Vijf vogeltjes kwaliteitslabel

De rek is nog lang niet uit de formule van Center Parcs. Nog dit jaar zal het concern haar zesde park in Frankrijk openen, ‘Villages Nature’ bij Disneyland Resort Paris. Ook voor Ierland zit een eerste Center Parcs in de planningsfase. Na een tweejarige bouwfase zal het nieuwe park Longford Forest in 2019 operationeel moeten zijn. Met de ontwikkeling van deze nieuwe parken zijn investeringen van honderden miljoenen euro’s gemoeid. Big business! Pleisureworld bezocht het allernieuwste park dat afgelopen jaar de poorten opende: Le Bois aux Daims, het vijfde park in Frankrijk en tevens de grootste tot nu toe.p

Le Bois aux Daims is het meest zuidelijke park in Frankrijk, gelegen in een prachtig 260 hectare groot natuurgebied in het Franse departement Vienne, in de Loirestreek, op een uur rijden van Poitiers. De succesformule van Center Parcs bestaat momenteel uit twee verschillende zelfstandig opererende organisaties. Engeland kent 5 resorts, en de organisatie op het Europese vasteland bestaat uit 21 resorts in 4 landen. Voor de consument opereren deze organisatie overigens onder dezelfde vlag.

“Vakantiepark van de Toekomst”
Als expert & adviseur hebben wij in het kader van ons nieuwe project “Vakantiepark van de Toekomst” in de afgelopen twaalf maanden een bezoek gebracht aan tien locaties van zowel Center Parcs EU Breaks De Eemhof – Port Zélande – Het Heijderbos – De Huttenheugte – De Vossemeren (België) – Park Bostalsee (Duitsland) – Park Hochsauerland (Duitsland) – Le Trois Forêts (Frankrijk) – Le Bois aux Daims (Frankrijk) en Center Parcs UK Breaks Woburn Forest – Elveden Forest.

Onze TOP 5:
1. Woburn Forest (Engeland)
2. Le Bois aux Daims (Frankrijk)
3. Les Trois Forêts (Frankrijk)
4. Het Heijderbos (Nederland)
5. Elveden Forest (Engeland)

Vijf vogeltjes kwaliteitslabel

Nog een keer omdat ze zo mooi zijn

Cottage

Centrale zwemwater Aqua Mundo

Waarom sleutelen aan een beproefd en succesvol concept?

Center Parcs (het vroegere Sporthuis Centrum), bedenker van het succesvolle bungalowpark concept, bewijst met haar laatste aanwinst “Le Bois aux Daims” (het hertenbos) wederom een voorbeeld te zijn voor de totale verblijfsrecreatie. In ons land zal men de komende jaren alles op alles moeten zetten om marktaandeel te behouden op het gebied van short breaks door de bestaande locaties rigoureus aan te pakken. Met slechts wat oplappen zal de consument geen genoegen nemen. Het is afwachten hoe parken als Port Zélande en De Huttenheugte de nodige upgrade gaan bewerkstelligen. Zeker nu er zoveel keuze is, waarvan enkele bijzondere hoogstandjes in de omringende landen. Om zelf te ervaren wat er zo bijzonder aan is, dagen wij u graag uit om een kijkje te gaan nemen in de twee mooiste parken van dit moment: Woburn Forest in Engeland en Le Bois aux Daims in Frankrijk. Binnenkort bieden wij enkele relaties de mogelijkheid van een exclusieve studiereis aan.

Plattegrond Cottages CenterParcs Le Bois Aux DaimsCenter Parcs biedt voor ieder seizoen en voor iedere portemonnee een cottage (bungalow). Er is heel slim voor drie verschillende luxe uitstralingen gekozen, waarin de consument zichzelf kan herkennen: Comfort, Premium en VIP cottages. Maar ook bij Center Parcs vind je de glamping trend terug met accommodaties als een boomhuis, en verder kun je op diverse locaties ook verblijven in hotelappartementen, hotelkamers, suites, Waterfront Suites en zelfs een woonboot.

Boomhuis accommodatie

Boomhuis accommodatie

Boomhuis accommodatie - woonkamer

Boomhuis accommodatie – woonkamer

Boomhuis accommodatie - badkamer

Boomhuis accommodatie – badkamer

Verblijf op een woonboot

Verblijf op een woonboot

De aanwezige luxe is meegegroeid met de steeds hogere standaard in het gastcomfort. De huisjes hebben daardoor vaak weer een voorsprong op de thuissituatie van de vakantieganger. Niet iedereen heeft thuis twee badkamers (één met whirlpool en één met inloopdouche), een Turks stoombad, een woonkamer met open haard, grote flatscreen televisie en Bluetooth Soundsystem, en een keuken in Amerikaanse stijl met onder andere een combimagnetron met crispfunctie en een Nescafé Dolce Gusto.

