen tijdens onze fietstocht door Drenthe.
Elk dorp in Drenthe heeft zijn eigen feest op de kalender staan.
Elk dorp in Drenthe heeft zijn eigen feest op de kalender staan.

Wat gebeurt er allemaal in ‘Het Land van Bartje’
Het onlangs geopende DX Adventure Waterattractie Pretpark, vlak bij Eext aan de waterplas ’t Nije Hemelriekje, is mede door een positieve grondhouding van de provincie en de gemeente Gieten tot stand gekomen. Ook de integrale samenwerking met Staatsbosbeheer verdient een pluim. Binnen anderhalf jaar van idee tot realisatie, inclusief een geslaagde financiering door de bank en een crowdfunding actie. Ook hier hadden wij als Pleisureworld de hand in het proces om dit tot een succes te maken. Wel dient men dit bovenstaande unieke concept te matchen met de bestaande camping Lente van Drenthe.

Uiteraard mogen wij ook niet de komst van Wildlands in Emmen onberoerd laten. Ik wil beslist niet als een zeur overkomen maar er zijn daar wel een aantal fundamentele foutjes gemaakt. Heel belangrijk is dat men de entree verplaats naar de binnenplaats en teruggaat naar de roots, een ZOO. In dit geval zou ik wat minder kijken naar Animal Kingdom, want dat is gewoon niet te kopiëren, maar eerder naar het Engelse Chester Zoo. De komst van een nieuw Fletcher Hotel in het centrum van Emmen zal ongetwijfeld nieuwe gasten brengen, maar een tweede Indoor attractie is broodnodig naast het Dierenpark. Persoonlijk denk ik dat het “oude” Emmense Dierenpark als Urban Leisure Hot Spot meer potentie heeft om uit te groeien tot een unieke attractie dan Wildlands zelf.

Meer focus op innovatie en kwaliteit
Er is geen provincie waar zoveel slechte kopieën van kabouterparken te vinden zijn. Mijn advies is om meer te sturen op uniciteit en kwaliteit. De komst van de Hunebed Highway, wat mij betreft de kapstok is om alle losse eindjes met elkaar te verbinden, creëert een heuse leisure boulevard. Geen getouwtrek meer om de consument. De gemeente Coevorden heeft daar zo’n handje van naar mijn idee. Zo ook wie bepalend is, zoals Geopark of De Hondsrug. Er zijn te veel clubjes die zich allemaal belangrijk vinden.

Door de komst van de Hunebed Highway kan men nu spreken over toeristische afstappers. Niet alleen de inwoners uit de streek, maar ook de toerist kan een heel jaar lang vermaak en vertier geboden worden, en heeft daarbij een duidelijk handvat.

Heeft u al eens gehoord van Het Veenpark Museum, Het Huis van Vincent van Gogh, Industrieel Smallspoormuseum, het Hunebedcentrum Museum of het Boomkroonpad? Echter die laatste is in exploitatie door Staatsbosbeheer en dat is te zien ook. Niet meer van deze tijd en te truttig. Ooit als innovatie neergezet en er verder nooit meer wat aan gedaan. Dit soort zaken moet men aan de ondernemers over laten. Samen met iconen als de schaapskudde van Balloerveld, Exloo en het onlangs geopende Bargerveen.

De provincie met de meeste potentie door de alom aanwezige natuur en onbekende waterrecreatie mogelijkheden is Drenthe. De Veenvaart verbindt diverse waterwegen in het grensgebied van Drenthe, Groningen en Duitsland met elkaar. Behalve een ‘rondje Drenthe doen’, kun je nu ook via een snellere route naar Berlijn. Er zijn ook al plannen geopperd voor de realisatie van een echt Wild Life Resort. Bijna twintig jaar terug was ik er al eens bij betrokken toen het op de tekentafel lag. Toen zou het een wereld attractie van formaat zijn geweest!

De Hunnebed Highway, begonnen als grapje maar nu staat het er mooi op.
De Hunnebed Highway, begonnen als grapje maar nu staat het er mooi op.
Indrukwekkende entree DX Adventure Park
Indrukwekkende entree DX Adventure Park

Glamping had in Drenthe uitgevonden kunnen worden!
Het Hof van Saksen is een van de vaste opdrachtgevers van Pleisureworld waar onze rol als DWARSDENKER bijzondere innovaties heeft opgeleverd.

