Luxe Boomhut XXL zet campings in Drenthe op de kaart

[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Mijn eerste ervaring in een echte Boomhut was alweer bijna twintig jaar terug en inmiddels staat de teller op overnachtingen in meer dan twintig verschillende boomhutten over de hele wereld. Het waren stuk voor stuk bijzondere en unieke ervaringen. Boomhutten passen natuurlijk perfect bij het OER-imago van Drenthe en in deze provincie zijn onder regie en met steun van de provincie het afgelopen jaar vijf bijzondere boomhutten gerealiseerd.

Jurgen Bergmann is een van de grondleggers van de boomhut en bouwde ook het eerste boomhuishotel in Europa waar je mag slapen in een boombed. De afgelopen jaren heb ik meermalen deze goeroe bezocht op zijn bedrijf op de grens van Duitsland en Polen en een lekker gegeten in zijn Krönu restaurant. Jurgen was ook een van de topsprekers op de Vakdag ‘Het vakantiepark van de toekomst’ bij Recreatiepark TerSpegelt. Wie meer wilt weten over het ontstaan van de boomhut, honderden maquettes wil bewonderen en zelf slapen tussen de toppen van de bomen, adviseer ik te boeken op https://www.kulturinsel.com. Het is ook deze locatie die Center Parcs, Landal GreenParks en heel veel andere organisaties uit de hele wereld hebben geïnspireerd. Want welk kind droomt niet van een eigen boomhut in zijn tuin?

Wie heeft er allemaal al zo’n Boomhut?

Het zijn niet alleen bijzondere boomhutten maar ook Hobbithuizen en Plaggehutten die door de consument gretig worden afgenomen. Ook bij Center Parcs Les Bois aux Daims hebben ze boomhutten gebouwd, maar de bouw van deze complete villa’s in de bomen zijn zo kostbaar geweest dat men er geen investeerder voor heeft kunnen vinden. Dus hier is Pierre en Vacances nog gewoon de volledige eigenaar. Inmiddels heeft men ook bij Safariresort Beekse Bergen boomhutten in de verhuur.

De boomhuizen voor 10 personen bij Les Bois Aux Daims van CenterParcs – Investering ca. 400.000,-

Punt van aandacht bij bijzondere accommodaties zijn altijd de hogere schoonmaakkosten en het opmaken van de bedden is vaak een tijdrovend klusje. Maar ook het fysieke vraagstuk vraagt aandacht want je schoonmakers moeten wel met een stofzuiger en schoonmaaktrolly even de boomhut beklimmen. Maar een boomhut blijft een bijzondere eyecatcher en je bent verzekerd van een nagenoeg 100% bezetting door een doelgroep die wat te besteden heeft. Het overwegen waard dus en als ik zou moeten kiezen tussen een speeltoestel of een boomhut dan wist ik wel wat mijn advies zou zijn.

Oer kamperen met Boomhut XXL

Drenthe profileert zich als oer kampeerprovincie en op de website www.drenthe.nl krijgen we meteen een overzicht van de bijzondere verblijfsaccommodaties. Met teksten als ‘Kom slapen tussen de toppen van de bomen’ prijst Drenthe overnachten in een luxe Boomhut XXL aan. Deze luxe ‘boomvilla’s’ staan op vijf vakantieparken in Drenthe en zijn van alle gemakken voorzien. ‘Boek nu jouw toplocatie en ontdek de oerprovincie van Nederland van een heel andere kant’. Er werd een heus tv-format opgezet en via SBS6 de huiskamer ingezonden. Vijf recreatiebedrijven uit Drenthe streden om de titel wie de mooiste boomhut met eigen medewerkers kon bouwen onder regie van het bouwbedrijf Brands uit Emmen. Kijk voor een compleet overzicht van alle 4 de afleveringen op televisie: https://www.sbs6.nl/programmas/boomhut-xxl/

Hoe is het idee ontstaan?

Henk van der Horst van de provincie Drenthe is de aanjager geweest van dit unieke boomhutten project. “Aanleiding was het verschijnen van de nieuwe natuurvisie van de provincie Drenthe in 2015. Die verhaalde over het beleven en benutten van de Drentse natuur naast het traditionele beheren. Dat was op zich een trendbreuk met het verleden maar die moest natuurlijk wel wereldkundig worden gemaakt en niet met het rapport in de la verdwijnen. Voor mij persoonlijk was een prachtige artistieke boomhut een metafoor voor beleven én benutten van de natuur. Via een collega met een netwerk in de omroepwereld ontstond het idee om de mogelijkheden voor een landelijk tv programma te onderzoeken. Dat resulteerde uiteindelijk in Boomhut XXL, oftewel, wie bouwt de mooiste boomhut van Nederland? Samen met Henk Klaver, oud wethouder van Emmen zijn we de natuur ingedoken wat uiteindelijk resulteerde in een tv-format.”

Henk van der Horst initiator Boomhut XXL

“Bij het project stond zelfwerkzaamheid hoog in het vaandel, maar het ging niet alleen om de verkiezing van beste bouwvakker want we waren ook op zoek naar een bijzondere persoonlijkheid. Rob van der Wulp was de grote architect achter dit project en zag het als zijn missie elke camping te inspireren een unieke boomhut te creëren. Zo heeft de boomhut van camping Diever een Shakespeare…..omdat het bij een theater lag. De Reeënwissel is op innovatie gestoeld met een unieke inloop douche en sensoren onder de boomhut waar je wild mee kunt traceren. Bij Westerbergen heeft men gekozen voor het luxe wellness segment met een hottub hoog tussen de boomtoppen”.

Samenwerken kan succesvol zijn met een overheid als regisseur

Wij hebben uiteraard Henk van der Horst gevraagd hoe het is gelukt om in een klein jaar in Nederland een dergelijk project te realiseren. “Het hele traject van bestemmingsplan, vergunningen en veiligheidseisen is in record tempo doorlopen. Het belangrijkste is dat alle stakeholders op een lijn zitten en een gezamenlijk doel voor ogen hebben. Ook is het essentieel dat er iemand is die de rol van regisseur op zich neemt en het proces blijft aanjagen en opstoken. In dit geval begon het met een klein clubje ondernemers die door het Recreatieschap bij elkaar zijn gebracht en met de gemeentes aan de slag gingen. Zo hebben we vanwege het creatieve proces gebruik kunnen maken van een tijdelijke omgevingsvergunning waardoor procedures veel sneller zijn verlopen. Ondernemers vonden het wel opmerkelijk dat als de overheid zelf aan de knoppen draait, alles veel sneller gaat. Maar het belangrijkste bij dit project was toch echt het gezamenlijke doel waardoor we samen de kar hebben getrokken. Als je een oplossing zoekt en creatief bent, zijn er oplossingen te vinden voor bijna elke ontwikkeling. Voor de ondernemers lag er een Leadersubsidie met een bedrag van € 20.000,- in het verschiet wat uiteraard niet voldoende was om een boomhut te realiseren. Toch zijn we erin geslaagd een mooi project op te leveren met de provincie als katalysator.”

Meer informatie over Boomhutten XXL, op de site van Marketing Drenthe: https://www.drenthe.nl/verblijven-overnachten/boomhut-xxl

Consument bereid meer te betalen voor een unieke ervaring

Camping de Reeënwissel is door de jury als beste verkozen uit de eerste serie van vijf boomhutten. Door het succes komt er een vervolg met bedrijven als JoyTime in Grollo, Attractiepark Drouwenerzand in Drouwen, Camping Tolhek in Anderen en De Aldekamp in Ansen. Het format is dat nu een hele familie voor de camping de boomhut bouwt en dus worden kinderen uitgedaagd om hun handige vader, oom of neef mee te nemen om te timmeren. Op de achtergrond staat ook hier weer aannemer Koenen uit Emmen garant voor de veiligheid.

Consument bereid meer te betalen voor een unieke ervaring

Positief is dat de gemiddelde huurtarieven voor boomhutten hoger liggen dan die van safaritenten, tiny houses of luxe chalets en ten opzichte van een kampeerplaats zelfs het veelvoudige. Denk aan tarieven voor een weekend van € 500,- tot € 1.000,- en voor een hele week te beginnen bij € 1250,- tot € 2500,- tijdens het hoogseizoen. Voor schaarste en een unieke belevenis vind je genoeg gasten die daarvoor flink willen betalen. Omdat de stichtingskosten van een boomhut lopen van zo’n 75 duizend euro tot aan enkele honderdduizenden euro’s verwacht ik niet dat de tarieven, net als bij de luxe strandhuisjes, de komende jaren onder druk komen te staan. Problemen bij een jaarrond-bezetting zitten eerder bij het bedrijf dat in het schouder- of winterseizoen voldoende vakantievertier moet kunnen bieden. Bij die laatste categorie moet men zich eerst achter de oren krabben of het wel verantwoord is een dergelijke investering te doen, tenzij men dit kan wegschrijven op marketingkosten vanwege het positieve effect op het imago.

Wilt u meer achtergrond informatie of een uniek overzicht van bijzondere overnachtingen en boomhutten? Kijk via Google Afbeeldingen of stuur een e-mail naar hans@pleisureworld.nl. Ter inspiratie heb ik hieronder een aantal bijzondere Nederlandse boomhutten op een rijtje gezet.

Camping Reeënwissel

Een verblijf in deze vier persoons boomhut, of liever gezegd, boomhuis is een avontuur op zich. Dit avontuur begint midden in het bos, onder aan een touwbrug, die over een lengte van 14 meter omhoog loopt naar de veranda. Vanaf de veranda kun je tussen de boomtoppen naar dieren zoeken. Binnen een perfecte balans tussen een robuuste spannende hut en zeer moderne voorzieningen. Je zult meerdere malen verrast worden door fantasierijke en niet alledaagse oplossingen in het interieur. De badkamer met whirlpool en regendouche is adembenemend mooi en ruim uitgevoerd. Een vakantie op deze toplocatie in het Nationaal Park Drents Friese Wold is er een waar je nog lange tijd over na praat.

Mevrouw R. Rozeboom-Schievink Bosweg 23, 9423 TA Hoogersmilde, +31 (0) 592-459356, E reeenwissel@ardoer.com, website: https://reeenwissel.ardoer.com/nl/huren/soort/boomhut-xxl

Landclub Ruinen

Wakker worden tussen de vogels die je vanaf hun tak aankijken is toch echt een beleving! Zelfs binnen in de boomhut van Landclub Ruinen waan je jezelf midden in de natuur. Romantisch met je vriend(in), een avontuurlijk opa-papa-zoon-weekend of knus met het hele gezin. Deze boomvilla biedt alle comfort met een prachtig uitzicht, groot terras met hout gestookte hottub op het zuiden, een ruim en licht woongedeelte met knusse pelletkachel, keuken, badkamer, apart toilet en drie slaapkamers, waarbij de master bedroom is voorzien van 2 luxe boxspring bedden. En als je toch even de boomhut uit wilt, kun je zwemmen in het luxe overdekte zwembad. Of je maakt een heerlijke wandel- of fietstocht in het aangrenzende Nationale Park het Dwingelderveld.

Mevrouw H. Bakker-Gruppen. Oude Benderseweg 11, 7963PX Ruinen, Drenthe, +31 (0) 522 – 47 17 70 E info@landclubruinen.nl, website: https://landclubruinen.nl/camping-landclub-ruinen-drenthe-contactgegevens

Camping Torentjeshoek

De Treehouse van Camping Torentjeshoek is een experience in Drenthe om nooit te vergeten! Wakker worden op een overweldigende locatie en uitkijken op Nationaal park Dwingelderveld. In de avondzon genieten van een wijntje op 7 meter hoogte. De Treehouse is geschikt voor 4 tot 7 personen en van alle luxe voorzien met zijn ruime keuken, inloopdouche en een drietal terrassen. Met als cadeautje een betoverend uitzicht. Als je heel stil bent, komen de reeën je misschien een goede avond wensen. Uniek en Stoer. Romantiek… met een vleugje mystiek. Het Torentjeshoek is een camping met een natuurlijke uitstraling met diverse soorten boomhutten met verschillende luxe niveaus’.

De heer J. Weenink. Leeuweriksveldweg 1, 7991 SE Dwingeloo, Telefoon: +31 (0)521 591 706, E info@torentjeshoek.nl, website: https://torentjeshoek.nl/accommodaties/treehouse-boomhut-xxl

Vakantiepark Westerbergen

Vanuit deze luxe boomhut heb je een fantastisch uitzicht en wordt de beleving vanaf maximale hoogte ervaren. De inrichting en het interieur van de boomhut vormen een harmonieus geheel met de natuur, een 200 jaar oude boomstam vormt de basis van het werkeiland in de keuken. In de boomhut geniet je van een VIP service! De aanwezige pelletkachel laat je genieten van behaaglijke warmte. Vanaf het ruime balkonterras met een 5-persoons jacuzzi geniet je van geur, geluid en een uitgestrekt uitzicht op een manier waarop je dit normaal niet ervaart. Een verblijf nét onder de kruinen van de bomen!

De heer J.W. Klein en mevrouw L. Dekker. Oshaarseweg 24, 7932 PX Echten, +31 (0)528 251 224, E info@westerbergen.nl, website: https://www.westerbergen.nl/nl/boomhutindrenthe, video, https://www.youtube.com/watch?v=egac7TVba_w#action=share

Camping Diever

Verblijven in een boomhut, hoe spannend is dat! Slapen tussen de bomen en ontbijten op grote hoogte. Niet primitief, maar van alle gemakken voorzien. En toch het kampeergevoel beleven. De hut staat op de camping, dus de kinderen kunnen gewoon met hun vriendjes en vriendinnetjes spelen. Ga je graag de natuur in, dan kun je vanaf de boomhut het Drents-Friese Wold verkennen. Een 6000 hectare groot Nationaal Park, met volop mogelijkheden om te fietsen, wandelen, mountainbiken of paard te rijden. Misschien hoef je voor het spotten van reeën niet eens zo ver, want die wandelen rustig onder je hut door.

Mevrouw M. Ike-Mulder. Haarweg 2, 7981 LW Diever, +31 (0)521 – 59 16 44, info@campingdiever.nl website: https://www.campingdiever.nl/accommodatie-huren/boomhut-xxl

Auteur: Hans van Leeuwen; Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme
Pleisureworld NRIT

 

Contact : Hans van Leeuwen
mobile   : +31 (0) 653394506
e-mail    : hans@pleisureworld.nl
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/pleisureworld/
Skype     : hansvanleeuwen1958
web       : www.pleisureworld.nl / www.nritmedia.nl

[/column]

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.