Hof van Saksen: méér dan future-proof

Auteur: Hans van Leeuwen

Ik heb een lange geschiedenis met het Hof van Saksen. Dit vakantiepark, in het Drentse plaatsje Nooitgedacht, is niet alleen als zakelijke partner, maar ook als vakantiebestemming zeer prettig.
Nog voor de bouw van het Hof van Saksen mocht ik als leverancier bij Mega Sport & Recreatie destijds Hoogeboom Vakantieparken hier tot mijn vaste klanten rekenen. En nu, ruim twee decennia later, keer ik nog altijd graag terug naar deze plek.

Het resort kent een bewogen geschiedenis. Toen het Hof van Saksen door Phanos werd ontwikkeld, stonden er zeshonderd luxe, rietgedekte boerderijen, vergezeld van meerdere restaurants, een zwembad met wildwaterbaan, whirlpools en uitgebreide spa- en wellnessfaciliteiten. Ook het iconische hoofdgebouw van architect Cor Kalfsbeek, Havezate, was al aanwezig. Als ik met m’n ogen knipper moet ik weer denken aan het promotieteam dat destijds op de Libelle Zomerweek in Almere de tientallen bezoekers in de rij warm stond te maken voor een bezoek. Uitgedost in zwart en goud, luxe kleuren: het kon niet op!

Inschattingsfout

Daarover gesproken: ook gastronomisch kende het Hof van Saksen geen grenzen. Dit leidde zelfs tot een Michelinster. Helaas werd dat het begin van het einde: het restaurant bleek een inschattingsfout, men zette te hoog in, en in 2012 ging het Hof van Saksen failliet. Gelukkig nam nog diezelfde maand vastgoedinvesteringsmaatschappij Driestar het park over en vanaf toen was de succesvolle lijn weer ingezet.

Bij al mijn bezoeken als gast, dwarsdenker, Leisure Expert, Recreatie Adviseur en natuurlijk gewoon als bewonderaar heb ik een gevoel van thuiskomen. Dit is de bevestiging voor mij dat de professionals in de recreatiesector de plicht hebben het product ‘vakantie’ zo goed mogelijk te verkopen, en gasten een bijzondere vakantie-ervaring te bieden. Die bezieling zit niet alleen in de stenen, dat zit in alle lagen van het bedrijf. Ik ga in gesprek met general manager Frank Bulthuis, die net als zijn collega’s een grote passie heeft voor professionaliteit en gastbeleving. Hij werkt er al vanaf 2008, en heeft dus veel kunnen leren van zijn voorgangers, Eric van der Heijden en Roland Rozenbroek. Vanwaar die plek in de longlist ‘Top 10 Meest innovatieve vakantieparken in de Benelux’?

Maximale beleving, minimale impact

De wensen van de moderne consument laten zich het best samenvatten in enkele kernwoorden: duurzaam, luxe, circulair, kleine ecologische footprint, lage stikstofemissie én comfortabel. Probeer dat maar eens te rijmen met meer dan zeshonderd accommodaties: voldoen aan die vraag om luxe, maar wel in samenhang met klimatologische doelstellingen. En ook andere doelen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen liggen onder een vergrootglas. Wat te doen tegen bijvoorbeeld voedselverspilling? Genoeg uitdagingen dus, die in het achterhoofd moeten worden gehouden bij het ontwikkelen van de toekomst.

Luxe wellness op de boerderij

Het toekomstige interieur voor de vakantieboerderijen is door Studio Piet Boon uitgedacht. Zelf heb ik twee jaar terug al in de eerste proefwoningen mogen verblijven, en uiteraard was men nieuwsgierig naar mijn bevindingen. Slim om nieuwe innovaties uitvoerig te testen, voor een langere periode, voordat het in de praktijk overal wordt toegepast. De Saksische boerderijen worden behoorlijk onder handen genomen, en krijgen een grote, luxe keuken, een ruime badkamer en een Finse sauna. Ook buiten krijgen de woningen een chic ingericht terras (soms meer dan twee keer zo groot), een comfortabele loungeset en een grote veranda. Verder beschikt de luxe wellnessboerderij over veel privacy, waarin je gebruik kunt maken van je eigen buitendouche en een ruime jacuzzi.

