Een mooie foto meisje die over safari resort kijkt met dieren op de achtergrond

Klaar voor het Afrikaanse avontuur in Brabant?

Wildernisparadijs bij Safari Resort & Safari Hotel Beekse Bergen

Auteur: Hans van Leeuwen

Om voor de verkiezing van de ‘Top 10 Meest innovatieve vakantieparken in de Benelux’ optimaal in de beleving onder te dompelen, bestond de jury dit keer uit een gezelschap van vijf personen: opa (Hans van Leeuwen), oma, moeder Rachel (31) en (klein)kinderen Meyra (5) en Nora (2). Voor een short stay van een midweek verbleven wij precies na de drukte van de voorjaarsvakantie in een zespersoons Savanna Lodge op Safari Resort Beekse Bergen. Compleet met uitzicht op de Serengeti, het grote veld met de loslopende wilde dieren zoals giraffen, kamelen, neushoorns, zebra’s, struisvogels en nog vele andere uitheemse diersoorten.

Voor mijzelf was dit alweer de vijfde keer op het resort en dus een feest van herkenning. Desondanks ook nu weer nieuwe ontdekkingen met opvallende verbeteringen in de customer journey en de meer dan 1.000 touchpoints voor de gast. Hierover later meer! Dat het werkt, is terug te zien aan reviews zoals deze: “Wij bezochten onlangs Safari Resort Beekse Bergen voor een weekend en hebben hier een ongeëvenaarde ervaring gehad. Het resort is werkelijk prachtig. Enorm luxe en nog lekker nieuw. Onze bungalow was schitterend ingericht. Heel comfortabel (sauna!), strak, maar toch in de Afrikaanse stijl. Erg mooi gedaan. De bedden lagen ook fantastisch en het uitzicht.. ja dat maakt het helemaal geweldig. We konden vanuit ons huisje zo de giraffen, neushoorns, zebra’s etc zien lopen. De kinderen wisten ook niet wat ze meemaakten. Natuurlijk hebben we ook het Beekse Bergen safaripark zelf bezocht, maar eigenlijk was het resort voor ons het hoogtepunt. Het centrumgebouw met lekker restaurant en terras (ook uitzicht op de wilde dieren) en het zwembad hielpen hier ook allemaal bij. Als je de kans hebt zou ik zeggen: boeken!”.

Safari Resort Beekse Bergen Giraffe & Resort op de achtergrond

Van dagattractie tot meerdaagse resort destinatie

Autosafari De Beekse Bergen is een van de oudste dagattracties van Nederland uit de jaren vijftig en beschikte al over een traditionele camping: Lake Resort. Het Safaripark vierde in 2023 de 55e verjaardag. Met name de laatste vijftien jaar heeft De Beekse Bergen een totale metamorfose ondergaan en zich ontwikkeld tot een meerdaagse destinatie met een verrassend en uniek aanbod voor Nederland en ver daarbuiten. Dat laat het aantal nummerborden uit België, Duitsland en zelfs de UK goed zien. Vooral die laatste doelgroep kiest voor een hotelovernachting met uitkijk op neushoorns, giraffen en buffels. Het Lake Resort biedt bijzondere glampingaccommodaties aan die niet allemaal winterhard zijn. Je vindt er comfortabele vakantiehuizen, cabins, glampingtenten, boomhutten en Villa Maij, een tentcombinatie met twee verdiepingen aan het water. De nieuwste aanwinsten zijn het enkele jaren terug geopende Safari Resort met sfeervolle lodges in Afrikaanse stijl en op geen enkele manier te vergelijken met andere vakantieparken in ons land. En er is nog steeds een camping voor traditioneel kamperen.

De lodges zijn geheel in eigen beheer ontwikkeld. Voor alle gasten ligt bij aankomst een safarihelm klaar met een welkomstpakket, opgemaakte bedden en handdoek service. Alle accommodaties beschikken over een warmtepomp, vloerverwarming, elektrische kookplaat, veelal met inloopdouche bij de ouderslaapkamer en zelfs een kleine minisauna (Savanna Lodge 224) met een overdekt buitenterras met uitzicht op de Serengeti en rondlopende dieren. Dit is onbetwist de hoofdattractie van het verblijf. Karibu Town is het centrumgebouw voor ontvangst van de gasten, met mini supermarket en giftshop. Verder is er familierestaurant Moto waar ook het ontbijt en de lunch geserveerd wordt. Gezellige onderbreking naast alle safari’s is de passende indoorspeeltuin, bowlingbanen en een verassende combinatie van een compacte waterspeeltuin met speelse elementen en een doelgroepenzwembad.

Karibu town bij de Beekse Bergen safari resort vrouw man en twee vrolijke kinderen

Binnenkant lodges safari park beekse bergen twee kinderen op de bank in de woonkamer

Hogon House, iconisch hotel annex event center

Naast Karibu Town worden hotelgasten welkom geheten in het Hogon House, compleet met een bar, lounge, terras en twee restaurants: buffet & live cooking restaurant Amma, en Nommos voor een 3-,4- of 5 gangenmenu in een luxe en sfeervolle setting. Er zijn zelfs mogelijkheden voor private dining. Het Hogon House staat voor het in maart 2023 geopende Safari Hotel Beekse Bergen met 112 hotelkamers. Verspreid over vijftien blokken van twee verdiepingen, gericht in een carré die allen uitzicht bieden op de savanne.

