Glamping Tour in het land van de Zonnekoning

Hans van Leeuwen op bezoek bij de Salon Atlantica – La Rochelle Frankrijk

Frankrijk is voor veel Nederlanders hét vakantieland bij uitstek. Toen ooit de Kampeerwet in ons land werd geïntroduceerd, hadden al veel Nederlanders in een tentje in Frankrijk gebivakkeerd. Wij willen als PleisureWorld NRIT uiteraard op de hoogte blijven van de laatste innovaties en trends in binnen- en buitenland en dan moet je verder kijken dan je neus lang is, want de RecreatieVakbeurs Hardenberg mag dan wel het bedevaartsoord zijn voor de Nederlandse recreatieondernemer; de echte inspiratie komt uit het buitenland. Meer in het bijzonder op Salon Atlantica in La Rochelle. Los van een bezoek aan de beurs waarin wij ons laten bijpraten over de Franse markt kan ik meteen enkele bijzondere attracties meenemen tijdens mijn verblijf in La Rochelle.

Troosteloos La Rochelle in het off season

Zo heb ik in La Rochelle gezien wat een toeristische hot spot off season betekent: Lege terrassen en heel veel gesloten winkels en horeca. De kade geeft een armzalige aanblik. Maar het Aquarium is een bijzondere attractie en vergelijkbaar met SeaWorld. Het goede is dat met de pricing ook meteen de duur van je bezoek wordt gecommuniceerd. Voor € 16,- heeft een volwassene twee uur lang educatief vermaak. Ik stond na een uur buiten maar ben ook niet representatief. Juist op dat moment begon het te regenen en stroomden de bezoekers in grote aantallen naar binnen. Het is in feite hetzelfde businessmodel als Merlin Entertainment. Uit verveling dan maar een kaartje kopen bij must-see attractie. Leuker zijn de spontane ervaringen van het kunstcluster waar ik getuige was, zoals het optuigen van een bijzonder cultureel event. Oud industrieel erfgoed met een commercieel alternatief tintje doet het goed in elke grote stad.

Op zoek naar innovaties op de Salon Atlantica

Het doel van mijn reis was de grootste inspirerende Glamping beurs te verslaan met een uitgebreid artikel van mijn persoonlijke ervaringen bij Salon Atlantica. Een uitgebreide impressie van mijn ervaringen is hierna op willekeurige wijze weergegeven met bij elke impressie de verwijzing naar de bron.

1 Le Lodge Nomade

Le Lodge Nomade is in opmars en het antwoord op het minimalisme en de urgentie door de klimaatverandering. De Lodge sluit ook goed aan bij de zoektocht naar het oergevoel en het echte basic kamperen, maar wel met wat luxe van thuis. De Lodge is ontwikkeld door een collectief van architecten, boomchirurgen en producenten die samen een eigen bouwstijl hebben ontwikkeld dat lijkt op Mecano waar het tentgevoel overeind blijft met een natuurlijke inbedding. Ze hadden ook een primeur: de NATEKO. Een complete uitrusting met zelfs een slaapvertrek op verdieping. Op 22m2 met een terras van 7m2 en een slaapcabine. Een werkelijk futuristische kampeertent. Het kleinere broertje is de Mini Lodge die wel 16 mogelijke uitvoeringen kent zodat het zich weet aan te passen aan elke omgeving. Een aantal Mini Lodges gekoppeld bij elkaar kan dienst doen als een groepsaccommodatie.

De startprijs van de Mini Lodge is € 4000,-

De startprijs van de Yaka is € 9000,-

Voor meer informatie: www.nateko-Lodges.com

2 Tiny Houses uit Polen

De Cabanon Blue met Franse looks wordt geproduceerd door de Poolse firma Quadrapol. Men beschikt over een creatief team architecten en als traditionele chaletbouwers heeft men zich de laatste jaren meer gericht op de introductie van Mobile Tiny House als een caravan of met een thema als Tiny Beach House. Tot nu toe heeft men alleen in België, Zwitserland en voornamelijk Frankrijk diverse modellen geleverd.

De startprijs van Tiny Beach House bedraagt € 30.000,-

De startprijs van Mobile Tiny House bedraagt € 40.000,-

Voor meer informatie: www.quadrapol.com

3 GLAMPER een combinatie tussen Glammer and Glamping

Ik raak in gesprek met Arnaud Lapie, de bedenker van een nieuwe GLAMPER accommodatie. Hij werd geïnspireerd door de nomaden in Zuid Afrika en glamping lodges zoals wij die kennen. De nomaden trekken rond in tenten maar onze de luxe glamping lodges staan meestal permanent op een camping. Als leverancier en producent van het basismateriaal voor de Nomaden Tenten voor terras, festivals en evenementen kwam Arnaud Lapie op het idee hier een echte verplaatsbare tent van te maken. De kostprijs per m2 “stretch” bewerkt voor tent overkapping bedraagt ca. € 55,-. Er zijn twee soorten stretchdoek materialen waarbij die voor de GLAMPER uitgevoerd wordt met raincoating voor een langere duurzaamheid. Slapen met grote ramen, sanitair, veel ruimte en in de natuur. Het dak is 70m2, binnenruimte is 30m2 en het terras is ongeveer 20m2. Het is werkelijk een primeur want er zijn in de afgelopen maanden 11 exemplaren geïnstalleerd.

