#DWARSDENKER | Recreatiemarkt slaat op hol

LinkedIn begint al te klagen dat ik maanden niets meer van mij heb laten horen. Mijn laatste #dwarsdenker is al van meer dan een jaar geleden. Recreatieondernemers vragen wanneer ik weer eens met een gestrekt been erin zal klappen? Het speelveld is voor menige ondernemer in de vrijetijd totaal veranderd als gevolg van de Corona, energie crisis, Oekraïne en het bestuurlijke onvermogen van de huidige ministersploeg met oprukkende polarisatie en inflatie als gevolg.

Nergens anders dan in Nederland is er zo’n grote bureaucratie en zijn zoveel subsidie- praatclubjes actief waarbij je moet afvragen of ondernemend Nederland daar wel op zit te wachten. Vitale Vakantieparken is er zo een! Hoeveel geld verdwijnt er wel niet in al die praat clubjes. Desondanks blinken wij uit elkaar een veer in de kont te steken ook al slaan we de plank volledig mis. Er zijn zelf Recreatieondernemers die zich (misdragen) als VIRISwappies zijnde complottheorieën op het terras verkopen. Maar er is meer aan de hand. Effecten van de klimaatverandering, energie crisis en de Oekraïne oorlog hebben niet alleen de consument in verwarring gebracht maar ook de grote bedrijven, multinationals en institutionele beleggers of independent private equity investment group. Het gevolg is een woord dat zeker nieuw in de Dikke van Dale hoge ogen zal gooien; graaiflatie. De prijsstijgingen in onze sector zijn naar opgave van het CBS gemiddeld zo’n 13%. Mijn advies van voor Corona was al een advies de tarieven met 15% te verhogen. Ook graaiflatie of was het een juist advies met een vooruitziende blik.

De welvaart is ons naar het hoofd gestegen en nu liggen wij aan het infuus van de overheid die als Sinterklaas steunpakketten en de ene subsidie na de andere uitdeelt. Het personeelstekort komt deels door al dat “gratis” geld en de Z-generatie instroom van jongere ziet afnemen omdat “werken” niet echt lonend is in meerdere opzichten! Er zijn nog steeds veel problemen rond voldoende arbeidskrachten te vinden en dat vraagt veel aanpassend vermogen van de sector. Denk aan Robots in de bediening wat allang geen uitzondering meer is.

Onderwijl ben ik druk in de weer om voor Pleisureworld een nieuwe opvolger te zoeken! Ook zijn er voorbereidingen gestart voor een Landelijk Symposium – Leisure – Retail – Vastgoed, gericht op FEC Family Entertainment Centers & Retailtaiment in Roosendaal bij PlayDome van Nicky Broos. Ook een 2-Daagse Glamping Studiereis in Nederland en België is in voorbereiding. In het voorjaar van 2024 is de verkiezing van de ‘Top 10 Meest innovatieve vakantieparken in de Benelux’ uit een long list van wel dertig speciaal geselecteerde vakantieparken die hiervoor in aanmerking komen.

#trendwatch #entertainment #retail #investment

Mijn eerste post zit er al weer op en als “Dwarsdenker” zullen jullie de komende tijd weer meer te horen krijgen over het wel en wee in de Vrijetijd.

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.