Nadat in 2018 op het Safari Resort al 225 accommodaties werden geopend, werden de ambities bijgesteld in Hilvarenbeek met als doel zo’n 1,5 miljoen bezoekers per jaar. Er was nog ruimte voor meer accommodaties maar het was General Manager Stephanie Struis die het idee opperde, vlak na de aanstelling zo’n vijf jaar terug als General Manager, om eerst een onderzoek naar de behoefte in gang te zetten i.p.v. nog meer van dezelfde accommodatie ontwikkelen. Met jarenlange ervaring in de hotellerie, ook op vijfsterrenniveau over de hele wereld, was het een kolfje naar de hand van Stephanie Struis om haar ervaringen in te zetten voor de realisatie van deze laatste aanwinst.

Stephanie vertelt: “Het onderzoek leverde drie verrassende peilers op, namelijk: mogelijkheid voor een overnachting, meer service tijdens verblijf en een bredere keuze in horecafaciliteiten (luxe restaurant). De gemiddelde verblijfsduur op ons resort is 3,8 dagen. De NPS-score is voor een nieuw resort niet slecht maar biedt kansen voor verbeteringen. Het Resort scoort 56 en het hotel zit al op 65. Verschil zit toch in het operationele vraagstuk dat bij een resort anders ligt dan in een hotel setting. Wij staan wel voor toekomstige ontwikkelingen waarbij het Lake Resorts met 250 vaste en camping velden doorontwikkeld gaat worden. Wellicht wordt er afscheid genomen van het traditionele kamperen. Op het totale resort zijn 1.480 bedden en in het hotel 580. De jaarrond bezetting schommelt zo rond de 83% waarbij we kunnen veststellen dat de Safari’s en de wilde dieren onze hoofdattracties zijn. Het hotel heeft ook een Event Center dat wij het afgelopen jaar nog niet volledig in de markt gezet hebben. Eerst willen we met het hotel op orde zijn voordat wij ook hier volop op zullen inzetten.”

Een vrouw op terras uitkijk op wilde dieren safari resort

Voorpret is een belangrijk onderdeel van een goed georganiseerde vakantie

Wat een enorme vooruitgang heeft men gemaakt in het boekindsproces van het Safari Resort & Safari Hotel Beekse Bergen. Niet eerder heb ik zoveel pre-aankomst e-mails ontvangen na boeking. Men stuurt erop aan dat je de online omgeving verrijkt met kenteken van de auto. Op de dag van vertrek volgt een laatste uitgebreide informatie e-mail. Je krijgt zelfs de code van de accommodatie via SMS. Wie een restaurant reserveert krijgt een bevestiging en je kunt voortdurend wijzigingen doorgeven. Als extra’s kregen wij de Attractiepas aangeboden voor tijdens het verblijf, geldig bij SafariPark Beekse Bergen, Speelland, Dierenrijk, ZooParc Overloon, Luchtvaartmuseum Aviodome, AquaZoo Leeuwarden en Klimrijk Brabant.  Er zit zelf nog een hele rits bedrijven verbonden aan deze pas waaronder Hemelrijk, De Voltage en openluchtzwembad Het Run. Deze pas levert zelfs na het verblijf nog altijd 25% korting op de attracties van Beekse Bergen.

In 2023 behaalde het resort een recordaantal van 1,3 miljoen bezoekers inclusief alle verblijfsgasten, maar er is nog volop kans voor groei. Opvallend positief aan mijn verblijf was de schoonmaak van de Savanne Lodge en de sfeervolle maar o zo functionele inrichting. Minpunt tijdens mijn verblijf was de rommelige en qua gastronomie niet bijzondere ervaring van het restaurant, zeker als we de tarieven in ogenschouw nemen. Maar als totale resume: door het complete aanbod zoals de vele soorten Safari’s, restaurants, faciliteiten én de Attractiepas biedt het resort een fantastisch verblijf waarbij de wilde dieren als decor het verschil maken.

afbeelding pictogram safari resort beekse bergen safari resort

Meer informatie:
https://www.beeksebergen.nl/

Attractieparken Pas:
https://www.beeksebergen.nl/overnachten/attractiepas/voordelen-gratis-attractiepas

Auteur: Hans van Leeuwen
Trendwatcher, Leisure Expert, Conceptontwikkelaar & Adviseur in Recreatie & Toerisme Pleisureworld

Deze vakantieparken zijn tot op heden bezocht; Parc Granuenta – Familie Resort Molenwaard – Cuber Suites Veluwe – Vakantiepark Landal PUUR Exloo – Dormio Resort Nieuwvliet-Bad – Warredal – Roompot Beach Resort Nieuwvliet-Bad – Hof van Saksen – Zeeland Camping Zonneweelde – Buitenplaats Beekhuizen – Dormio Resort Maastricht – De Weelderik – Recreatiepark De Leistert – Landal Marina Resort Well- Museumpark Archeon – Brinckerduyn en Safari Resort BeekseBergen.

Gekozen door de jury in de longlist: ‘Top 10 Meest innovatieve vakantieparken in de Benelux’

De 39 parken uit de longlist wordt gevraagd om hun medewerking om juryleden hun park te laten zien en beleven. De ervaringen van deze bezoeken worden gedeeld in diverse vakmedia. (w.o. Pretwerk.nl, NRIT Media, en Recreatief Totaal). De beoordelingsperiode loopt van juni 2023 t/m mei 2024. De verkiezing vindt plaats door een vakjury, die de vakantieparken niet alleen beoordeeld op consumentenwaarderingen, maar ook op bijzondere concepten en innovatie in de bedrijfsvoering. De bedrijven die in aanmerking komen voor deze prijs  een voorbeeld voor andere ondernemers in de verblijfsrecreatie

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.