Na de vele PowerPointpresentaties op diverse podia waar onder die van de bekende PleisureworldNRIT Vakdagen ‘Het nieuwe dagje uit’, ‘Het vakantiepark van de toekomst, bijeenkomsten op congressen, Rotery clubs, plattelandsverenigingen, gemeenteraden en provinciale staten, wilde ik het eens tijdens de laatste Vakdag ‘Zet je regio op de kaart’ over een andere boeg gooien!

Een monoloog leek mij een fantastisch instrument om mijn passie voor Drenthe te etaleren tijdens de laatste Vakdag ‘Zet je regio op de kaart’ in Hoogeveen bij de Fluitenberg. Hij heeft alleen even op de plank gelegen, omdat ik het momenteel enorm druk heb met bijzondere advies- en onderzoeksopdrachten.

Toch zal ik met enige regelmaat een Monoloog publiceren de komende maanden. Uiteraard met de bedoeling de boel lekker op stang te jagen, te prikkelen en vooral de mooie dingen te laten zien! Bij deze eerste poging van een Monoloog over Drenthe, waren de reacties precies zoals ik mij al had voorgesteld.

Enkele aanwezigen, ambtenaren van gemeenten, sprake er werkelijk schande over en lieten weten nooit meer van plan te zijn een van de Vakdagen van PleisureworldNRIT te bezoeken. Ja…ik had ze natuurlijk te grazen genomen. Zij herkenden zich natuurlijk in de wat mindere voorstellingen van zaken. Maar het leuke is dat er ook een aantal uitnodigingen volgden en het discussies opleverde waarbij juist veel nieuwe energie los gemaakt werd om eens in de spiegel te kijken.

Al met al… het was weer een beetje met een gestrekt been! Dus, veel leesplezier!


De Drenthe vlag hangt sinds kort zelfs op Curaçao

Mijn eerste kennismaking met de provincie Drenthe was zo’n veertig jaar terug. Ik was in die tijd eigenaar van Mega Sport & Recreatie; leverancier voor de totale recreatie branche.

Diverse vakantieparken kochten een nieuwe midgetgolfbaan of speeltoestellen en mijn hoogtepunt was het leveren van de bolderwagens, skelters en de familiefietsen. U kent er wellicht wel een paar van: Witter Zomer, Sporthuiscentrum De Huttenheugte, Kuierpadtien, Aegon Vakantiepark en vele anderen. Ik mocht van Hennie van der Most jarenlang oude tweedehands attracties afleveren (voor oud ijzer prijzen) naar Speelstad Oranje.

Niet veel later, begin jaren negentig, toen onze kinderen waren geboren, las ik in de Libelle een bijzondere vakantie belevenis. Een trektocht met Paard en Wagen door de Drenthe natuur. Inclusief voer en water voor het paard en een gasfles met gasbranders om te koken! Niet onbelangrijk was dat je geen ervaring hoefde te hebben met paarden, want in het plaatsje Orvelte kreeg je, bij de manege van Rein en Aaltje, les.

Aangekomen in Museumdorp Orvelte werden wij hartelijk ontvangen. Een bakkie koffie met Drentse wegge voordat de Fjord werd opgetuigd. Wij op de bok en de kinderen achterin de wagen. Rein zat naast mij en de bedoeling was een men les. Op nog geen 100 meter afstand van de manage werd Rein geroepen, telefoon… Rein sprong van de bok en riep ‘Doorrijden naar het eind van de weg en dan rechtsaf!’. Met 5 minuten men ervaring en een lijst van zestig kampeerplaatsen met paarden begon mijn trektocht door de Drentse bossen. Daar heb ik alle plassen wel gezien van het Loomeer tot aan Nije Hemelriekje. We zijn zelfs de A28 overgestoken en tot in Duitsland getrokken. Ik dacht de eerste keer dat ik met mijn pinpas wel geld uit de muur kon halen. Helaas, drie dagen met alleen water en twee pakjes koeken, konden wij pas pinnen in Borger. De enige pinautomaat in Drenthe. Zo kwamen wij in galop door vele traditionele dorpjes en het zijn hier juist de kleinschalige voorzieningen die zorgen voor de leefbaarheid en de authentieke sfeer die toeristen zo aantrekkelijk vinden.

Na deze Paard en Wagen vakantie volgde er nog velen en zo heb ik enorm veel Drentse vrienden gemaakt aan de keukentafel. Het museumdorp Orvelte is wat mij betreft de grootste klucht van de provincie en heeft een gemiste kans. De natuur ging steeds meer op slot en de laatste jaren was het alleen nog mogelijk om met betonschaar de natuur te beleven. Inmiddels is dit verdwenen en het laatste bedrijf Rij Maar An heeft de deuren gesloten. Het zijn nu de herders die al ruziënd vinden dat zij alles maar gratis moeten krijgen. In de bossen ligt het Boomkroonpad; icoon van het Drentse landschapsbeeld. Ooit een bijzondere attractie en is nu jammer genoeg verworden tot een slappe vertoning, in handen van Staatsbosbeheer.

Jammer dat veel dorpjes op de maandag en de dinsdag volledig zijn uitgestorven. Wie langs het Oelebret in Dalen rijdt ziet het bordje hangen ‘Wegens rijkdom gesloten’, terwijl de Dorpstraat vol staat met senioren. Wij hebben zelfs met de directie van Plopsa voor een gesloten deur gestaan op het moment dat wij als adviseur betrokken waren bij de selectie keuze van Plopsa in Coevorden! Niet veel later vroeg diezelfde gemeente of ik een onderzoek wilde uitvoeren voor de introductie van belasting voor dagrecreatie. Ook in deze Provincie gaat veel toeristenbelasting naar algemene middelen.

