Kruip in de huid van een Special Agent – Een Experience Walk Through voor FEC

Mission Impossible, Live Adventure Games

Kruip in de huid van een Special Agent – Een Experience Walk Through voor FEC

Wij gaan in gesprek met onze Franse gastheer en bedenker van het KOEZIO concept Bertrand Delgrange. Als enthousiast sportklimmer van origine heeft hij ooit als zelfstandig exploitant een van de eerste klimcentra in Frankrijk geopend. Daar is de basis gelegd voor een unieke ontwikkeling van een totaal vernieuwende indoorattractie. Het combineert alle functies van klimmen, survival, doolhof, prison escape met AR versleuteld in een game op een IPAD of Watch met Mifare techniek. Het is een mission waar je met een groep van 2 tot 5 personen in een grote Black Box allerlei raadsels en fysieke hindernissen moet overwinnen.

Wij bezochten de eerste vestiging in Lille en de onlangs geopende vestiging in Brussel. Er zijn nu vijf locaties in de afgelopen 12 jaar geopend en het concept van KOEZIO is klaar om verder te groeien in meer landen en wellicht als franchiseketen. Bertrand Delgrange heeft ver gevorderde plannen voor een eerste vestiging in Nederland en zoekt nog een geschikte locatie.Op de foto Bertrand Delgrange (l) en Hans van Leeuwen (r)

Two missions Agent Delite en Hors Controle

Deze KOEZIO locatie in Lille is gelegen op een van de parkeerterreinen van de bekende sportwinkel Decathlon. De familie, eigenaar van Decathlon, is medeaandeelhouder van dit KOEZIO concept dat door Bertrand Delgrange is ontwikkeld. “Er is bewust gekozen voor een totaal uitdagend actief spelconcept in groepsverband”, vertelt Bertrand. “De verblijfsduur is minimaal anderhalf uur zonder pauze. Je kunt wel zeggen dat het overlevingsprincipe van toepassing is op dit actieve gezelschapsspel. Het is op geen enkele manier te vergelijken met andere indooractiviteiten.” Omdat er nog geen vergelijkbare concurrent van KOEZIO op de markt is, biedt dat perspectief maar ook grote uitdagingen. Door de exclusiviteit kan men stevige tarieven hanteren maar omdat KOEZIO zo uniek is heeft het publiek geen referentie kader en moet Bertrand het echt van mond op mond reclame moeten hebben.


Alle deelnemers van KOEZIO in Special Outfit Playing The Game

Alleen met unieke attracties valt wat te winnen

De concurrentie neemt sterk toe door het almaar grotere aanbod. Kijk eens naar de opmars van de indoor speeltuinen, trampolineparken en FEC’s! Allemaal lijken ze op elkaar en er komen er wel heel veel. “Wij schrijven al vanaf het eerste exploitatiejaar zwarte cijfers maar het was 12 jaar terug makkelijker dan nu”, vertelt Bertrand. “Er is wel heel veel aanbod voor de vrije tijd van de consument.” Het basisconcept is een Walk Through met onderweg allemaal groepsgerichte activiteiten. Het spel verloopt met een iPad of een slimme watch. Je start met een preshow waarbij iedereen zich verkleed en je daardoor geen verschillen meer ziet binnen de groep. De directeur ziet er hetzelfde uit als de secretaresse! In de Mission Agent Delight zitten zo’n 15 escape achtige uitdagingen. Als groep gaat iedereen met de iPad op pad. De groep bestaat uit 2 tot 5 spelers en elke 7 minuten kan een nieuwe groep starten. De capaciteit bij twee missies ligt op 160 deelnemers per uur.


KOEZIO DJ Experience More Morano good
Het online tarief, gemiddeld € 27,50 p.p. ligt wat lager dan wanneer je een kaartje aan de kassa koopt. Met een verblijfsduur van circa 2 uur is het met aan sluitend food & drinks bijna een dagje uit. Doelgroepen zijn scholen, verenigingen, bedrijven en families of individuelen met minimaal 2 personen. Na de experience is er een debriefing en voordat je allemaal weer gaat omkleden, wordt de uitslag bekend gemaakt op een big screen met tv-opnames. Het juichen en gejoel van de groep wordt uiteraard vastgelegd en gratis via social media de ether ingestrooid.

Wie de sfeer wilt proeven laat zich meeslepen op deze Youtube Movie met communication Manager Kjell Materman:

Nieuwe VR Missions Game in ontwikkeling

Jaarlijks komen zo’n 130.000 bezoekers in Lille en men start binnenkort met een derde Mission gebaseerd op een nieuwe VR-attractie die men in eigen beheer heeft ontwikkeld. Er komt een bedrijf naast KOEZIO dat zich als game-developer ook richt op collega’s uit de branche. “De investeringen kunnen afgeschreven worden op de 5 vestigingen van KOEZIO en dat maakt waarom wij ons zulke grote investeringen in de eigen game-ontwikkeling kunnen veroorloven.” Het herhalingsbezoek ligt gemiddeld wat hoger ligt als bij een pretpark maar lager dan bij een indoor speeltuin. In de catchment area moeten binnen een uur rijden zo’n 1 miljoen inwoners zijn. De opzet van KOEZIO is dat men een locatie kan runnen met circa 5 fte’s. Locatie managing, TD-er voor de techniek en de veiligheid en drie vaste medewerkers voor de administratie en de horeca. Men is op zoek naar locaties in Nederland en Duitsland. De oppervlakte moet zo’n 3.000m2 zijn en minimaal 15m hoog! Het verzorgingsgebied is de regio Amsterdam, Utrecht en Eindhoven en men verwacht dat een vestiging van KOEZIO op 2 à 3 locaties mogelijk zal zijn.


De beruchte Black BOX waar het Special Agent Experience programma plaatsvindt. Zeer indrukwekkend op 15 meter hoogte een challange parcours overwinnen.

Whats Next – Het Nieuwe Dagje Uit

Het KOEZIO-concept is uniek in de wereld en kent inmiddels ook al wat slechte kopieën die in ons land mislukt zijn. (navraag bij Hans van Leeuwen). Een ontwikkeling die er op lijkt is die van Bear Grylls, een Britse bergbeklimmer, militair, avonturier, schrijver, televisiepresentator en motivatietrainer. Hij is vooral bekend door het presenteren van verschillende survivalprogramma’s op Discovery Channel, waaronder Ultimate Survival, Worst Case Scenario en Escape From Hell. Hij heeft nu een eigen indoor pretpark ontwikkeld met de Merlin Entertainment Group. Hier ervaar ik ook zelf het verschil tussen KOEZIO dat uitblinkt in het bijzondere van de attractie en Merlin dat de brand optimaal vermarkt. Ik heb uiteraard beide attracties gedaan maar het concept van KOEZIO steekt er dik boven uit. Voor dit vernieuwende concept, waar zo’n twaalf jaar terug de basis is gelegd, zijn enorme toekomstmogelijkheden! Het sluit perfect aan op de trend van brands en ketens waardoor je makkelijker kunt opschalen en veel van de voorinvesteringen en ontwikkelingskosten niet voor de kiezen krijgt. Je kunt direct een vliegende start maken en je richten op de bezoekers. Bertrand heeft als doel de wereld te veroveren met zijn persoonlijke droom KOEZIO. Wil je meer weten bezoek dan de Vakdag Het Nieuwe Dagje Uit om te luisteren naar de presentatie van bedenker en eigenaar Bertrand Delgrange!

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.