Samen met Jacuzzi Nederland is een geheel nieuw systeem voor automatische reiniging ontwikkeld. Daardoor zijn de waterkwaliteit en -temperatuur voor gasten altijd optimaal, en wordt op wisseldagen het water vervangen door nieuw, fris water. Op locatie én op afstand worden er watermetingen gedaan en geanalyseerd. Zo beleef je buiten steeds weer op een andere manier.

Plezier voor peuters en klimmende kleuters

Wanneer je jezelf profileert als familieresort, moet je voor de hele familie wat bieden en dat geldt dan dus ook voor de allerkleinsten. Mede op mijn initiatief is het prachtige indoor-speelgebied uitgebreid met 1100 m² voor baby’s, peuters en kleuters. Hiermee is het totale aanbod ook een stuk sterker geworden. De Harrewar beschikt nu dus niet alleen over een klim- en klauterparcours voor oudere kinderen, maar daarin ook nog eens over veilig en leuk softplay-materiaal bij het gloednieuwe baby- en peuterparadijs van maar liefst 675 m². Ik denk overigens zelf dat de inrichting nog wat beter had kunnen aansluiten op de doelgroep, maar wellicht kan ik daar als dwarsdenker binnenkort weer wat over zeggen.

Glijden richting de toekomst

Waar het Hof van Saksen ook in uitblinkt, is het spectaculaire glijbanenaanbod bij het zwemparadijs. Enkele maanden terug is de vijfde sensationele waterglijbaan toegevoegd: de 120 meter lange Subito.
Het is de grootste overdekte ‘bowlwaterglijbaan’ van ons land. Na vijf keer testen was ik moe, maar wel heel erg voldaan: super! De Subito is dus de vijfde glijbaan, na de Bombo (de grootste indoor bandenglijbaan van de wereld met een vrije val van meer dan tien meter), de Intenso (de hoogste bandenglijbaan van de Benelux), de Presto (bekend als steilste speedslide van Nederland) en de Saltato, de langste trechterglijbaan ter wereld, die met een lengte van 195 meter, vier gigantische trechters en een doorsnede van vijf meter zeker ook heel wat te bieden heeft.

Wat ik bijzonder slim vind, is dat de hele infrastructuur voor deze vijfde glijbaan al vanaf dag 1 was opgebouwd. Het is dezelfde glijbanentoren en hetzelfde trappenhuis als de eerste vier banen, waardoor het vakantiepark na drie jaar relatief ‘eenvoudig’ kon uitpakken met deze nieuwigheid. En hierdoor konden ze de bezetting een mooie boost geven. Een slimme, commerciële, promotionele vondst. Na deze toevoeging ligt de bezetting van de ruim zeshonderd woningen structureel boven de 80 procent, deelt een trotse Frank Bulthuis mee.

Investeringen ook achter de schermen

Dit voorjaar opende een nieuw dienstgebouw en facilitair centrum: een investering van meer dan 6 miljoen euro in onder andere housekeeping, opslag, service en de technische dienst. Hoewel dit natuurlijk een toevoeging achter de schermen is, gaan de gevolgen ook vóór de schermen goed zichtbaar zijn. Wij waren hier al jarenlang van op de hoogte, en wij vinden dit een goede zaak. Goede faciliteiten achter de schermen zijn cruciaal en zelfs een randvoorwaarde om ook aan de voorkant optimaal te kunnen blijven presteren en verder te ontwikkelen naar beste vakantieresort van Europa.

Op naar de toekomst

General manager Frank Bulthuis staat samen met zijn organisatie aan de vooravond van flinke uitdagingen, die de afgelopen jaren alleen maar groter zijn geworden. Er zijn plannen genoeg: zonnepanelen op het nieuwe facilitaire centrum (die nu achterwege zijn gelaten omdat ze het later liever in één keer goed doen), het upgraden van de entree en parkeerterreinen (inclusief zonnedaken), extra accommodaties… Ze zijn er nog lang niet klaar.

Met een focus op werknemersgeluk, efficiëntie en goede arbeidsomstandigheden wil Hof van Saksen ook op het personele vlak vooroplopen. Ook daarin speelt het nieuwe facilitaire centrum een rol: er is ruimte voor twee klaslokalen van het Drenthe College, de HVS Academy. Men kent een diverse personeelspool: naast reguliere medewerkers staan dagelijks statushouders, stagairs, uitzendkrachten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt klaar voor de gasten. Elke morgen wordt voor het personeel vers fruit voorzien, goeie koffie en een uitgebreid assortiment met gezonde voedingssupplementen. Zodra medewerkers de briefing hebben gehad komen ze in een soort warehouse waar men de fietssleutel en schoonmaakartikelen krijgt overhandigd. Niet eerder heb ik zo’n toplocatie gezien voor het facilitair personeel: er is zelfs een mogelijkheid om met een elektrische golfkar met aanhanger en al een lift te nemen naar de eerste verdieping. Hier staan allerlei reservegoederen klaar, zoals meubilair en afvalbakken. De technische dienst heeft verder een eigen kantoor, net als flexibele werkplekken voor de tuindienst, de schilder, projectleiders en onderaannemers.

Nachtelijke bespiegeling

Als ik ’s nachts in alle rust en stilte door het park loop, terwijl iedereen slaapt, neem ik in mijn hoofd nog eens het hele Hof van Saksen door. En ik ben zeer tevreden. De zeer culinaire nieuwe kaart in het Grand Café, het verse croissantje uit de super dat een heerlijke start vormt van de dag (en ook nog mooi gespiegeld is aangevuld!), spelende kinderen in de Harrewar, schone toiletten die lekker ruiken, tevreden ouders (wat een verademing!)…

Hof van Saksen heeft het voor elkaar!


Met dank aan general manager Frank Bulthuis.

Meer over Hof van Saksen: https://www.hofvansaksen.nl/resort

Deze vakantieparken zijn tot op heden bezocht: Parc Ganuenta, Familie Resort Molenwaard, Cuber Suites Veluwe, PUUR Exloo, Dormio Resort Nieuwvliet-Bad, Warredal, Roompot Beach Resort Nieuwvliet-Bad, Hof van Saksen, Zeeland Camping Zonneweelde, Vakantiepark De Krim, Dormio Resort Maastricht, Safari Resort Beekse Bergen, Torentjeshoek, De Weelderik, Buitenplaats Beekhuizen, Recreatiepark de Leistert, Your Nature, Landal Marina Resort Well, Resort Brinckerduyn, PEAN

Hans van Leeuwen
Trendwatcher, Leisure Expert, Conceptontwikkelaar & Adviseur in Recreatie & Toerisme Pleisureworld


In kader: Gekozen door de jury in de longlist: ‘Top 10 Meest innovatieve vakantieparken in de Benelux’

https://www.pleisureworld.nl/verkiezing-meest-innovatieve-vakantiepark-concept-in-de-benelux

Bekendmaking van de Top 10 ‘Meest innovatieve vakantieparken in de Benelux’. Op dinsdag 14 mei 2024 wordt bekendgemaakt welke tien vakantieparken zijn geselecteerd voor de eindronde van ‘Meest innovatieve vakantieparken in de Benelux’. Afgelopen periode heeft een deskundige vakjury de longlist van 39 parken bezocht. Uit de top 10 wordt eind 2024 de overall winnaar gekozen en certificaten uitgereikt voor bijzondere prestaties op specifieke onderdelen.

Kijk voor het volledige programma op:

https://pleisureworld.nl/verkiezing-meest-innovatieve-vakantiepark-concept-in-de-benelux/
De 39 parken uit de longlist wordt gevraagd om hun medewerking, om juryleden het park te laten zien en beleven. De ervaringen van deze bezoeken worden gedeeld in diverse vakmedia. (waaronder Pretwerk.nl, NRIT Media en Recreatief Totaal). De beoordelingsperiode loopt van juni 2023 t/m mei 2024. De verkiezing vindt plaats door een vakjury, die de vakantieparken niet alleen beoordeelt op consumentenwaarderingen, maar ook op bijzondere concepten en innovatie in de bedrijfsvoering. De bedrijven die in aanmerking komen voor deze prijs, vormen een voorbeeld voor andere ondernemers in de verblijfsrecreatie.

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.