Fiasco adviseurs Puy du Fou in Drenthe, het sprookje is uit!

#Dwarsdenker – Nieuw Pretpark fiasco voor Drenthe!

Het was op de #Vakantiebeurs dat het nieuws alom in de media werd verspreid! Puy du Fou komt definitief niet naar Meppel. Nou was dat voor mij niet zo’n groot nieuws en gewoon een bevestiging. Iedereen in onze branche die nuchter kan nadenken zou eenzelfde gedachte hebben als ikzelf. Dit was voor enkele maanden groot nieuws in de landelijke pers;

 

Meppel koerst op komst themapark: ‘Financieel meest gunstige scenario voor ons’

Wethouder Klaas de Vries had nog wel een bedrijventerrein terrein in zijn portefeuille wat een mooi plekje zou kunnen zijn voor een themapark van 60 hectare Puy de Fou. Maar ook beleidsmakers vanuit de Provincie Drenthe en met een hele rits van (dubieuze) adviseurs allemaal rotsvast de overtuiging hadden een grote vis binnen te halen. Het leek wel of iedere adviseur in Nederland wel een of meerdere opdrachten had ontvangen voor dit dossier van Puy du Fou, als ik ze allemaal moest geloven? En er was eigenlijk maar een adviseur die voor deze onderzoekvraag geschikt was en dat was deze #dwarsdenker! Mij was nooit om een advies gevraagd? Het had ze enorm veel tijd bespaard de Gemeente en de Provincie want ik had ze al in het eerste kennismakingsgesprek kunnen vertellen hiervan af te zien, zonder een factuur te sturen maar gewoon uit coulance! Niemand kent deze Provincie tot in alle haarvaten van het speelveld van dag- en verblijfsrecreatie zo goed als deze #dwarsdenker. Vreemd dat het nu zo stil is en ik niets meer hoor van diezelfde (dubieuze) adviseurs die eerder zo trots rondbazuinde een top act naar Nederland te halen. Het valt mij ook op dat velen van hen (dubieuze adviseurs) op LinkedIn erg actief kunnen LIKEN maar nooit of zelden een persoonlijke visie delen met de sector! Het lijkt dan wel of men over enige “kennis” beschikt maar pronken veelal met andermans expertise.

(Reactie Raymond Oude Groen Mijn post op LinkedIn)
Aha, er zit gewoon wat oud zeer: Hans van Leeuwen die boos/verontwaardigd is dat niet iedereen van zijn diensten gebruik wil maken. Mooi, is dat ook weer uit de wereld… Wat een ontzettend slecht verhaal, gebouwd op frustraties van een ‘dwarsdenker’. Wel mooi om te zien dat een aantal ‘pareltjes’ die jij noemt ook gewoon in ons plan en uitvoering heeft gezeten. Dus dank voor de bevestiging daarvoor. Het is ook die stad die GEEN budget had mij als adviseur mee te laten denken over de transformatie van het huidige troosteloze winkelcentrum. (https://pleisureworld.nl/nieuw-pretpark-fiasco-voor-drenthe/)

Pretpark Nederland overstuur

Mijn bericht op Linkedin trok meer dan 30.000 weergaven en bijna vijftig overspannen reacties. Wie mijn kent weet dat ik nooit op de man speel maar gezond verstand gebruikt, logisch nadenkt en oprecht een mening kan vormen op basis van kennis uit de praktijk. Je hoeft het niet met mij eens te zijn want ik heb juist #respect voor oprechtheid tenzij ik het idee heb te doen met een #luchtballon. Denk aan die #adviseurs en #trendwatcher die zich veelal bedienen met #Likes, Pintrest plaatjes en AI tot heiligdom verheven hebben. Als ik dan om mij heen kijk zie ik dat de meeste relevante informatie en kennis over de sector van oud gediende afkomt! Die worden te veel afgespiegeld al azijnzeikers terwijl daar een enorme dosis kennis en betrokkenheid ziet en velen overigens nog zeer bij de tijd.

(Reactie loopings Wessel Wit Journalist- Mijn post op LinkedIn)
Laat het schrijven van blogs voortaan maar aan de professionals over, Hans. Kun jij de verongelijkte dyslectische clown blijven uithangen bij het adviseren van buurtcampings en minigolfbaantjes. 🤡