De startprijs van GLAMPER bedraagt € 10.000,- (aluminium constructie)

Voor meer informatie: www.lederniercomptoir-evenement.com

4 Kenya Logdes met slimme installatie methode

Trigano, Frankrijk grootste caravan en glamping lodgesproducent heeft een jarenlange geschiedenis als producent van kampeermiddelen. Voor meer informatie kan men terecht op de website van de hele groep:www.trigano.fr. Zelf heb ik afgelopen zomer geslapen in KENYA 46 met een dubbele slaapkamer, sanitair en met uitgebreide keuken in St. Girons op camping Eurosol van Patrick Benneker. Het kenmerkende van de KENYA Lodges is dat men deze altijd bovengronds plaatst op een grote vlonder. Het voordeel is dat men geen last heeft van grondwerkzaamheden en bijna overal kan plaatsen. Het bespaart op de kosten en grondwerkzaamheden. Daarbij heeft het een esthetisch voordeel ten opzichte van veel andere glamping lodges door de sfeer en uitstraling. Men heeft een uitgebreid programma waaronder zelfs Tipi’s. Een andere leuke variant passend in de Tiny House range is de Moorea. Dit type Lodges zijn in ons land nog niet gesignaleerd.

De startprijs van KENY 46 bedraagt € 20.616,-

De startprijs van Moorea bedraagt € 2.900,-

Voor meer informatie: www.trigano-hpa.com

5 Western Thema Glamping Lodge

Een andere leuke ontwikkeling is van Bati Concept, producent van unieke op maak gemaakte chalets en mobilhomes. Er zijn allerlei thema’s denkbaar maar bovenal is de Saloon met een basis oppervlakte van 39m2 een showcase die potentiële investeerders en particulieren zal triggeren. De verwachting dat de 4 en 5 sterren vakantieparken meer VIP locaties zullen introduceren waar een groepje accommodaties rond een bepaald thema is gegroepeerd.

De startprijs van Saloon bedraagt € 35.000,-

Voor meer informatie: www.baticoncept.pro

6 Glamping op de moderne tour

Veel traditionele producenten van chalets, caravans storten zich steeds vaker op de booming glampingmarkt. Het zal niet zo lang meer duren of die standaard “plastic” bakken zullen meer en meer naar de achtergrond verdwijnen. Weg uit het midden en dus meer luxe chalets, glamping, hotel lodges of tiny houses. Uiteraard krijg je steeds meer (slechte) kopieën. Zie daar het standaard plastic chalet met een houten afwerking, de Modern Lodge of plastic Glamping tentconstructie.

Een andere ontwikkeling is de aanpassing van het traditionele chalet door de ombouw in een houtlook in materialen als canexel of larix. Op de foto een traditioneel type Nirvana, 6 persoons, 32m2, 3 slaapkamers en een modern interieur met houten terras. De andere optie, de Otello Solo, lijkt meer op een Cubic-achtige uitvoering oftewel een luxe hotel lodge. Het verschil in aanschaf hangt of van de exploitatie door bijvoorbeeld hotelovernachtingen en/of short stay of vakantie.

De prijs van de Otello 1 room is € 17.500,-

De prijs van de Otello 3 rooms is € 27.500,-

Meer informatie van deze Nirvana of Otello Solo zijn te vinden op de website www.mobilhome-rideau.com.

7 Gitotel Kingston en Noumea smart vieuw

Een totaal verrassend concept komt van Groupe Hekipia, een Franse producent met dertig jaar ervaring in traditionele chaletbouw die zijn productiestrategie zo’n drie jaar geleden overboord heeft gegooid. Geen chalet meer maar een eigentijds luxe hotellodge-achtige uitvoering met als meest voorname kenmerk een luxe terras met living en slaapkamers met een imposant windowview. Hierdoor heb je als gast zodra je wakker wordt direct het gevoel midden in de natuur te staan. Door de bouwstijl is een volledige harmonieuze verbinding met de natuurlijke omgeving gerealiseerd. De bouw kan naar eigen inzichten qua luxe en duurzaamheid worden uitgevoerd. Door de slimme constructie van panelen die op de fabriek worden samengesteld, is met een installatieduur van zo’n vier dagen een compleet verblijf geïnstalleerd. In het derde seizoen dat zij op deze markt opereren, hebben zij dit jaar alleen in Frankrijk een productie van ruim 600 eenheden gerealiseerd. Er bestaat interesse uit Noord-Amerika en zelf zie ik vooral in de duinen of de bossen mogelijkheden in ons land.

De startprijs van de Morea of Noumea prijs is € 17.000,- voor 25m2

De startprijs van de Toronto of Kingston prijs is € 30.000,- voor 35m2

Voor meer informatie: www.giotel-industries.com

8 Nog meer Chalets, Ecolodges & Terrasses

Uiteraard kunnen wij geen volledig beeld geven van wat er allemaal aan noviteiten te vinden is op de Glamping beurs van Europa. Zo kennen wij uiteraard onze Hollandse pioniers Luxe Tenten www.luxetenten.com. Maar wie ook een breed productgamma heeft, is Samibois met volop informatie te vinden via www.samibois.com.

