Het battlefield toerisme neemt een grote vlucht. Om jongere generaties blijvend te inspireren en een brug te slaan naar de toekomst voor vrede. Als knulletje van zestien jaar maakte ik mijn eerste filmdebuut in “A Bridge to Far”. Het was “mijn” held die De Slag om Arnhem een gezicht heeft gegeven en postuum het Jacob Groenewoud plantsoen naast de Rijnbrug in Arnhem heeft opgericht. Met zijn burgerinitiatief heeft “mijn” held de lokale politiek een draai om de oren gegeven. Met zijn tomeloze inzet heeft “mijn” held veel betekend voor de stad Arnhem. Het was daarom ook niet vreemd dat “mijn” held werd voorgedragen in de RAI te Amsterdam als de meest wakkere burger van Nederland. Wat volgde was dat “mijn” held ook nog eens tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd benoemd.
Als klein jongetje, geboren op de Grote Markt in Arnhem, uit een gezin van negen kinderen kan ik wel een heel dik boek schrijven over “mijn” unieke belevenissen met “mijn” held. Weet u dat “mijn” held het kamperen bij de boer heeft ontdekt?! Als grossier in groenten & fruit kocht “mijn” held de appelen nog voor de oogst op het hout, zoals dat heet. In Kraggenburg bij De Voorst sliepen wij in een boeren schuur tussen de opgestapelde kisten vol met appelen, terwijl mijn moeder net bevallen was van een tweeling.
Ook had “mijn” held een neus voor toplocaties! Zo zette hij ons al heel vroeg in de ochtend af aan het water bij de Zanding in Otterlo, toen nog slechts een simpele waterplas in het bos waar wij als kinderen boomhutten bouwden en kikkervisjes vingen. Het is nu één van de toplocaties van Droomparken. Ook waren wij de eerste gasten bij Roompot en zong “mijn” held “O Camping Roompot La La La La La…”(herhaal minimaal 20x zoals “potje met vet”). Zou men bij Roompot weten dat “mijn” held aan de basis heeft gestaan van wat nu het Roompot imperium is?
Weet u dat “mijn” held ook basis heeft gelegd voor groeps- en kortingsacties? Met ons gezin en wat vriendjes erbij reisden wij in een vrachtauto naar de Hoge Veluwe of de Heilige Landstichting. Vlak voor de entree riep “mijn” held: “Bukken en monden dicht!” Ons gezin werd getransformeerd tot een schoolreisje of er werd een groepstarief uit onderhandeld. Nog slimmer was ons jaarlijkse bezoek aan het Openlucht Museum, een keer per jaar gratis voor Arnhemse families tijdens de herfstvakanties.
Van citymarketing was hij ook al niet vreemd. De Nacht van Arnhem was het eerste echte consumentenspektakel in de stad. Ook zonder “mijn” held was er misschien nooit een carnavalsoptocht boven de grote rivieren ontstaan. Met de vrachtauto’s van Van Leeuwen Fruit is menig carnavalsoptocht de stad doorkruist. En wat te denken over joint promotion waar “mijn” held Outspan sinaasappelen uit Oeganda importeerde en de dochters (mijn zussen) van “mijn” held als promotiemissen de sinaasappelen aan de man brachten?
Hij was het die als erevoorzitter van de Arnhemse Boys mij als hoofdtrainer aanstelde bij het eerste voetbal elftal. Jammer genoeg onbetaald want er was geen geld in de club. Ook dat was “mijn” held. Het boek van “mijn” held is na 86 jaar dicht geslagen. De Stichting Slag om Arnhem is geboren en ik sta aan het begin van “mijn” boek.
Bedankt “mijn” held!