Blijkbaar raak ik als #dwarsdenker bij velen een gevoelige snaar en zijn ze geraakt door mijn oprechte kennis van zaken. Ik publiceer toch ook niet dat @Loopings een soort juicekanaal is van een mislukte @telegraaf journalist in de leisure branche dat overal en nergens gratis informatie oppikt zonder zelf iets van meerwaarde toe te voegen aan de dialoog. Soms heb je een eyeopener nodig om uit een tunnelvisie te stappen en ook iedereen kent de uitspraak “zonder wrijving geen glans”. Gelukkig kan ik voor iedereen zelfs na 45 jaar nog als #inspirator fungeren en zal ik waar dat nodig is de boel op scherp zetten. De motivatie voor Puy du Fou voor de afwijzing was bij het schrijven van mijn BLOG nog niet bekend. Ook zal de echte redenen nooit gecommuniceerd worden omdat dit met een nuchtere Hollandse blik ook boven water was gekomen dat het een kansloze zaak was. Lag hier soms het #Floriade syndroom aan ten grondslag. Beleidsmakers die tegen beter weten in een “dagattractie” willen ontwikkelen en op de stoel gaan zitten van de ondernemer? Juist daarom put men uit het circuit (ja knikkers) adviseurs die daar weer hun uren kunnen declareren. Is dit niet dezelfde provincie als Dierenpark/Emmen / Wildlands? Zelfs met tientallen miljoenen provinciale en gemeentelijke subsidie nog steeds niet op het niveau heeft van de oude dierentuin en in het rijtje van de TOP-50 attractieparken Nederland nog niet bij de eerste 10 vermeld staan m.b.t. bezoekersaantallen.

Bij de Top 50 van dagattracties in 2022 is een duidelijk herstel te zien van de coronacrisis. De Top 10 ziet er als volgt uit:

 1. Efteling (5.430.000)
 2. Rijksmuseum Amsterdam (1.760.000)
 3. Diergaarde Blijdorp (1.448.191)
 4. De Uithof  (1..425.287)
 5. Van Gogh Museum (1.364.023)
 6. Attractiepark Duinrell (1.361.910)
 7. Zaanse Schans (1.264.917)
 8. Artis (1.200.000 )
 9. Safaripark Beekse Bergen (1.200.000)
 10. Attractiepark Slagharen (1.152.513)

 

Bekijk hier de complete Top 50 van 2022 – met analyse (pdf): (https://pretwerk.nl/wp-content/uploads/Factsheet-Top-50-dagattracties-tweede-versie-DEF-verstuurd.pdf)

Toverland dat al twintig jaar top presteert, als familie bedrijf, zelfs ook niet in de top 10 staat genoteerd en in 2022 de grens van de 1 miljoen bezoekers is gepasseerd is een mooi voorbeeld dat het ambitie niveau voor Puy de Fou werkelijk te hoog gegrepen is. Plopsa Coevorden gelegen in dezelfde provincie Drenthe staat niet in de lijst vermeld. De Studio100 deelt geen bezoekers informatie maar uit betrouwbare bron kan vermeld worden dat het stokt bij 250.000/300.00 bezoekers per jaar terwijl bij de start wel 800.000 bezoekers het streefgetal was. En dan weten wij ook nog niet eens zeker over het hier gaat over bezoekers of bezoeken op jaarbasis?

De 165 Wereldtrends presentatie:

De audiovisuele presentatie over de 165 Wereldtrends in vrije tijd duurt gemiddeld zo’n 45 tot 60 minuten en wordt aangepast op uw publiek. Een relevante stroom trends uit de publicatie komt voorbij, voorzien van beeld, geluid en de typische scherpe visie van Hans. Met 165 Wereldtrends zijn er altijd wel thema’s die specifiek bij uw organisatie of onderwerp passen. Iedere presentatie wordt bovendien gepersonaliseerd aangevuld met actualiteiten.

#Dwarsdenker met een missie
Wie ook een keer wilt sparren en mij niet rechtstreeks durft te banaderen kan dat doen via De Spreker.nl (https://www.despreker.nl/hans-van-leeuwen/) . Daar gaan wij het hebben over de 165 WereldTrends van 2030 in vrijetijd. Wie zijn netwerk wilt uitbreiden of zijn #innovatie presenteren kan hiervoor terecht op onze periodieke Pleisureworld Businiess Network Meeting – op locaties in het land! Save the Date; De 1e meeting is in Tilburg op 23 april en de 2e meeting in Emmeloord op 14 mei 2024. Wil je internationale #inspiratie ga dan mee op reis met een select gezelschap naar:

DUBAI & ABU DHABI LEISURE & FOOD TOUR 2024 EDUCATIONAL TOUR & NETWERK STUDIEREIS -DUBAI & ABU DHABI- 3-7 MAART 2024
Uiteraard is iedereen welkom maar wel even aanmelden via www.pleisureworld.nl. Graag kijken wij uit naar jouw aanmelding voor een van onze evenementen!

Hans van Leeuwen – dwarsdenker

Trendwatcher, Leisure Expert, Conceptontwikkelaar & Adviseur in Recreatie & Toerisme Pleisureworld

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.