Het strand als de nieuwe speelplaats

De natuur heeft in Nederland een streepje voor, waardoor de recreatiesector moeite heeft met haar groeiambities en op veel plaatsen tegen de grenzen aanloopt van de mogelijkheden. Op de Veluwe is enkele jaren geleden speciaal daarvoor het Groei- en Krimpbeleid geïntroduceerd. Er zijn intussen meer ontwikkelingen gaande waarbij de natuur en recreatie elkaar gevonden hebben en hand in hand nieuwe mogelijkheden ontdekken.

Kijk bijvoorbeeld naar de Oostvaardersplassen waar weliswaar Natuurmonumenten de scepter zwaait maar toch een bezoekerscentrum exploiteert met meer dan een half miljoen bezoekers. Nog een bijzondere plaats in ons land die momenteel stormachtige ontwikkelingen doormaakt is het strand. Recent nog in opspraak doordat minister Schultz van Infrastructuur en Milieu, met haar plan om het bouwverbod aan de Nederlandse kust op te heffen, keihard is teruggefloten om de aanwezige rust en ruimte aan de kust te blijven beschermen. Toch zal dit de toekomstige ontwikkelingen aan onze kuststrook niet helemaal blokkeren.

Brennels Buiten strand

Nog maar enkele jaren terug werden immers de eerste strandhuisjes geplaatst; een unieke ‘glamping experience’ waarbij gasten ontwaken op het strand met uitzicht op zeehonden. Niet alleen de grote spelers op de markt, zoals Roompot en Landal hebben strandhuisjes in het assortiment, maar ook campings als Zonneweelde en Groede in Zeeuws Vlaanderen. Zelfs de mondaine badplaatsen Scheveningen en Kijkduin konden niet achterblijven en komen dit voorjaar met 20 Kijkduinse en 20 Haagse strandhuisjes op de proppen op ongeveer 5 meter afstand van het duin. Tropical Island strand overnachtenMaar ook in het binnenland, zoals bij het Eiland van Maurik en aan de rivier doet de beach experience het goed en hebben deze accommodaties een hogere bezettingsgraad dan de normale standplaatsen.
Strandbeleving is verworden tot een ware stroming binnen onze vrijetijdsbeleving en zo zien wij dit fenomeen in steeds meer verschillende uitingsvormen gestalte krijgen, waarbij het ooit zo onaantastbare strand zelfs als de nieuwe speelplaats van toeristisch Nederland gezien mag worden. De Nederlandse kust telt nu 321 strandpaviljoens, waarvan er 152 paviljoens jaarrond geopend zijn. Dus het hele jaar door bedrijvigheid die niet langer wordt verwijderd in de wintermaanden. Het culinair niveau stijgt en men gaat mee met nieuwe foodtrends; er is veel aandacht voor nieuwe hapjes en drankjes in een trendy omgeving waar een relaxte sfeer is met prettige muziek. De verblijfsduur wordt verlengd en er dienen zich nieuwe recreatieve mogelijkheden aan zoals evenementen en sportieve activiteiten.

Aantrekkingskracht

De Nederlandse kust heeft een grote aantrekkingskracht op buitenlandse bezoekers. Met name bij Duitsers en Belgen is de Nederlandse kust populair. Uit het onderzoek ‘kustmonitor 2015’ van NBTC Holland Marketing blijkt dat vorig jaar bijna 2,3 miljoen buitenlandse bezoekers aan de Nederlandse kust verbleven, waarvan bijna 1,6 miljoen Duitsers en bijna 420.000 Belgen. In totaal gaven de buitenlandse bezoekers daarbij bijna 1,2 miljard euro uit. De goede fiets- en wandelmogelijkheden, goede bereikbaarheid, vriendelijke bevolking en weids uitzicht worden als sterke punten van de Nederlandse kust genoemd. Wij Nederlanders gaan zelf ook al lang niet meer alleen naar het strand bij een dagje mooi weer, maar er is ook een groeiende interesse in een gezellig avondje uit of groepsactiviteiten en meer van dergelijke avonturen.

