Nieuw Pretpark fiasco voor Drenthe

#DWARSDENKER

Wat schetste mijn verbazing toen onlangs in de media kwam dat het meest authentieke amusements- en themapark Puy Du Fou naar Meppel* of all places zou komen? Was dit niet diezelfde provincie die jaren terug ook al een kopie van Disney ‘Animal Kingdom’ naar Nederland haalde? …in Emmen om precies te zijn! De stad waar de voetbalclub FC Emmen is gedegradeerd en de stad Emmen** troosteloos hekkensluiter is als het gaat om meest aantrekkelijke stad om te wonen.

Het is ook die stad die GEEN budget had mij als adviseur mee te laten denken over de transformatie van het huidige troosteloze winkelcentrum. Met een beetje visie en kennis van zaken zou men juist met het Rensenpark -oude locatie dierentuin- kunnen uitgroeien tot de meest hippe en bijzondere binnenstad met internationale allure. Hier tref je nog kneuterigheid ten top, mede door een grote financiële last. Omdat WILDLANDS Adventure Zoo Emmen een te grote broek had aangetrokken en dit Hollands Disneypark in spe verworden is tot een regionale Zoo met nog maar een handjevol bezoekers in plaats van de verwachte drie miljoen.

Is het ook niet waar ooit de voltallige gemeente bij Pleisureworld onder leiding van Hans van Leeuwen de bus in stapte om te ervaren wat een Formule 1 Circuit kan beteken voor de regio? De Nürburgring in Duitsland en Francorchamps in de Ardennen werden bezocht. Helaas… het TT World met bijzondere plannen en gelegen op fietsafstand van het centrum van Assen is geflopt. Daarmee ook de plannen voor een echte serieuze Outlet Center naar voorbeeld van Lelystad werd afgeschoten door de eigen binnenstadondernemers. Tjonge, wat een kortzichtigheid. Weet u dat men nu na jaren nog steeds loopt te leuren met de grond van het ter ziele gegane Verkeerspark Assen? Maar ook een hotel en een eerste pretpark met elektrische voertuigen zijn allemaal gesneuveld. En wie wat verder kijkt naar bijvoorbeeld het Boomkroonpad van Staatsbosbeheer of het ooit zo beroemde Kabouterland in Exloo. Allemaal zijn deze attracties afgegleden door te weinig innovatie en toevoeging van kwaliteit. Nieuwe ontwikkelingen dienen zich aan zoals DX Adventure, Bargerveen, maar ook de doorontwikkeling van de VAMberg en de bijzondere culturele events als Pauperparadijs, dit jaar in Veenhuizen Gevangenismuseum. Veelal met echte ondernemers aan het roer. Kijk ook maar naar het Hof van Saksen of het populaire Drouwenerzand Attractiepark of de Drentse Koe. Maar ook de kleine pareltjes als De Schildhoeve in Fluitenberg is een bijzondere bestemming. Het amateurisme voert op vele fronten de boventoon en vooral met goedwillende ambtenaren aan het roer.

Daarnaast lopen er te veel, oude, verkeerde adviesbureaus rond die de provincie echt niet kennen. De ruzie onder de herders van de schaapskuddes suddert nog steeds. De beste attractie wordt het slechtst bestuurlijk gemanaged. Datzelfde zien wij ook terug in Museumdorp Orvelte. Dit was ooit de dag attractie van het Noorden toen ik dertig jaar terug bij Rein en Aaltje mijn paard en wagen ophaalde voor een vakantie tour door Drenthe. Dit museumdorp is een al een Drentse ‘Puy Du Fou’ maar heeft te maken met dezelfde kneuterigheid als eerder vermeld van de binnenstadondernemers in Assen of de Schaapsherders.

 

Is De Vries nog nooit in Orvelte geweest?
Het is op dit moment het meest realistisch volgens De Vries. “We houden nog wel heel veel slagen om de arm. Maar dit is een richting van gevoel waar we op gaan.” Een initiatiefnemer, die nog niet bekend wordt gemaakt, heeft het idee om een themapark van 60 hectare te realiseren in Meppel. Het wordt geen concurrentie voor de Efteling of Walibi, maar het park moet zich gaan richten op de geschiedenis van Drenthe. Dat gaat dan gebeuren aan de hand van shows en voorstellingen. De focus ligt niet op attracties.

 

De toekomst voor vrijetijd en toerisme ligt juist in de provincie. Kansen zijn er volop en voor WILDLANDS Adventure Zoo Emmen is het belangrijk dat er een tweede dag attractie komt op loopafstand van de binnenstad. Het Rensenpark moet uitgroeien tot de meest bijzondere Short Stay locatie in een mix van cultuur, live events en gericht op de ‘Happy Hipsters’. En als klap op de vuurpijl de komst van het WildLife resort (plannen van meer dan tien jaar terug). Bargerveen doorontwikkelen als het meest bijzondere natuurpark, maar wel vermengen met kunstroutes en uitbreiden met voedselbossen en gastronomie met ingrediënten uit de natuur. Het Boomkroonpad uit handen nemen van de hobbyclub Staatsbosbeheer en echt bijzonder maken. Voor Kabouterland Exloo een opvolging zoeken met jong elan. De plannen uit de ijskast halen voor een Outlet Center en de komst van Europa’s grootste Waterpretpark. Het is funshoppen en een echte slechtweer attractie dat een boost kan geven aan de vele vakantieparken. En wie kent het Van Gogh Huis niet? Dus… de oude pareltjes afstoffen en upgraden. De goedlopende attracties en activiteiten blijven ondersteunen en vooral niet weer zo’n domme fout maken met ook maar met een haar op je hoofd te denken een dergelijke attractie als Puy du Fou naar Emmen te halen! Typisch zo’n ambtenaren blunder die nog gelooft in fabeltjes…

Wat is de les van deze ‘dwarsdenker’? Geef ruim baan aan de recreatieondernemers en ambtenaren. Stop met het maken van toeristische beleidsnotities en luister, kijk en leer van de goede voorbeelden uit jullie mooie provincie en ga daarmee aan de slag. Nog meer pareltjes zijn onder andere Schoenwinkel -zeg maar experience- Schutrups te Exloo, DX Adventure waterattractie, ‘t Nije Hemelriek, restaurant Wollegras in Bargerveen, JoyTime meest bijzondere klimpark van Nederland en nog veel meer… Voor mij persoonlijk de mooiste provincie voor een heerlijke vakantie, natuur, rust, ruimte. Alleen te weinig bijzondere attracties… maar misschien is de kneuterigheid soms ook……

 

Hans van Leeuwen – dwarsdenker
Trendwatcher, Leisure Expert, Conceptontwikkelaar & Adviseur in Recreatie & Toerisme
Pleisureworld

Dit is alweer mijn tweede Dwarsdenker na een lange periode van afwezigheid. Bedankt iedereen voor de leuke spontane reacties en de geweldige belangstelling dat de ‘Dwarsdenker’ weer van zich liet horen. U kunt uw reactie ook rechtstreeks sturen naar hans@pleisureworld.nl

 

* https://www-rtvdrenthe-nl.cdn.ampproject.org/c/s/www.rtvdrenthe.nl/amp/nieuws/15602455/meppel-koerst-op-komst-themapark-financieel-meest-gunstige-scenario-voor-ons

** https://nos.nl/artikel/2476257-amsterdam-aantrekkelijkste-stad-om-te-wonen-emmen-hekkensluiter

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.