Rondleiding door een VIP cottage:

Op pad met Stephanie Tibule, Duty Manager Nettoyage (Housekeeping)

Voor dit nieuwste Center Parcs paradepaardje zijn specifieke veranderingen in het concept aangebracht om nog beter en exclusiever voor de dag te komen. Het masterplan en de architectuur zijn gebaseerd op Les Trois Forêts (eveneens in Frankrijk) dat sinds vijf jaar operationeel is. Stephanie Tibule, een van de negen parkmanagers die beurtelings de verantwoording hebben over het reilen en zeilen van het hele park, gaf ons een rondleiding en wees ons op de belangrijkste verschillen. Het begint al bij de aankomst op het park. De portier bij de slagboom vervult eveneens de rol van receptiemedewerker en overhandigt de gast alle details van het verblijf. Een daggast krijgt direct zijn polsbandje voor de locker en hoeft zich nergens meer te melden. Wij werden bij aankomst verrast door een Nederlands sprekende gastvrouw. In de zomermaanden worden speciaal Nederlandse en Belgische studenten ingezet voor de vele Nederlanders en Belgen die dit park al weten te vinden. Tijdens ons verblijf spraken we meerdere Nederlandse gezinnen; sommigen die hier verbleven als tussenstop naar of van een vakantie in Zuid-Europa, maar ook voor een of twee weken vakantie vieren.

De totale medewerkerspoule bestaat uit zo’n 1.400 man, waarbij er in de weekends dagelijks ongeveer 400 actief zijn. “Wij hanteren gelukkig, net zoals in de hotelsector, dagelijkse aankomsten. Zo kunnen we de schoonmaak ook op het gewenste niveau houden”, aldus Stephanie, die verantwoordelijk is voor housekeeping. Voor elke bungalow geldt een maximale schoonmaaltijd van veertig minuten tot anderhalf uur. “Elke maand controleer ik mijn resultaten. Onlangs stonden wij op de tweede plaats achter Het Heijderbos met onze housekeeping NPS score, waar we onze dienstverlening mee aansturen.” Een volle bezetting betekent ongeveer 800 bungalows en gemiddeld zo’n 4.500 gasten.

De gasten komen voornamelijk uit Frankrijk, Nederland en België, gevolgd door Engelsen. “Het moeilijkste met deze internationale samenstelling van onze gasten is de slechte beheersing van buitenlandse talen bij het merendeel van de medewerkers. Dat is ook de meest gehoorde klacht.”

Parkeerplaats voor daggasten met zonnepanelen

Parkeerplaats voor daggasten met zonnepanelen

Gewoon laten zien wie verantwoordelijk is voor de tent

Gewoon laten zien wie verantwoordelijk is voor de tent

Susanne Giesbers & Stephanie Tibule

Susanne Giesbers & Stephanie Tibule

Polsbandje voor gratis locker

Polsbandje voor gratis locker

De horeca in Bois aux Daims is verpacht en het Center Parcs personeel houdt zich dus voornamelijk bezig met de cottages, activiteiten en Aqua Mundo. Die laatste is een groot succes en de maximale capaciteit van 1.500 zwemmers blijkt soms niet voldoende. Het zwembad moet geregeld tijdelijk worden gesloten. Tijdens ons bezoek stonden gasten buiten in rijen te wachten op hun beurt. Datzelfde ervaarden wij ook op de piekmomenten in de horeca. Door slimme oplossingen creëert men een snellere doorloop in de couverts en er wordt meer beleving geboden door front cooking op het terras. De tarieven zijn over het algemeen aan de stevige kant, waar je een gemiddelde kwaliteit voor terug krijgt. Wie niet uit eten wil, kan een maaltijd in de cottage laten bezorgen of gaat langs de traiteur of boulangerie. Of je loopt langs bij een van de contractors: supermarkt Carrefour of hamburgerketen Quick. Ook bij Center Parcs doet branding zijn intrede.

Naast de traditionele cottages biedt Le Bois aux Daims negen werkelijk fantastische boomhuizen. Door het gigantische succes zal dit aantal waarschijnlijk verder worden uitgebreid naar 30 exemplaren. Momenteel is een jaar vooruit reserveren noodzakelijk!