Waar vind je nou het mooiste strand in Drenthe waar je strandbedden voor € 5,- kunt huren. Wij zien kansen voor de realisatie van een Second-Gate attractie maar ook een Appartement Hotel. Bij Joytime hebben wij het idee geopperd meer aandacht te bieden aan ontwikkelingen in dagrecreatie. Naar idee van BeWilder Wood, een bijzonder natuurspeelpark gelegen in Engeland.

Een enorm succes is het Boomhutten project waarin vijf recreatiebedrijven elke een unieke Glamping accommodatie hebben gebouwd. De tent leeft weer als vanouds en de boekingen stromen binnen. Vandaar dat er een tweede ronde aankomt en het mooie hiervan is dat ook hier weer de provincie achter de schermen aan de knoppen draait.

Ook was ik weer even te gast op een van de meest innovatie bungalowparken van Drenthe, ‘Het Land van Bartje’. Wat zij daar in eigen beheer hebben ontwikkeld dient voor Landal als voorbeeld. Het is een managementpark en dat betekent dat innovaties van binnenuit komen door het management en niet van boven af. Mooi he!

En dan de ontwikkelingen in Exloo bij het Fletcher Hotel, waar Kontour Vastgoed een uniek resort ontwikkeld op Butler niveau. Ook hier hebben wij van Pleisureworld de visibility en businessplannen voor gemaakt. Wist u dat de gemiddelde jaarbezetting van een Drents vakantieresort hoger ligt dan aan zee? Deze provincie kent vier seizoenen die aantrekkelijk zijn voor alle doelgroepen die er maar te vinden zijn. Dat maakt waarom bij een kwalitatief aanbod een goede bezetting realistisch is. Het enige dat er nog aan ontbreekt is voldoende “recreatief” aanbod. Daarin kan deze provincie nog wel wat slagen maken. De grootste kansen liggen in de Duitse markt die men nu totaal niet weet te bereiken. Wij weten nog wel enkele bungalowparken op unieke locaties die op zoek zijn naar ontwikkelaars die in Drenthe actief willen zijn.

Gemiste kansen en zaaien op vruchtbare bodem
Wat mij betreft is de gemeente Assen de grootste ‘kluns’ als het gaat om gemiste kansen. Hoe heeft men het toch zover kunnen laten komen dat men zich heeft laten gijzelen door de kneuterigheid van de inwoners zelf? Welk belang is ermee gediend dat het FUNSHOPPEN, een van de belangrijkste consumenten trends, totaal is genegeerd en van de kaart is geveegd. Juist de plannen van TT World Assen hadden een enorme boost kunnen beteken voor de totale provincie. Waar is het bestaande jargon van doemdenkers zo bang voor? Versnippering van aanbod is feitelijk verkwanselen van mogelijkheden in alle opzichten. Nu komt er een schaatsbaan in Hoogeveen. Waar…. Hoogeveen…. Wat is dat en waar ligt dat!

Drenthe heeft een Leisure- Funshopping destinatie van allure nodig voor verdere doorontwikkeling. Door dit toe te passen op bestaande bestemmingen kan men de natuur in stand houden en toch het vermaak bieden waar de toeristen en inwoners naar op zoek zijn. Naar mijn idee hebben al die betrokken commissies en organisaties met allerlei expertteams geen enkele zin de “rommel” van de oude Johnnie campings aan te pakken. Dat zal op individuele basis moeten plaatsvinden. Waarin juist de gemeente en provincie als financier in de vorm van een PPS-constructie, dit zou kunnen transformeren naar nieuwe toekomst bestendige locaties. Kijk ook naar het zieltogende Speelstad Oranje, wie niet investeert en kiest voor kwaliteit en voortdurende innovatie, verspeelt zijn geloofwaardigheid en op termijn de gunst van de bezoekers.

Hans van leeuwen, Trendwatcher en Recreatie Adviseur

PS: Lees hier BLOG NR.1: Wij hebben het echte Wildlands ontdekt in… Bargerveen

De intocht van de schaapskudde in het Balloerveld

[column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”false” extended_padding=”true” background_color=”#efefef” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/1″ last=”true”]

Uit de serie: “Op avontuur door Drenthe”

1. Wij hebben het echte Wildlands ontdekt in… Bargerveen
2. Drenthe – Het land van Bartje en veel meer…
3. Titel wordt nog bekend gemaakt
4. Titel wordt nog bekend gemaakt

[/column]

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.