Duizenden Padelbanen (terecht) opgedoekt?

#Dwarsdenker – Kansen voor FEC’s Family Entertainment Centers!

Er zijn de laatste jaren volop overeenkomsten tussen de explosieve groei in trampolineparken en de opmars in Padelbanen in ons land en daarbuiten. Over beiden kun je spreken van een hype dat meestal gepaard gaat met een explosieve groei en even snelle teloorgang over de volle breedte. Het is een teken aan de wand dat de eerste trampoline parken failliet gaan en tientallen padelbanen moeten sluiten! “Duizenden padelbanen worden opgedoekt; de exploitanten zijn bezweken onder drie klappen: moordende concurrentie, gierende inflatie en inzakkende belangstelling bij de Zweedse middenklasse, die aanvankelijk geen genoeg van de sport leek te kunnen krijgen”. (bron Bloomberg, vertaald door Hans Scholten van het FD). Zweden bouwt padelcentra om tot supermarkt en in ons land FEC The Maxx die van trampoline naar bowling experience is getransformeerd.

Een opleving is van tijdelijke aard en wat achterblijft zijn een stelletje diehards met lege banen en faillissementen tot gevolg. Het is een smalle gebruikers doelgroep want intensief sporten is niet leuk en trampolinespringen slechts voor een beperkte leeftijdscategorie. De tennisvereniging wil de teloorgang van het aantal leden stoppen en gooit er gauw een paar Padelbanen tegen aan. Ze hebben niet in de gaten dat het geen echte aanwinst is voor de vereniging omdat zij totaal niet integreren in het verenigingsleven. En straks met lege banen zitten.

Ombouwen van tennishallen
De tennishal was niet meer aantrekkelijk genoeg om nieuwe tennissers aan zich te binden en het financieel rond te rekenen. Vandaar het ombouwen van tennishallen naar Indoor Speeltuinen of trampolinehal. De enorme explosie in toename is geluwd terwijl ook hier de eerste trampoline parken alweer de deuren sluiten; dus een minder groot succes. Stand Alone locaties krijgen het zwaar om financieel het hoofd boven water te houden. Dat was eerder ook voor de tennishal -squashbaan en straks ook voor de padelbanen. En het is niet leuk!! Dat geldt niet meer voor de tennishallen die omgebouwd zijn tot Indoor Speelpaleis van MonkeyTown, Ballorig of noem maar een willekeurige naam die allemaal meer rendement draaien en inspelen op een grote behoefte. Stel dat je hier mini tennisbanen had liggen dan zou de instroom van jeugd bij de KNLTB juist toenemen in plaats van afnemen. Veel Indoorspeeltuinen hebben een trampolinepark als extra optie geopend als verbreding van het aanbod.

De keuze is reuze
Het 100 hallenhal plan, ten spijt van de KNLTB dat vasthoudt aan de tradities van de tennissport, zal in de nabije toekomst over nog minder faciliteiten beschikken voor een potje indoortennis. Ook de KNLTB zal haar visie op de indoor tennissport danig moeten herzien. Zelfs nu Squash is gepromoveerd tot een Olympische sport blijft het in ons land een sport voor zonderlingen. Het is niet gezellig en zelfs truttig en ouderwets. Zelf ben ik jarenlang tennis- squashleraar geweest in een tijd zonder internet en Serious Gaming. Alles wat wij nu hebben in de vrijetijd bestond eenvoudig weg niet. Dus moesten wij wel ‘sporten’ uit noodzaak. Tegenwoordig is er een overaanbod en de keuze is reuze! Nu gaat het bij veel generaties tussen online streamen en een gezellig uitje met Food & Fun. Het zijn de oudjes die nog tennissen en willen padellen. Het sporten is verworden tot een fysieke inspanning voor een gezonde life style, dus functioneel en mag niet te veel kosten. En wat zien wij ook nog ontstaan aan de zijkanten van het sportieve uitje? De enorme tsunami in bootcamp-achtige fitness locaties op industrieterreinen. He warempel, het traditionele fitnesscentrum is ook al bijna uit het straatbeeld verdreven. Wie had dat nou kunnen denken?

Levensduur
Het zal in ons land nog wel even een tijdje door borrelen met Padel, want als voetballers als Marco van Basten, Wesley Sneijder of Ronald de Boer dit potje rammelen met een racket promoten tijdens hun snabbeltjes op TV zullen velen achter de buis hun borrelnootjes inruilen voor een potje Padel. Maar dat is dan maar voor even. Zodra de lol eraf is en men op de grenzen balanceert van hun sportieve mogelijkheden wordt het al gauw saai. Deze ontwikkeling biedt kansen voor een totaal vernieuwende aanpak.

Maar waarom dan niet in de gezellige entourage van een avondje uit in een FEC – Family Entertainment Center met sportieve uitdagingen in plaats van een zouteloze sportaccommodatie gesubsidieerd door de gemeente en waar de kantine gesloten is voor die paar padellers? Het is lekker goedkoop bij zo’n tenniscluppie. Dat is ook geen wonder, want veel verenigingen hebben hun financiering kunnen regelen door bemiddeling van de gemeente. Het is ook vaak wisselgeld geweest om een aantal tennisbanen te ontmantelen.

De nieuwe sportieve Family Entertainment Centers in opkomst
Heeft u al gehoord van Bounce Valley, nu al negen locaties binnen enkele jaren? De opmars van nieuwe Jumpparken toont een grote behoefte aan nieuwe locaties; oude tennishallen. Sparkx is een sportpretpark in Hasselt waar bezoekers 50 verschillende sporten kunnen proberen, fysiek of ondersteund met augmented en virtuele realiteit. Dan zien wij op meerder locaties in Nederland en België, FIFA-videogames, SIMracen in simulatoren en meerdere varianten op Bowling. Zo kan je futuristisch bowlen bij Zero55 in Apeldoorn en Enschede. Het Vintage Design Bowling of Lucky’s Bowling vind je in Zoetermeer. Hyperbowlen kan je sinds kort bij The Maxx in Veenendaal waar eerder de trampolinebanen lagen. Is Padel iets voor Family Entertainment Centers? Waarom niet zou je zeggen?

Playdôme Roosendaal – playdome.nl
The Maxx Veenendaal – themaxx.nl
Sparkx Hasselt – sparkx.com
Bounce Valley – bouncevalley.nl

Ben je op zoek naar advies of inspiratie?
Momenteel zijn wij adviseur van de transformatie van MonkeyTown Westvliet Den Haag naar een totaal nieuwe Kids-FEC Formule, verwacht in 2024.

Openhuis FEC PlayDome Roosendaal – 12 december a.s.

Wij organiseren een Openhuis in het nieuwe Sportieve – Multi Activity Center – PlayDome in Roosendaal dat bestaat uit een pakket van vijf activiteiten met gezellige horeca arrangementen en een bijzondere outdoor beleving met uniek thema gebied in Alpijnse sferen.

Meld je aan voor het event ‘Openhuis Playdôme Roosendaal – FEC & Retailtainment’ op 12 december aanstaande. Voor meer informatie en aanmelden: https://pleisureworld.nl/openhuis-playdome-fec-retailtainment/

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.