Strand Bosbad Hoeven

Zo liggen er ook kansen aan de binnenwateren van ons land, langs de rivieren en het IJsselmeer. En die hebben we genoeg! Zelfs binnensteden gaan het strandleven omarmen als toeristische trekker voor ontwikkeling van stedelijke gebieden. Midden in Breda opent half april alweer voor het vierde jaar het stadsstrand Belcrum Beach. Bij de Stadsblokken van Arnhem waren eveneens plannen een strandpark aan te leggen, maar hier ligt de gemeente dwars. Jammer dat zij zich niet bewust zijn van de positieve uitwerking op de Rijnkade en het stadstoerisme. Center Parcs Port ZelandeOok op de Afsluitdijk staat bebouwing op de rol; zowel woningbouw als uitbreiding van recreatieve mogelijkheden. Nederland kent intussen een tweede zeehondencrèche, in Stellendam, dat een trekpleister moet worden voor het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee. Men hoopt op enkele tienduizenden bezoekers per jaar. Eerder heb ik al een blog geschreven over de ontwikkeling van de ‘natuur outlet’ in ons land. Er worden in ons land zelfs Hollywood-achtige resorts ontwikkeld, zoals Punt-West Eco Hotel & Beachresort, een unieke kleinschalige leisure ontwikkeling op een werkelijk unieke plek direct aan het strand van de… Brouwershaven! Gelegen op slechts enkele kilometers van het bekende Port Zélande van Center Parcs. Ik verwacht dat plannen om bij de waterkering Brouwersdam een archipel met dertien eilanden voor recreatiewoningen te creëren met de tijd niet meer tegen te houden zijn. Het is een gelijkenis met de Malediven, onder andere geïnitieerd door de bekende architect Mathijs Zeelenberg. Dezelfde als wie destijds met ontwikkelaar Colthof voor het ontwerp van Port Zélande zorgde, met die typische Zuid-Europese bouwstijl. Daar woren de 650 bungalows momenteel verkocht aan particuliere investeerders en zal de centrale Plaza en Aqua Mundo een volledige make-over ondergaan.

Sterrenstrand Recreatiepark ter Spegelt

Inspiratie

Happy Fun Beach is meer dan een strandbeleving! Dit indoorstrand van Vakantiepark het Stoetenslagh, gelegen in de provincie Overijssel, is een unieke ervaring. Happy Fun Beach is een prachtig 1.250 m2 groot overdekt strand waar u terecht kunt voor een heerlijk dagje uit. De aantrekkingskracht van dit sfeertje is voor veel (recreatie-)ondernemers, binnenstadmarketeers en sportaccommodaties een nieuwe bron van inspiratie die kansen biedt voor nieuwe ontwikkelingen en creatieve ideeën. Indoor strand Tropical IslandWie wilt er nou niet lekker chillen op het strand? Amersfoort, Utrecht en zoals eerder genoemd Breda kennen al stadsstranden en ook de gemeente Veenendaal had afgelopen jaar een verplaatsbaar pop-up stadsstrand om meer reuring in het centrum te brengen. Ook de campings blijven niet achter, zie de ontwikkeling van een overdekt strand bij Recreatiepark Ter Spegelt en het Vakantiepark Stoetenslagh. Wie de inspirator is van deze gethematiseerde speelobjecten? De wereldwijd bekende Jurgen Bergman die ook het eerste boomhutten hotel van Duitsland heeft ontworpen, evenals veel decors en attracties voor Tropical Island. Het grootste sport- en indoorstrand van Nederland vind je bij Event Center The Beach in Aalsmeer  met wel acht beachvolleybalvelden. Maar het is ook een trouwlocatie en gewilde locatie voor de zakelijke markt. Uiteraard zijn er meerdere horecagelegenheden waar je ook a la carte kunt eten. Wist u dat zij dit jaar reeds het twintigjarig jubileum vieren? Dat zelfde geldt voor Aqua Mundo van Center Parcs, dat overigens niet echt het strandleven laat excelleren. Nog een voorbeeld van inspelen op de beach fun trend is het pop-up beachvolleybalcenter in het industrieel park van de oude Honig fabriek aan de Waalkade in Nijmegen, nog voor de komende vijf jaar omgedoopt tot De Beach Fabriek  voordat dit complex wordt afgebroken voor de bouw van een nieuwe woonwijk. Overal duiken zandsculpturen festivals op, zelfs op de Veluwe. Wil je nog meer inspiratie opdoen, kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest en ontdek duizenden afbeeldingen over het strand als thema.

