Het land van haaien, dolfijnen, steuren, zeearenden en zalm!

We krijgen er weer nieuwe (natuur) attractiebelevenis bij! Door het kierbesluit van de Haringvliet gaat men de natuur herstellen. De Haringvliet krijgt de overgangsdynamiek weer terug van zoet rivierwater en de zoute zee. Op de zeekant van de Noordzee zullen oude schelpen- en oesterbanken gaan herstellen. Dit zorgt voor een hotspot aan biodiversiteit en betekent een ideale plek voor roggen, haaien en dolfijnen.

De oorspronkelijke Nederlandse natuur wordt hersteld. Zo hebben we de afgelopen jaren soortgelijke ontwikkelingen gezien bij het ontstaan van de Oostvaardersplassen. De film Nieuwe Wildernis betekende de doorbraak voor het grote publiek. Een discutabele, natuurlijke landschapsontwikkeling met wilde paarden, maar met een hek erom heen en een bezoekerscentrum met honderdduizenden belangstellenden voor een natuurbelevenis.

We zien een trend in meer aandacht voor al het natuurlijke leven om ons heen. Dat is ook te merken bij Zeehondencrèche Pieterburen, de oudste exclusieve zeehondencrèche in Nederland. Zij krijgen er een geduchte concurrent bij met Zeehondenopvang A Seal in Stellendam bij Expo Haringvliet. Jarenlang heeft deze Expo een zieltogend bestaan gehad maar dit zal nu ongetwijfeld uitgroeien tot de attractie van Zeeland. Hoe leuk kan het zijn om op het strand van Renesse jonge zeehondjes los te laten?! Er is een ontwikkeling gaande waarin herstel van de natuurwaarde onderdeel uitmaakt van het gevecht om de vrijetijd van de consument.Natuuroutlet

Zie daar de komst van de natuur outlet, een ontwikkeling die parallel loopt aan die van de ontwikkelingen in retailland met de opkomst en het succes van de outlet shopping centers als Designer Outlet Roermond, Batavia Stad, Maasmechelen Village en Rosada te Roosendaal. Na de komst van de Markthal te Rotterdam zie ik dan ook de komst van de natuur outlet. Wanneer kunnen we kamperen op de Hoge Veluwe, of de Wadden Experience doorwaden en shoppen op de Afsluitdijk? Er staan ons nog veel “natuur” belevenissen te wachten!

Hans van Leeuwen
Trendwatcher & expert in leisure

PS: Staatsbosbeheer is op zoek naar commerciële partners om de natuur te vermarkten! Ga met ons mee op #2daagse studiereis Open Your Eyes en krijg o.m. een kijkje achter de schermen bij de Oostvaardersplassen

CategoryBlog
© 2020 Pleisureworld-Connect | Trendsetting in Leisure.
Top
Follow us: