Slapen tussen de wilde beren

Glamping in het wildpark bij de Grotten van Han

Wij waren de eerste die er zouden overnachten volgens Jemery Schalkwijk; de ranger van het natuurpark met Afrikaanse roots, geboren in Belgisch Kongo en net terug van een aantal jaren werken in Zuid Afrikaans grootste natuur reservaat en wereldberoemde Krugerpark! Jemery neemt ons mee op reis door het 250 hectare grote wildpark met meer dan 500 wilde dieren in hun oorspronkelijk leefgebied binnen Europa. We zien Lynxen, wolven, Schotse hooglanders, Bisons, Franse Ezels en heel veel soorten herten. Wie de Grotten van Han bezoekt heeft de keuze uit een drietal bijzondere natuur belevenissen. Je kan er de onderaardse grotten bezoeken wanneer je kiest voor het slingerpad van wel 2 kilometer die zich onder de grond bevindt en je voert lands de mooiste druipsteen grotten. Kinderen kunnen via een beveiligd parcours, in een overal en met helm op, kruipend door de modder langs de rivier. Wie van wandelen en natuur houdt kiest voor een route door het wildpark langs de vele wilde Europese diersoorten. Het is een parcours van zo’n vijf kilometer over als het ware de steppe van Zuid Afrika. De derde optie is een treintje met een route over het wildpark met diverse stops en een uitleg over de aanwezige dieren. Je kunt zelf slapen bij de beren in een groepsaccommodatie wat eenvoudig nachtverblijf is. De ramen kunnen niet open want je zou maar eens tussen de beren terecht komen…

Slapen tussen de bomen

Nieuw zijn de, in eigenbeheer ontwikkelde, Zwevende Glamping Tenten. De meeste ideeën komen van Jemery Schalkwijk die met zijn Zuid Afrikaanse ervaringen zes “unieke” zwevende slaapvertrekken in de bomen heeft ontwikkeld, allen hangend aan grote spanbanden. Dat het nog veel uitproberen is blijkt wel als men bij een tent de constructie met de banden moet aanpassen omdat er twee specht gaten in een boom zaten en dit de veiligheid niet ten goede kwam. Sanitair is niet in de boomhutten aanwezig, maar als alternatief is er een soort natuurlijke hudo. Wie in de boom slaapt er er s’nachts uit moet voor een sanitaire stop kan ook kiezen voor een simpele oplossing die een ieder zich wel kan voorstellen als je hoog in de bomen wakker wordt… De locatie van de zwevende boomhutten is zo gekozen dat je altijd uitzicht hebt over de Europese Steppe met de wilde dieren. Wie een avondje slapen boekt in het Wildpark moet er snel bij zijn. Zonder enige promotie loopt de bezetting boven verwachting en het zal niet lang meer duren voordat je maanden moet wachten voor een plekje. Helaas moeten wij op een ander moment terugkomen omdat het onweer ons letterlijk dwars zat en we om veiligheidsredenen toch weer ons chaletje hebben opgezocht bij het in de buurt gelegen 4.5* Vakantiepark Parc La Clusure.

Zwevende Glamping tenten! Maar hoe bedenk je zoiets?

“We zouden eerst Karsten Tenten op een plateau in de lucht hangen tussen de bomen. Enkele maanden voor de opening is helaas de fabriek in Nederland in vlammen opgegaan en moesten wij op zoek naar alternatieven. Dat werd het bedrijf OutStanding dat ons heeft geholpen met een ingenieur om dit naar ons idee uit te voeren. Het grootste probleem was de locatie keuze met de geschikte bomen. Het park ligt ook nog eens gedeeltelijk in Natura2000 dus was het geen eenvoudige opgave. We hebben uit eindelijk voor zes Zwevende Glamping Tenten gekozen. Wie blijft slapen wordt door mij persoonlijk onthaald en begeleid door het Wildpark naar een van de zes zwevende Glamping accommodaties. Voor je de nacht in gaat krijgen de gasten als welkomst drankje een glaasje bubbels en zet ik de Barbeque voor ze klaar in zo’n typische Zuid Afrikaanse tent.

We zijn nu pas een dag vol in bedrijf en jij bent de eerste specialist die ons komt bezoeken. We hebben het ook nog niet wereldkundig gemaakt want het is nog niet helemaal af. We denken er zelfs aan om op korte termijn bepaalde diersoorten onder de zwevende Glamping Tenten vrij rond te laten lopen. Er zijn diersoorten die dit prima kunnen, terwijl ze ook nog gewoon natuurlijk wild gedrag kunnen blijven vertonen.

We zijn op basis van dit project en het succes ervan, ook al weer bezig met nieuwe ideeen. Ik denk niet dat deze gewoon overgedragen worden aan een toeleverancier maar dat ik nu mijn ideeen die ik heb opgedaan tijdens mijn ervaringen in het KrugerPark en hier bij het Wildpark en de Grotten van Han als expert in de markt wil zetten. Ik zou zeggen; boek een overnachting en ervaar het het wildpark wat bij avond zon en ochtend gloren weer tot leven komt”, aldus Jemery Schalkwijk.

Uiteraard komen wij binnenkort weer terug zonder onweer om tussen de wilde beren en bomen te slapen in de Zwevende Glamping Tenten.

Voor meer informatie en boekingen: www.grotte-de-han.be

Hans van Leeuwen, Trendwatcher & Recreatie Adviseur

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.