Luieren in weelde aan Brabantse kust of aan zee in de stad

Natuurlijk zijn ook de recreatieplassen bij uitstek locaties om een graantje van het beach experience succes mee te pikken.
Een prominente rol is hier weggelegd voor De Beldert Beach van Holland Evenementen Groep die in samenwerking met Endemol het eigen TV format “Whipe Out” heeft ontwikkeld, dat intussen ook al internationaal navolging krijgt. Waterskien Camping BetuwestrandEen extreem waterpark voor jong en oud en tegelijkertijd een evenementen organisatiebureau. Dat geldt ook voor Watergoed, een traditioneel Vebon buitensportbedrijf gelegen aan de plassen van Slijk-Ewijk, dat een volledige transformatie doormaakt en sinds kort een heuse kok in dienst heeft. Zo organiseren zij bijvoorbeeld een nieuwjaarsduik onder de rook van Nijmegen. Geniet van de zon op een van luxe strandbedden of koel lekker af met de voetjes in Beachclub Sunrise, dat ligt aan het water van… Recreatiepark Aquabest. Nog een paar maten groter is Tropical Island bij Berlijn: je vindt hier een compleet hotel, wellnesscentrum en waterpretpark met strand onder een dak. Maar ook in ons eigen land is waterpret populair. Bij Avonturenpark Hellendoorn is een zogenaamd slidepark gebouwd, ofwel waterglijbanen die op de markt worden gezet als ‘second gate’ attractie waarbij je een toeslag betaalt om binnen te komen.

Camping Julianahoeve

Wat te denken van surfen in het midden van de stad! Rif 010 is de eerste wavepool in het centrum van Rotterdam. Voor dit project is zo’n drie miljoen euro beschikbaar en co-financiers brengen ruim vijfhonderdduizend euro in, op loopafstand van het inmiddels wereldbekende foodwalhalla, de Markthal. Dat het strand kan dienen als decor voor ultieme sportprestaties bewijst de bouw van het permanente The Hague Beach Stadium dat ruimte biedt aan 2.000 toeschouwers en jaarlijks van mei tot september aan het Scheveningse strand te vinden is. Dat de beach fun beleving haar invloed nog verder zal uitbreiden in de toekomst staat als een paal boven water en staat volgens mij nog maar aan het begin van grootschalige recreatieve ontwikkelingen, zowel binnen als buiten de stedelijke gebieden.

What’s next

Je ziet het, er is nogal wat te doen om en rond het strand, en dit maakt veel emoties los bij zowel voor- als tegenstanders. Je kunt er niet omheen dat deze Happy Beach Fun Experience bij velen voor inspiratie zorgt om zelf initiatieven te ontwikkelen om het publiek te verrassen. Toch zullen ook hier grenzen zijn aan de mogelijkheden, en dat zal voor het strand zelf eerder aan de orde zijn dan bij de bijzondere kopieën. In de wandelgangen hebben wij vernomen dat men plannen heeft voor een strandbioscoop bij het onlangs geopende CineMec in Nijmegen – Lent, gelegen aan een grote waterplas. Maar hoe bijzonder dit gaat worden, is ook voor mij nog een verrassing. Het is Nederland op zijn smalst en we hebben daar natuurlijk weer met z’n allen wat over te vertellen.

Hans van Leeuwen, trendwatcher en adviseur

Uit de serie: verover de recreatiemarkt 2016

Dit is deel 1 uit de serie blogs Verover de Recreatiemarkt. Binnenkort verschijnen:

Deel 1: Het strand als de nieuwe speelplaats (7 april 2016)
Deel 2: Ballenbak gaat verdwijnen
Deel 3: Een vakantiepark is veel leuker
Deel 4: Pretpark wordt een groot theater
Deel 5: Platteland een groot openlucht museum
Deel 6: Overheid het grootste obstakel in recreatie

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.