Hebben jullie ook een blije doos?

woensdag 18 juni 2014 – Je bent nog geen week op de wereld of je kunt al zo’n blauwe of roze doos vol met samples en cadeautjes van fabrikanten in de winkel ophalen. Uiteraard mag je daarvoor eerst een formuliertje invullen (database) en zodra het zover is, mag je bij een meisje een roze blije doos ophalen en bij een jongetje een blauwe doos. In de winkel krijg je er als trotse ouder ook nog een waardebon bij met extra korting (up-sell) voor je eerst volgende aankoop in de winkel.

Ben je eindelijk op de wereld dan moet je aangemeld worden bij het gemeente bevolkingsregister en krijg je een burger service nummer. Nog voordat je ook maar geboren bent, sta je al in een database en ben je getagged (slachtoffer) voor reclame en promotie als nieuwe wereldburger.

Beste Hans, gefeliciteerd: je mag je eerste loopfiets komen uitzoeken! Op mijn eerste verjaardag krijg ik een leuke gepersonaliseerde blauwe verjaardagskaart (datamining) en kan ik mooi mijn eerste loopfiets met extra korting ophalen. Wel onder voorbehoud dat ik mijn blauwe verjaardagskaart meeneem. Zodra ik de winkel in stap, komt de verkoopster mij vriendelijk tegemoet en zegt zomaar “Gefeliciteerd met de verjaardag van uw zoontje!” Hoe kan zij dat weten? O ja, ik had mijn blauwe kaart in de hand! Ze loopt meteen naar de jongensafdeling, pakt de loopfiets en neemt ons mee naar een uitgepakte tafel met allerlei rompertjes voor eenjarige jongetjes. In het magazijn staan nog eens twintig loopfietsen want zij weet dat er deze maand nog twintig jongetjes jarig zijn!

Wat doen wij hier in de recreatie mee? Veel recreatiebedrijven in ons land pushen elk jaar weer de verkoop van seizoen- en jaarabonnementen. De grotere ketens w.o. Plopsa Group en Parques Reunidos maken daarbij vaak gebruik van consumentenkorting door schaalvoordelen. Ik zal nooit vergeten dat ik ooit in Orlando bij de kassa van Disney een up-sell aanbod voorgeschoteld kreeg om voor $250,- mijn hele leven lang wereldwijd toegang te krijgen tot alle Disney parken.

Maar ook bij zwembad exploitaties, al dan niet uitbesteed aan de vele exploitatie organisaties zoals Sportfondsenbaden, SRO Amersfoort, ACRESS Apeldoorn, Optisport, Laco en Spurd zijn jaarabonnementen een vast gegeven in de verkoop. De aanpak is vaak dramatisch en er wordt niet over een strategie nagedacht. Ik heb bij een van mijn advies opdrachten zelfs ervaren dat de komst van een character de oplossing zou zijn! Helaas heb ik de bewuste organisatie geconfronteerd met dit gegeven en u begrijpt dat ik geen nieuwe opdrachten meer hoef te verwachten.

Vraagt u zich eens af of u zich vanuit een eeuwenoude gewoonte met abonnementenverkoop bezig houdt of dat er sprake is van een gerichte strategie. Ik zie ook bestaande recreatiebedrijven dure toegangssystemen met pasjes gebruiken die tegelijkertijd niet in staat zijn om een verjaardagskaartje te produceren voor de abonnee! De werving ligt voornamelijk in het pushen met een aangepast tarief en korting bij collega’s in de branche. Er zijn pretparken bij die bij aanschaf van een gezinsabonnement “gratis” toegang bieden tot tientallen collega’s. Hoe maak je de markt kapot?

Gewoonlijk heeft men nu al moeite met een gestructureerde marketingaanpak en hangen de jaarabonnementen er maar een beetje bij. Stelt u zich een paar vragen en u weet of u zich niet voor de gek houdt; wat is uw doel? – hoe vaak komen uw abonnees? – wat is het verzorgingsgebied? – wat is de besteding per bezoek? – wat zijn de contactmomenten? – wat is het verdienmodel versus ticket sales? – welke privéleges? – wat kunnen we nog meer bieden ( verbreding)? Het korte termijn denken staat voorop en ik zie nog geen enkel recreatiebedrijf dat een lange termijn beleid heeft losgelaten op het gedrag van de bestaande consument.

Ik heb dit jaar nog geen verjaardagskaart ontvangen maar wel de blauwe envelop!

Hans van Leeuwen, trendwatcher & expert in leisure
Dir. SLIMMadvies, uw bedrijfsadviseur

PS: datamining biedt veel kansen in omzet, kostenbesparing en credibility! En abonnees en vaste klanten leveren een hoger rendement, minder kosten en meer stabiliteit voor de organisatie.

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.