Inspirerende Vakdag ‘Het nieuwe dagje uit’

Enkele honderden bezoekers uit de dagrecreatie in binnen- en buitenland hebben dinsdag 26 maart de derde editie bezocht van de Vakdag Het Nieuwe Dagje Uit, georganiseerd door PleisureWorld NRIT. De dag vond plaats in FEC Sevenum, waar de Vakdag te gast was bij de familie Hoppzak. Bezoekers kregen een keur aan nationale en internationale presentaties voorgeschoteld, konden netwerken op het Innovatieplein en hadden na de lunch ook de gelegenheid om de verschillende onderdelen van FEC Sevenum – Mattel Play!, het Portal Action House en de ABC Restaurants – te bezoeken.

Tijdens zijn openingswoord benadrukte dagvoorzitter Hans van Leeuwen dat het bij deze vakdag vooral draait – naast netwerken – om inspiratie op te doen en kennis te delen. Vervolgens hield Ronald Hoppzak van FEC Sevenum een boeiend verhaal over de ontstaansgeschiedenis van FEC Sevenum, gevestigd in de regio met de hoogste verblijfsrecreatie in Nederland. Aan de orde kwam hoe na Liverpool, Sevenum de tweede locatie werd waar kinderen terecht kunnen voor de helden van Mattel Play! en hoe Hoppzak vervolgens zelf met het Portal Action House beleving creëerde voor de lastige dagrecreatie doelgroep van tieners.

Op het derde onderdeel van FEC Sevenum, de ABC Restaurants, ging Maarten Meurs in. Hij vertelde hoe hij het principe van een buffetrestaurant ontdekte in Florida en vervolgens daarmee startte in Velp. Bezoekers luisterden vervolgens ademloos hoe er inmiddels naast Velp en Sevenum ook een derde ABC Restaurant is, op een minder voor de hand liggende plaats: Erbil in Irak. Volgens Meurs is de kracht van de ABC Restaurants dat het aparte restaurants zijn en dat je niet uit eten gaat, maar een avond uit.

Internationale sprekers

Internationale inspiratie konden de bezoekers halen uit de bijdrage van Bertrand Delgrange uit Frankrijk, de man achter de Koezio indoor avonturenparken met live adventure games. In deze ‘escape rooms reinvented’ zoals hij het zelf noemde, draait het om samenwerken. Delgrange hoopt in de toekomst ook in Nederland een vestiging te kunnen openen.

Het plenaire ochtendgedeelte werd afgesloten met twee innovatiepitches van Janssen-Fritsen over de Jungle Chase (Apekooien 2.0) en van Wouter van den Bijgaart over The VR Room, waarbij mensen niet tegen een computer spelen, maar tegen elkaar.

Tien breakout sessies

Daarna verdeelden de bezoekers zich over tien break-out sessies in drie zalen. Na de lunch was er ruim de gelegenheid om de verschillende onderdelen van FEC Sevenum te bezoeken. Daarbij liet menig bezoeker zich de kans niet ontnemen om net als een puber even heerlijk op een klein crossfietsje over een hindernisbaan te rijden.

Na de break-out sessies liet Tessa Maessen van Toverland, gevestigd op een steenworp afstand van FEC Sevenum, zien dat een goede buur nog altijd beter is dan een verre vriend. Toverland opende het afgelopen jaar twee nieuwe themadelen en Maessen liet duidelijk doorschemeren dat het daar waarschijnlijk niet bij zal blijven.

Trends

Voordat de FEC Award werd uitgereikt zette dagvoorzitter Hans van Leeuwen de voornaamste trends nog even op een rij. Enkele belangrijke trends waren:

 • De vrije tijd van consumenten wordt steeds meer verdeeld over meerdere activiteiten
 • Stand alone dagrecreatie wordt steeds lastiger, Family Entertainment Centers rukken op
 • De consument boekt steeds meer short stays, waarbij de bestedingen per dag wel hoger zijn
 • Er komen steeds meer ketens
 • Eten krijgt een steeds belangrijkere rol

De komende weken zal in verschillende artikelen op deze website nader worden ingegaan op de verschillende presentaties.

Agenda

PleisureWorld NRIT organiseert de komende periode nog verschillende andere interessante evenementen. Zet daarom alvast de volgende data in uw agenda:

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.