Hot. Hotter. Hottest!

Auteur: Sandra Reusen
Leisure consultant in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Sandra Reusen, neemt u mee in de bijzondere (leisure) wereld van Dubai en omgeving. In 2017 verruilt Sandra haar leven in Nederland voor een expat bestaan in Dubai, waar ze woont en werkt met haar man en twee kinderen. Beroepsmatig creëert ze hier marketingcontent voor bedrijven en organiseert ze studiereizen (in 2019 de educatie- en netwerkreis naar Dubai en Abu Dhabi, die door georganiseerd door Pleisureworld NRIT!), events en meetings. Daarvoor werkt ze 25 jaar in de leisure sector in Nederland. In haar vrijetijd bezoekt ze graag innovatieve leisure spots in Dubai en omgeving. Hierover schrijft ze blogs en uitgebreide redactionele artikelen voor Pleisureworld NRIT. In haar eerste blog schetst ze een algemeen beeld van hoe de leisureindustrie in Dubai er voor staat.
Panorama Dubai met in het midden The Burj Khalifa

Dubai is hot

Letterlijk en figuurlijk. Een magische plek waar de Arabische cultuur en het moderne leven hand in hand gaan. Maar ook een plek waar de temperatuur boven de 50 graden kan oplopen. Als onderdeel van de (zeven) Verenigde Arabische Emiraten is Dubai, onder de bezielende leiding van Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, uitgegroeid tot een bloeiende en zeer liberale metropool. Het is dé stad van de records met onder andere ‘s werelds hoogste gebouw en fontein, grootste overdekte pretpark, skihal, haven en VR-park en snelste lift en achtbaan en ga zo nog maar even door. Zou het woord bestaan, dan zou Dubai de eerste zijn die eraan lijdt: ‘grootheidswijsheid’! Eén van ongekende absurditeit.

Neem in kijkje in ‘s werelds grootste Mall: Dubai Mall

‘I love Dubai’ fotospot bij Dubai Mall 

Destinatie ontwikkeling Dubai als Toeristische ‘hub’

Het kan niet op nadat in 1966 het zwarte goud wordt ontdekt. Maar al snel komt men tot inzicht dat de olie-inkomsten een keer zullen ophouden. Daarom is vanaf de jaren ’90 van de vorige eeuw flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van Dubai als toeristische bestemming. En dat lukt! Dubai is één van de snelst groeiende toeristische trekpleisters, in 2017 kwamen 15,8 miljoen internationale bezoekers naar Dubai, die er gemiddeld 4-5 nachten doorbrachten. Goed voor de 4e plek op de wereldranglijst ‘meest bezochte steden’ [businessinsider.com]. Ook onder Nederlanders is Dubai een populaire bestemming aan het worden, naar schatting reisden 120.000 Nederlanders af naar Dubai in 2017. Vliegmaatschappij Emirates biedt vanaf december 2018 een derde vlucht aan op de route Amsterdam-Dubai, waardoor er wekelijks een extra capaciteit ontstaat van 1800 passagiers. Dit zal zeker bijdragen aan een verdere ontwikkeling van Dubai als toeristische bestemming (onder Nederlanders) en internationale ‘hub’. Dubai’s ligging biedt grote voordelen. Meer dan eenderde van de wereldbevolking woont op vier uur vliegen van Dubai, en tweederde op acht uur vliegen. De wereld ligt aan ‘Dubai’s voeten’.

Waterpark, themapark, Palm Island, FEC, desert fietsroute…

Het leisure palet van Dubai en omgeving (onder meer Abu Dhabi, Ras-al-Khaimah, Sharjah en Fujairah) is talrijk en zeer gevarieerd. Noem een categorie en je vindt het hier. Van grote in- en outdoor attractieparken, shoppingmalls en/of FEC’s tot dierentuinen en gethematiseerde waterparken. Je vindt hier de grootste en meest spectaculaire licht-, glow-, laser- en waterconcepten, die al dan niet gecombineerd worden geëtaleerd via shows, tuinen, parken en events.Tevens is de laatste jaren (door ‘big boy’ Meraas Holding) een flink aantal hippe beach concepten ontwikkeld, waarbij (in no time) een complete gebiedsmakeover is gerealiseerd, in een thema passend bij het DNA van het betreffende gebied. Supercool en gratis toegankelijk!

Waterpark Laguna – La Mer Beach

De Arabische cultuur opsnuiven kan onder andere bij de camelraces of valkenshows. Zelf ben ik erg fan van wat meer back to ‘nature’ met een desertsafari 4×4 en (heus waar) de desert fietsroute van ruim 87 kilometer.

Arabische cultuur

Mijn lijstje ‘must see and do’ is rijkelijk lang geworden sinds ik hier woon.

En echt, er is voor ieder wel wat wils, zelfs mijn puberneefjes raken niet verveeld of uitgekeken. Een eyeopener en zeker een knap staaltje werk rondom de ontwikkeling van zgn. ‘next generation experiences’ in de VAE. Mogelijk gemaakt door onder andere Emaar Properties Group en Meraas Holding Company, twee organisaties die grote multifunctionele publiekstrekkers realiseren in VAE. In mijn volgende blogs meer over deze organisaties.

On a mission ’s werelds nummer 1 toeristische trekpleister

Dubai zou Dubai niet zijn zonder een mega-missie: het moet ’s werelds nummer 1 toeristische trekpleister worden met maar liefst 20 miljoen internationale toeristen. Mission to be accomplished? 2020! Hobbels op de weg zijn er niet, want Dubai overtreft zichzelf keer op keer, zonder moeite. Zo staat er de komende tijd een aantal bijzondere projecten op stapel zoals Expo 2020, het eerste indoor Regenwoud hotel (7000 m2 groot) en Museum of the future. Inmiddels zijn ook de eerste stenen gelegd voor de Meydan Mall (vloeroppervlakte > 5 miljoen m2!), een nog grotere mall dan de Dubai Mall, die nu de eer heeft ‘s werelds grootste mall te zijn. Er wordt gefluisterd over de bouw van een nieuwe toren, The Nakheel Tower, die nog hoger gaat worden dan de Burj Khalifa (830 versus 1201 meter). Allemaal innovatieve projecten met een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Die blijven dus echt wel komen.

Wanneer u deel uit wilt maken van al deze innovatieve toeristische destinatie ontwikkelingen dan is een deelname aan de eerst volgende studiereis van Pleisureworld NRIT een niet te missen kans. Kijk voor meer inspiratie op: BP&R of voor een compleet overzicht: Get Your Guide

Maasalaamah,
Sandra 


Auteurs:
drs. Sandra Reusen, Leisure Consultant UAE Pleisureworld NRIT
Email: sandra@pleisureworld.nl
LinkedIn: Sandra

Hans van Leeuwen, Trendwatcher – Leisure Consultant & Concept Developer Pleisureworld NRIT
E-mail: hans@pleisureworld.nl
LinkedIn: Pleisureworld
Web: Pleisureworld / NRIT

Fotografie:
Sandra Reusen

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.