9 Primeur: Happy Terras – Es’Patio

Marie Céline Metaye, zelf geboren en getogen op een camping, is tien jaar geleden gestart met de verkoop van tweedehands mobile homes en het was ooit een klant die op het idee kwam een terras te leveren. Dat resulteerde in de start van een eigen fabriek voor de bouw van verschillende terrassen bestaande uit PVC en hotelconstructie. Alles op maat gemaakt in opdracht van particulieren, campingeigenaren, touroperators maar ook voor chaletbouwers. Het houten terras is populairder dan ooit. Nieuw dit jaar is de Es’Patio een terrasoverkapping met volledig uitgeruste keuken, met ijskast, picknicktafel voor 6 personen en een sun cover! Buiten Frankrijk heeft men ook al geleverd in België maar nog niet in Nederland en Duitsland.

De prijs van het luxe Es’Patio terras bedraagt ca. € 3.500,- compleet.

Voor meer informatie: www.terrasses-honyx.fr

10 Houten prive sanitair en basic Camp Lodge

We zijn verrast als we tegen een houten luxe privé sanitaircabine aanlopen. Maar er staan nog veel meer eenvoudige bijzondere houten gevarieerde glamping accommodaties op de beurs. Het principe is een betaalbare oplossing bieden waar men vooral het gevoel van slapen in de openlucht in een tent zo dicht mogelijk wil benaderen. Een voorbeeld is het model Le Carrelys. Een grote vlonder met overdekt terras met een slaapvertrek en ruimte voor een mobiele keuken. Voor alle sanitaire voorzieningen moet men gebruik maken van de camping zelf en is een voordeliger alternatief dan de luxe glamping lodges. Een leuke hotellodge-achtige boshut is het type Les Cabadiennes. Ruimte voor een bedlampje en tweepersoons matras is de enige luxe en feitelijk nog minder dan een trekkershut. Toch als groepje bij elkaar in een natuurlijke omgeving met landscaping beslist een originele uitvoering. Het type Le Campetoile is slapen in de ruimte met allerlei opslagmogelijkheden onder de slaapvertrekken zoals een picknickbank en zelfs een extra slaapvertrek. Een prima oplossing als trekkershut of short stay. Meer informatie is er te vinden op de website van www.sensgraphique.fr

11 Primeur:Tent Lodge Caba Tenten

Ja hoor, een glamping lodge met op de 1e verdieping 4 à 5 slaapplaatsen. Eigenlijk staat deze campingbranche bol van de kneuteraars. Dat knutselen of hoog scoutinggehalte levert bijzondere constructies op zo ook de primeur tijdens de Salon Atlantic van de Caba Tente.

Een Caba Tente voor de prijs vanaf € 9.600,-

Voor meer informatie: www.bb-concept.fr

12 We moeten ook allemaal zitten!

Voor een compleet sfeervol design buiten meubilair adviseer ik een kijkje te nemen op:mobilisesme.eu

Tot besluit

Het is misschien wel heel veel informatie geweest. Als er nog vragen zijn dan hoor ik dat wel. Op dit moment heb ik ook een aantal adviesopdrachten lopen bij vakantieresorts waar voornamelijk Nederlanders de dienst uitmaken. Uiteraard zullen zij plaats moeten maken voor couleur La France!

Deze ervaringen bij de Salon Atlantica zijn zo bijzonder geweest dat ik volgend jaar recreatie-ondernemers zal uitdagen twee dagen met mij op pad te gaan op Glamping Tour in het land van de Zonnekoning naar Salon Atlantica – La Rochelle Frankrijk.

Op de terug wegheb ik nog een bezoek gebracht aan het Safaripark Planete Sauvage. Vergelijkbaar met Safari Resort Beekse Bergen en de safari bij Burgers Zoo. Toch blijft er bij mij altijd iets hangen dat heel veel weg heeft van het spreekwoord ‘met de Franse slag’. Zo is het ook met dit park waar het lijkt of men vanaf dag twee na de opening is opgehouden met onderhoud. Uiteraard met het zonnetje in de nek een heerlijke dag en bijzonder veel actieve dieren. Je raakt er wel relaxed door maar wil toch graag naar huis na een geslaagd bezoek aan de grootste Glamping Vakbeurs van Frankrijk.

Voor meer informatie Planete Sauvage: www.planetesauvage.com 

Voor meer informatie Aquarium La Rochelle: https://pleisureworld.nl//www.aquarium-larochelle.com

Voor meer informatie van de Vakbeurs Salon Atlantic: https://www.salon-atlantica.fr

Auteur: Hans van Leeuwen; Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme 

Pleisureworld NRIT 
Contact : Hans van Leeuwen
mobile  : +31 (0) 653394506
e-mail  hans@pleisureworld.nl
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/pleisureworld/
Skype   : hansvanleeuwen1958
web    : www.pleisureworld.nl / www.nritmedia.nl 

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.