Co Branding Quick Hamburger Restaurant

Co Branding Quick Hamburger Restaurant

Gewoon barbeque op terras: do it yourself

Gewoon barbeque op terras: do it yourself

Drukstbezochte familieattractie Aqua Mundo: samen spelen

Drukstbezochte familieattractie Aqua Mundo: samen spelen

Oude wijn in nieuwe zakken

Terwijl wij een plaatsje hadden uitgezocht in het Cocoon Cafe-Restaurant voor ons diner begon even verderop de traditionele bingo, die nog steeds op veel belangstelling kan rekenen. De centrale Market Dome is slim en functioneel opgezet, zonder al te veel lege ruimtes. Er is zelfs een leuke streekwinkel met souvenirs naast de supermarkt. Op dit park krijg je voor het eerst het gevoel dat men waarde hecht aan funshoppen als onderdeel van de vakantiebeleving. En dat loont: een van de outlets bracht die zondag zo’n € 7.000.—op. De supermarkt biedt een compleet assortiment en de bowlingbaan is geheel in Chinees thema uitgevoerd. De fietsenverhuur was zelfs voor mij een eyeopener: volledig anders georganiseerd en daardoor een attractie op zich. Tijdens ons bezoek was er werkelijk niets meer te huren. Zelfs niet een van de vijftig golfkarretjes!

Bij de uitvoering van de Action Factory staat zelfs een heuse Kids Parade op het programma met Center Parcs’ kinderhelden Orry & Vrienden. Helaas is de Franse taal hierbij wel een beperking in het betrekken van alle gasten. In het hoogseizoen zouden meerdere uitvoeringen in andere talen overwogen moeten worden.

Alle activiteiten bij het House of Games worden daar uitgebeeld op een schilderij met verhalen. De storytelling in dit park hebben wij nog niet eerder zo gezien. Het geeft de activiteiten maar ook de totaalbeleving een extra dimensie. Ondanks dat Le Bois aux Daims het grootste park is van de groep, zijn alle voorzieningen toch compact en op loopafstand met elkaar verbonden. Zonder dat dit een gevoel van drukte geeft noch de alom aanwezige natuur tenietdoet.

Fun shop reserveren activiteiten

Fun shop reserveren activiteiten

Activiteiten programma Market Dome

Activiteiten programma Market Dome

Thematisering Il Giardino Pizza restaurant

Thematisering Il Giardino Pizza restaurant

Streekgerechten onderdeel funshoppen

Streekgerechten onderdeel funshoppen

Thematisering China style bowlingcentrum 12 banen

Thematisering China style bowlingcentrum 12 banen

Storytelling, laden merkkbeleving

Storytelling, laden merkkbeleving

Toilet Experience

Toilet Experience

Action Factory Indoor Speeltuin

Action Factory Indoor Speeltuin

In die natuur vind je meerdere klimbossen, geschikt voor echte diehards maar uiteraard ook voor families, compleet met veiligheidsnetten. Uiteraard is er de adventure midgetgolfbaan en bootjesverhuur. Maar toch zijn beide net even wat exclusiever uitgevoerd.

Het boeken van activiteiten kan (heel slim gedaan!) op meerdere plaatsen door het park en vormen een belangrijk deel van het businessmodel. Aqua Mundo is natuurlijk inclusief, maar voor al het overige dient men te betalen. Je moet wat over hebben voor een exclusieve vakantie.

Natuurbeleving en storytelling bovenop Aqua Mundo en Market Dome

De naam van dit park is niet voor niets het Hertenbos. Het park is dusdanig opgezet dat de kans groot is dat je bij het openen van je gordijnen oog in oog komt te staan met een roedel herten. Het resort ligt in een groot natuurgebied dat meer dan 40 diersoorten herbergt. Het is de eerste Center Parcs waar je expedities kunt boeken om wilde zwijnen en edelherten te spotten. Het park heeft speciale rangers in dienst om de gasten dichter bij de natuur te brengen. Wij kregen een privé excursie om zelf te ervaren hoe bijzonder de unieke samensmelting is van natuur en dierenparkbeleving. De klimbossen, een natuurpad, trimbaan en de zeer uitgebreide kinderboerdij zorgen voor een extra attractiewaarde en daarmee een verlenging van de verblijfsduur.

High Rope Course - Netting voor de hele familie

High Rope Course – Netting voor de hele familie

Met de ranger op wild safari excursie

Met de ranger op wild safari excursie

Deze lopen door het resort tussen de cottages

Deze lopen door het resort tussen de cottages

Grootste attractie kids

Grootste attractie kids

Gecombineerd met Aqua Mundo, het waterparadijs van 6.000 m², en de Deep Nature Spa van 1.300 m² zijn er bijna geen vergelijkbare aanbieders van een dergelijke short break. In het zwemparadijs is de speciale waterspeeltuin voor peuters het meest populair, gevolgd door de waterglijbanen. Le Bois aux Daims is het eerste park dat ook van het buitenzwembad een grote attractie heeft weten te maken door een aantal brede roestvrijstalen familieglijbanen te plaatsen.

