Het geheim Van der Valk in Duitsland

Ooit begonnen als wegrestaurant in Nuland is het concern uitgegroeid tot een keten met meer dan 80 hotels vertegenwoordigd in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Curaçao, Bonaire en de Verenigde Staten. Actief verdeeld over drie continenten.

Insiders weten dat al deze bedrijven niet onder één directie vallen en dat er meerdere families (verschillende “staken”) die hun eigen koers varen maar onder dezelfde vlag opereren. In Nederland beschikt het bedrijf momenteel over 60 hotels & restaurants. De laatste jaren ontwikkelt Van der Valk zich als een serieuze speler op de Duitse markt.

10-Jarig Jubileum Van der Valk Resort Linstow
Donderdag 19 juni vertrok ik voor enkele dagen naar de meest toeristische deelstaat in Oost Duitsland: Mecklenburg – Vorpommern. Twee keer zo groot als Nederland en het telt slecht 2 miljoen inwoners.

Voor mij een openbaring wat betreft natuurschoon en de onmetelijke vergezichten. Er zijn ook veel watersport mogelijkheden en het Friese merengebied van ons land valt hierbij in het niet. We waren enkele dagen te gast op uitnodiging van Vincent van Der Valk en zijn vrouw Daniela van Kranen.

Een bungalowpark met een all-in hotel formule
Het is tien jaar terug als investeerder de heer Ter Huurne Vincent vraagt om zijn plannen voor de bouw van een bungalowpark op zich te nemen. Als eigenaar van twee bungalowparken waaronder Eurostrand in Leiwen was de heer Ter Huurne (de zeventig jaar al ruim gepasseerd), op zoek naar een opvolger.

Omdat de oplossing niet binnen de familie gevonden kon worden, kwam men bij Vincent van der Valk. Nu tien jaar later is het resultaat daar wanneer we de snelweg verlaten en een mooi groot hotel gebouw zien verschijnen!

De naam Resort Linstow doet vermoeden dat er meer moet zijn dan een hotel & restaurant. Het hotel beschikt 130 luxe kamers verdeeld over twee vleugels met centraal gelegen een imposante ontvangst en receptie. Verder telt het hoofdgebouw een centraal horecaplein met diverse verschillende foodconcepten, winkelstraatjes, speelvoorzieningen en een tropisch zwembad.

Rondom het hoofdgebouw staan zo’n 400 hotel bungalows. Hier zie je de hand van een slimme hotellier die bungalows zo heeft laten bouwen dat elke bungalow bestaat uit drie separate hotelkamers met een eigen opgang en kamersleutel. Een voorbeeld voor attractie- en bungalowparken die willen inspelen op kortere luxere vakanties en een hogere opbrengst per bungalow. Hierdoor is men in staat om meer dan duizend hotelkamers te reserveren.

All inclusive: verzorgingspakket Van der Valk Resort Linstow
Als je tweeduizend bedden dagelijks moet voorzien van ontbijt, lunch en diner dan mag je wel wat specialistische kennis in huis hebben met veel ervaring.

Vincent van der Valk: “Het food-concept zal zodanig uitgekristalliseerd moeten worden om er ook aan te kunnen verdienen. Wij koken gemiddeld voor duizend gasten altijd een dag vooruit en regenereren alle gerechten waarbij dit in verschillende thema restaurants wordt uitgeserveerd via onze unieke buffet formule. Wanneer een hotelkamer of een bungalow wordt gereserveerd, proberen wij altijd het all-inclusive arrangement bij te verkopen (up-sell). Alles inclusief: bier van het vat, wijn, frisdranken. In onze ijssalon kunnen gasten (kinderen) hun eigen luxe ijsjes uitkiezen. We kennen een Argentijns, Frans, Aziatisch en Italiaans buffetrestaurant.

Onlangs hebben wij een verbouwing ondergaan en beschikken nu over een Japans themarestaurant waar wij middels wokken en frontcooking nog meer beleving bieden voor onze gasten. De snackbar is geopend op de dag wanneer de buffetrestaurants gesloten zijn. Het tarief voor een all-inclusive verzorgingspakket is ca. € 36.- p.p. en is te boeken vanaf een verblijf van minimaal twee dagen. Ook biedt het hotel een à la carte restaurant op viersterren niveau. Gemiddeld genomen gaan er dagelijks zo’n honderdvijftig couverts uit. Men heeft voor dit restaurant een eigen keuken brigade naast de centrale keuken bestemd voor de all-inclusive formule. Een bijkomend effect is dat gasten die een all-in formule geboekt hebben ook gebruik kunnen maken van een exclusief diner moment”.

Unieke Indianenshow voor de hele familie
De tennishal is enkele jaren terug volledig op zijn kop gezet en is geschikt voor themaparty’s, schlager festivals, productpresentaties, bruiloften en de zakelijke markt. “In 2006 hebben wij een kinderboerderij en een manege gebouwd waar je paardrijles kunt nemen. Ook is er voor de visliefhebbers een grote visvijver aangelegd waarbij wij ook een eigen sfeervolle rokerij hebben geïnstalleerd.

Zelf gevangen vissen mag je hier zelf roken. Ook is er een volledig tentenkamp bestaande uit TIPI’s en een groot theater waar met ingang vanaf deze zomer wekelijks indianen shows worden opgevoerd. Hierdoor kunnen wij een avontuurlijke vakantie belevenis bieden in een tent met de luxe en comfort van een hotel.

Het tropisch zwembad kent acht attracties. Met veel ruimte voor beleving en een lagere behoefte aan zwemwater ontstaat een compact waterpark dat in exploitatie voordelig is. Momenteel bouwen wij aan professionele fietsenverhuur, geheel in de sfeer van de natuurlijke ligging van ons resort. Volgens de landsraad is er in deze regio nog plaats voor een tweede bungalowpark à la Linstow Resort. Wij zien mogelijkheden om een nieuw resort in deze regio te ontwikkelen en hebben onze interesse kenbaar gemaakt bij de burgemeester Wilfried Baldermann”, aldus Vincent van der Valk.

Een fantastisch sluitstuk
Een groot galabal met honderden genodigden in Resort Linstow, centraal gelegen in het mooiste toeristische gebied Mecklenburg-Vorpommern vormen het slotstuk van het geheim van Van der Valk in Duitsland. Op de vraag waarom Vincent en zijn vrouw Daniela uiteindelijk in Linstow zijn neergestreken kwam een heel logische reactie, “er moet wel wat te verdienen zijn“. Tijdens de druk bezochte persconferentie met regionale en landelijke pers en TV, wordt duidelijk dat Van der Valk meer is dan een aantal wegrestaurants.

Van der Valk in Duitsland is uitgegroeid tot een grote speler van formaat binnen de Leisure industrie. Resorts, Hotels, Restaurants, Skiparks en Golf maken inmiddels onderdeel uit van het concern van Vincent van der Valk. Samen met Toos van der Valk (weduwe Gerrit van der Valk) hebben we een aantal bedrijfsbezoeken gebracht waaronder het unieke buitenverblijf van Erich Honecker (partijleider Kommunistische Partei Deutschland-DDR), Resort Drewitzer See dat sinds enkele jaren ook tot het familiebezit behoort.

Hans van Leeuwen, trendwatcher & Expert in Leisure
Directeur SLIMMadvies / initiatiefnemer Pleisureworld

Volg Hans van Leeuwen nu op Twitter!
Voor recreatieondernemers die slimmer willen ondernemen (www.twitter.com/slimmadvies) en voor trends, innovaties en ontwikkelingen in de vrijetijd (www.twitter.com/pleisureworld)

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.