Recreatieondernemer geeft er de brui aan!

Recreatieondernemer geeft er de brui aan! (deel 2)

Even ter introductie: een glijbaan is afgekeurd die elders in het land wel in gebruik is? En het bedrijf moet sluiten op last van de NVWA. Naar aanleiding van alle commotie rondom Sprookjeshof Zuidlaren, hebben wij afgelopen week weer uitgebreid met eigenaar Albert Tolner gesproken. Hij is nog steeds voornemens om zijn attractiepark te sluiten. Het personeel is al geïnformeerd en er komt zo’n veertig man personeel op straat te staan. De ophef heeft alles te maken met de bureaucratie en regelgeving in ons land dat zich voornamelijk toespitst op keuringsinstanties als TUV, AIB Vincotte, Keurmerk Instituut en de NVWA van de overheid.

Je zou denken dat deze instanties er zijn voor de recreatieondernemer maar de werkelijkheid ziet er anders uit. Wie zijn oor te luisteren legt, hoort veel geklaag. Zowel onder toeleveranciers van attracties en speeltoestellen als van recreatieondernemers in den lande. Veiligheid is een serieuze zaak en verdient eenzelfde aanpak. Daarvoor is vertrouwen en respect nodig van alle betrokken partijen en daar lijkt het mis te gaan. Het is zelfs zo uit de hand gelopen dat Kamervragen volgden en ook bemiddelingsgesprekken met waarnemend burgemeester dhr. P. Adema en Commissaris van de Koning in de provincie Drenthe Dhr. J (Jacques) Tichelaar op niets zijn uitgelopen.

Tolner: “Er is meer aan de hand in de verhoudingen tussen keuringsinstanties en de NVWA. Ik zit met de gebakken peren. Een gedeelte van de indoorspeeltuin lig plat en ik heb de toegangsprijs met € 1,- moeten verlagen. Met de beste wil kan ik er niet bij dat het zover gekomen is. Die misplaatste arrogantie van dergelijke instituten is een walging, terwijl ze er juist voor ons moeten zijn. Ik heb enorm veel bijval gehad uit alle hoeken in onze samenleving en ik sta verbaasd dat er nergens een initiatief wordt opgepakt door onze collega’s of brancheorganisaties. Vooral die laatste doelgroep is de grootste afwezige. Wanneer je ze echt nodig hebt dan blinken ze uit in een stilzwijgen.

Ik weet dat er heel veel onvrede leeft onder collega’s en toeleveranciers over met name de rol van de NVWA en de keuringsinstanties. Het zou nu het moment zijn om gezamenlijk op te trekken om er iets aan te doen en de verhoudingen te normaliseren. Dat er iets goed fout zit is duidelijk. Ik nodig iedereen uit om een kijkje te nemen in onze indoorspeeltuin en het dossier in te kijken want ik heb geen geheimen.”

Het is een schrijnend voorbeeld van hoe je er als ondernemer alleen voor komt te staan en het gevoel krijgt dat ze jou willen pakken. Ondanks al die brancheorganisaties, verenigingen, instanties als MKB Nederland en KvK sta je soms gewoon in je hemd. Wie weet bij welk loket Albert zich kan melden? Moet de strijdbijl opgegraven worden door de brancheorganisaties of is het een zaak van de ondernemers zelf? Wie weet een oplossing?

Hans van Leeuwen, Trendwatcher & Expert in Leisure

PS: wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan “gratis” bij onze LinkedIn Group Trendsetting in Leisure 

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.