Het is ook de provincie waar Marketing Drenthe en Recreatieschap Drenthe, samen met heel veel lokale initiatieven, zich met marketing en het toerisme bezighouden. Zijn het er niet te veel? Ook is er nog De Hondsrug en het Hunnebedcentrum, het Initiatief Hunnebed Highway en burgerinitiatieven die een klantenkaart uitbrengen voor de regio rondom Bargerveen. Triest voor de toeristen die over een klantenkaart beschikken waar niets op staat. De Hunnebed Highway is een lege huls. Marketing Drenthe verkoopt geen arrangementen en Recreatieschap loopt op ‘Fietse in de Weg’. En het opvallende is dat de Provincie Drenthe nagenoeg, tot in alle hoeken, zelfs de meest kleine burgerlijke initiatieven in stand weet te houden met subsidies. Diezelfde initiatieven zijn feitelijk kansloos. Een heroverweging voor de Provincie is wat dit betreft aan de orde. Stoppen met die versnippering. En wie heeft er niet van Wildlands gehoord? Ook hier ligt het gemis aan referentiekaders en kennis van de markt. Waarom laat men dergelijke zaken niet over aan “echte” recreatieondernemers.

Tijdens mijn zoektocht door Bargerveen, werd ik geconfronteerd met een samenwerkingsverband met meer dan twintig organisaties die praten, praten, tijd verspelen en geld verspillen. Iedereen werkt voor eigen parochie en de professionaliteit is soms ver te zoeken. Een fiets huren kan niet, een ritje in de natuurtrein van Staatsbosbeheer boeken is bijna niet mogelijk; je moet een mailtje sturen om te reserveren of je kunt bellen tijdens kantooruren (als de boswachter toevallig in huis is). Het grootste gevaar zijn de toeristische attracties zoals het Vincent van Gogh Huis, Smallspoor Museum en Turfvaart, die in de gevarenzone beland zijn doordat de gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers al ver gevorderd is (in de zestig jaar). Hoe conserveert de provincie deze unieke lokale iconen? Er is ook zo veel kneuterigheid zoals Ellert & Brammert, maar ook is het de Provincie met de meeste Kabouterparken en landelijk het hoogste kopieer gehalte!

364 jaar geopend en gaat door als beste schoennwinkel belevenis van heel Nederland Schutrups schoenen Exloo – Een unieke Funshopping Attractie

Het is ook de Provincie die de Formule 1 aan zich voorbij zag gaan, maar ook een Outlet Centrum! Hoe dom kun je zijn als Provincie! TT World – Assen komt niet van de grond, terwijl zelfs de hele gemeenteraad met mij in de bus op inspiratiereis is geweest naar FrancorChamp en de Nurenberg Ring. Het zijn de eigen ondernemers van de gemeente Assen die de ontwikkelingen gijzelen. Het is ook de keuze voor Hoogeveen als locatie voor de IJsbaan wat natuurlijk in Assen thuishoort. Het is ook de Provincie waar wethouders ondanks jaren tijd en geld, investeren in het praten over vitale vakantieparken en elders verkondigen de boel de boel te laten. En weet u dat Het Hof van Saksen in zijn campagnes Drenthe bewust achterwege laat! Het zou tot minder boekingen leiden!


Maar dan nu!

  • Oer Drenthe, waar mijn kleinkind geboren is
  • Oer Drenthe, waar ik samen met mijn vrouw zou kunnen wonen
  • Oer Drenthe, waar ik mijn mooiste vakantieherinneringen beleef
  • Oer Drenthe, met vriendelijke inwoners, nuchter, eerlijk, oprecht en betrokken
  • Oer Drenthe, staat weer op de kaart, mede door Marketing Drenthe
  • Oer Drenthe, waar, beleidsmakers, ambtenaren bewijzen tot veel meer in staat te zijn dan zij denken! Het Boomhutten project is daar een mooi voorbeeld van!
  • Oer Drenthe, kent de hoogst gemiddelde bezetting in vakantieresorts
  • Oer Drenthe, gewaardeerd vanwege haar bijzondere exposities en musea
  • Oer Drenthe, een openluchttheater in een Nationaal Park met producties als Mammoet en PauperParadijs

Heeft u de nieuwe natuurfilm Habitat al gezien bij Nationaal Park Drentse Aa?


Resume

Er is slechts een provincie die in alle 4 seizoenen een bijzonder decor biedt voor de toeristen en haar bewoners

De versnippering in marketing clubjes met betrekking tot subsidiestromen en dergelijke is sociaal wel oke, maar draagt verder niets bij. Het lijkt eerder op een sociaal werkgelegenheidsplan

Staatsbosbeheer zou een stapje terug moeten doen of juist een stapje erbij

Zaaien op vruchtbare bodem en provinciale voorzieningen horen thuis in Assen of Emmen

Beleidsmakers dienen er vaker op uit te gaan om zo het referentiekader op te krikken

Stoppen met al die praatclubjes want het leidt tot niets. Kies voor meer ambitie, kwaliteit en professionaliteit

Mijn zorg ligt bij de vergrijzing en het in standhouden van authentieke voorzieningen en wat voor beleid laten we hierop los

(Oer) Drenthe is een sterk merk, een Provincie waar ik graag mag komen. Wat mij betref de Provincie die alles in zich heeft waar nieuwe generaties voor staan; natuur, rust, ruimte, duurzaam, circulair met korte ketens en nog veel meer!


Auteur:
Hans van Leeuwen; Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme

PS: Mocht u na het lezen nog mentale hulp nodig hebben of heeft u het idee dat wij u verder kunnen helpen dan kunt u contact opnemen via info@pleisureworld.nl.


© 2020 Pleisureworld-Connect | Trendsetting in Leisure.
Top
Follow us:          
Pleisureworld

Pleisureworld