Uitgebreide tour door Aqua Mundo:

Een extra trekker die niet op het park is gelegen, wordt aangeboden in het Pack&Go Futuroscope: genieten van een heerlijke natuurvakantie bij Center Parcs Le Bois aux Daims, gecombineerd met een bezoek aan Futuroscope, het tweede grootste themapark van Frankrijk. Lees meer in onze eerdere blog: Studiereis De Franse slag.

Wat u verder nog moet weten over het Vakantiepark van de Toekomst

Op zo’n 750 kilometer vanaf Utrecht is Le Boix aux Daims voor Nederlanders een vakantiebestemming tijdens de schoolvakanties, maar het leent zich eveneens perfect als tussenstop onderweg naar een vakantieadres in Zuid-Frankrijk of Spanje.

Onze bevindingen in zowel Center Parcs Woburn Forest (Engeland) en nu hier in Frankrijk bij Le Bois aux Daims scheppen veel verwachtingen van de toekomstige ontwikkelingen van het ‘Vakantiepark van de Toekomst’. We staan nog maar aan het begin van transformatie van het alles-in-een bungalowpark naar het ultraluxe vakantieresort. Er ligt nog een grote uitdaging om het hospitalityniveau van de medewerkers op het gewenste niveau te krijgen. En zal het betaalbaar blijven voor een brede doelgroep?

Nogmaals de belangrijkste onderscheidende punten van Le Bois aux Daims op een rijtje:

  1. Expeditie langs de dieren in het omringende natuurgebied
  2. Storytelling van de “Action Factory”
  3. Functionele en krachtige opzet Market Dome met retail en food conceptstores
  4. Slimme exploitatie en opzet van het Cycle Center (de fietsenverhuur)
  5. Grote en mooie boomhuizen als zeer speciaal accommodatie aanbod

Ervaar het zelf: bekijk de virtuele rondleiding van Center Parcs Le Bois aux Daims

Hans van Leeuwen, trendwatcher & adviseur

Nog een mooie promotievideo van ‘het Hertenpark’:

Wildspotten

Wildspotten

Real Estate - Verkoop bureau Pierre en Vacanses

Real Estate – Verkoop bureau Pierre en Vacanses

Overzicht verhuur programma Cycle Center

Overzicht verhuur programma Cycle Center

Op bezoek bij de edelherten met de rangers

Op bezoek bij de edelherten met de rangers

Natuurbeleving & educatie

Natuurbeleving & educatie

Landmark eye catcher met interactiviteit

Landmark eye catcher met interactiviteit

Op bezoek bij de edelherten met de rangers

Op bezoek bij de edelherten met de rangers

Inspelen op barbeque trend

Inspelen op barbeque trend

Indoor watersplash speeltuin is minder bezocht

Indoor watersplash speeltuin is minder bezocht

High Rope Adventure

High Rope Adventure

Op bezoek bij de edelherten met de rangers

Op bezoek bij de edelherten met de rangers

High Adventure Experience

High Adventure Experience

Handige opzet Cycle Center

Handige opzet Cycle Center

Funshop

Funshop

Foto images van zwembad experience - up-sell

Foto images van zwembad experience – up-sell

Een van de thema restaurants: het Jungle Circus

Een van de thema restaurants: het Jungle Circus

Dierenpark met observatoria

Dierenpark met observatoria

De Pizza bakker

De Pizza bakker

De grootste waterattractie in Aqua Mundo

De grootste waterattractie in Aqua Mundo

Climbing Wall in Aqua Mundo

Climbing Wall in Aqua Mundo

Buitenzwembad Aqua Mundo

Buitenzwembad Aqua Mundo

Breder verhuur pakket op water

Breder verhuur pakket op water

Alleen voor durfals

Alleen voor durfals

Uitgelicht: Congres Second Life voor de bungalowmarkt

Congres Second Life Bungalowsector-BungalowWie gedacht had dat het gedaan was met de bungalowvakantie, heeft het mis. De cijfers laten een groei zien in bezetting en de consument koopt er lustig op los: de vakantiewoning is een aantrekkelijker investering dan het spaarvarken.

Maar wat vindt de consument anno 2016 belangrijk bij zijn aankoopkeuze?

Meer weten
CategoryBlog
© 2020 Pleisureworld-Connect | Trendsetting in Leisure.
Top
Follow us: