The Future of Leisure op BlooloopLIVE UK: deel 2 van 14 dagen inspiratie

14 Dagen volop inspiratie

Eind september en begin oktober was Pleisureworld op bezoek bij de EAS te Berlijn, de EAZA 2017 Annual Conference en het Blooloop congres in Londen. En passant begeleidden we ook nog eens (in samenwerking met House of Leisure) 35 recreatieondernemers op een 3-daagse inspiratietour en bezochten diverse attracties, waaronder enkele wereldprimeurs. In totaal sliepen we in zes verschillende hotels, twee bungalowparken en een overdekte camping in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Hieronder leest u deel 2 van een grote samenvatting.

In dit deel: The National Gallery, The National Holocaust Centre and Museum, Royal Museums Greenwich, Dinosaurs in the Wild, Longleat Enterprises, Eleven Arches, de overdekte camping, Villages Nature Paris, internationale dierentuinen ontwikkelingen, Karls Erlebnis Dorf en Harry Potter.

Lees hier deel 1: BlooloopLIVE UK & EAS Berlijn

The National Gallery

In een korte tussensessie met bijzondere verhalen liep The National Gallery voorop: Chris Michaels is daar als aparte digitale directeur aangesteld, de zogenaamde Digital Director. Digital Tracking van bezoekers in de attractie geeft inzicht in gedragingen en betekent een nieuwe dimensie voor themaparken op gebied van crowd control.

www.nationalgallery.org.uk

Chris Michaels, Digital Director geeft zijn geheim prijs hoe hij kijkt naar professionalisering in digitalisering
Chris Michaels, Digital Director geeft zijn geheim prijs hoe hij kijkt naar professionalisering in digitalisering

The National Holocaust Centre and Museum

De meeste indruk heeft de presentatie van The National Holocaust Centre & Museum toch wel op mij gemaakt. Jaarlijks niet meer dan 30.000 bezoekers in een klein plaatsje op het Engelse platteland. Een museumcollectie gericht op educatie, waarbij een project tot stand is gekomen om de laatste levende getuigen van oorlogsgevangenen uit de kampen te interviewen, en dit op video te registreren voor het nageslacht.

Sara Coward, Development Director and Deputy CEO National Holocaust Centre geeft een beeld prijs van een Nederlandse Oorlogsgevangene; meer dan 1000 vragen opgenomen voor het nageslacht
Sara Coward, Development Director and Deputy CEO National Holocaust Centre geeft een beeld prijs van een Nederlandse Oorlogsgevangene; meer dan 1000 vragen opgenomen voor het nageslacht

Het bijzondere aan dit project is dat men in de afgelopen jaren vragen van kinderen heeft opgenomen en deze ook aan deze overlevenden hebben voorgelegd. Alle antwoorden zijn bovendien gedigitaliseerd. Als waar ook ter wereld vragen worden gesteld door scholieren binnen hun educatieprogramma door middel van een hologram-video, krijgen zij direct antwoord als van de oorlogsgevangenen over hun ervaringen uit de tweede wereld oorlog, als ware het of zij dat specifieke antwoord persoonlijk geven! Sara Coward, Development Director and Deputy CEO heeft in dit meerjarenproject voor de nodige fondsen gezorgd en deze indrukwekkende video-opnames voor het nageslacht geconserveerd. Op de vraag of dit allemaal via het internet voor iedereen vrij toegankelijk wordt gemaakt is nog een onderwerp van studie.

www.nationalholocaustcentre.net

Royal Museums Greenwich

Eleanor Harris, Director van Visitor Experience & Enterprises gaf een indrukwekkende presentatie over verhalen vertellen en rollenspellen door bezoekers
Eleanor Harris, Director van Visitor Experience & Enterprises gaf een indrukwekkende presentatie over verhalen vertellen en rollenspellen door bezoekers

Eleanor Harris, Director Visitor Experience & Enterprises van Royal Museums Greenwich gaf een indrukwekkende presentatie. Door slechts enkele voorbeelden was het voor mij duidelijk dat deze mevrouw het vak verstaat om meer bezoekers te trekken voor wat voor pretpark dan ook. In dit geval gaat het om drie musea tegelijk die van het stoffige imago zijn ontdaan en door slimme marketingcampagnes tot een succes zijn geworden met ruim 2.5 miljoen bezoekers per jaar, met het centrum van Londen als de grootste concurrent. De meest opvallende veranderingen onder Eleanor’s leiding is dat bezoekers zich nu kunnen laten onderdompelen in een rollenspel, bijvoorbeeld als matroos op de grote vaart.

www.rmg.co.uk

Dinosaurs als gratis IP

Met passie presenteert de legendarische Tim Haines zijn kijk op het nieuwe themapark dat in 2018 de poorten zal openen: Walking With Dinosaurs Live Experience
Met passie presenteert de legendarische Tim Haines zijn kijk op het nieuwe themapark dat in 2018 de poorten zal openen: Walking With Dinosaurs Live Experience

Voor 2018 staat de opening van een nieuw themapark gepland: “Dinosaurs in the Wild”. Tim Haines heeft een legendarische move gemaakt bij de BBC met zijn gelijknamige serie op TV. Haines was tevens betrokken bij de documentaire Walking With Dinosaurs Live Experience op de BBC van enkele jaren terug. Nu stapt hij zelf in de markt van themeparks en maakt slim gebruik van de populariteit van de dino’s. Een IP (intellectual property) zonder royalty’s! De attractie biedt een mix van Virtual Reality en reusachtige beelden, met enorme schermen waarop je geconfronteerd wordt met het geweld van de dinowereld. Het is veel meer dan wat we in de bioscoop hebben gezien. Levensecht en beslist net zo’n succes als bij de film.

Wel zegt Tim dat het onderwerp geen garantie is voor succes: er zijn teveel dinoparken die het juist helemaal niet goed doen. Op de vraag of het aantal bezoekers wel voldoende zal zijn, geeft Tim een passend antwoord: “Het geprognotiseerde aantal bezoekers zal de benodigde investeringen kunnen rechtvaardigen. Als ik echter niet zo succesvol was geweest met de serie op TV, had ik nooit een dergelijk plan kunnen financieren.” De poorten van dit nieuwe themapark gaan in 2018 open.

Eerste safaripark ter wereld

Roem is en blijft vergankelijk als men zichzelf niet voortdurend weer opnieuw weet uit te vinden. Dat blijkt wel uit het verhaal van het roemruchte bedrijf Longleat Enterprises dat als eerste ter wereld een Safaripark startte op haar landgoed, maar bijna tot aan de afgrond raakte door mismanagement. Zelfs ondanks een injectie van wel van £ 30.000.000 in 2010 bleef het succes achterwege.

Bob Montgomery, CEO liet weten: zonder visie en missie heeft een bedrijf geen enkele kans van slagen
Bob Montgomery, CEO liet weten: zonder visie en missie heeft een bedrijf geen enkele kans van slagen

Nu, na enkele jaren waarin CEO Bob Montgomery de scepter zwaaide, heeft Longleat de weg omhoog weer gevonden. Het totale bedrijf heeft een metamorfose ondergaan en door risicovol te investeren in unieke evenementen is het uiteindelijk weer op de kaart gezet. Het China Light Festival en Boloons zijn twee van dergelijke evenementen. Het is mooi om te horen van een ervaren manager en troubleshooter dat passie, gedrevenheid en de juiste koers uiteindelijk het medicijn is voor elke onderneming.

www.longleat.co.uk

Eleven Arches: het andere Puy Du Fou

Anne-Isabelle Daulon, Co-Founder and CEO van Eleven Arches vertelde hoe zij het voor elkaar heeft gekregen om de inwoners van een heel dorp om te turnen tot super artiesten (allemaal vrijwilligers) die maanden per jaar optreden voor duizenden bezoekers. Gedurende de wintermaanden wordt er avond aan avond in met elkaar getraind als een familie.

Wat Anne-Isabelle Daulon, Co-Founder and CEO heeft gepresteerd in twee jaar, het andere Puy Du Fou, Eleven Arches, is ongekend. Een emotioneel betoog.
Wat Anne-Isabelle Daulon, Co-Founder and CEO heeft gepresteerd in twee jaar, het andere Puy Du Fou, Eleven Arches, is ongekend. Een emotioneel betoog.

Ook vertelde Anne-Isabelle over haar inspiratiebron en samenwerking met Puy Du Fou waardoor zij ook in Engeland in een bijzondere landelijke omgeving een dergelijk project heeft weten te realiseren. De verhalen van enkele jaren terug dat Puy Du Fou in Engeland en ook in Rusland wilde beginnen, zijn werkelijkheid geworden. Ik weet nu al dat ik komend jaar op een van de eerste rijen zal plaatsnemen. Op dit moment, na het tweede seizoen, geeft het aantal van bijna vierhonderduizend bezoekers al uitzicht op uitbreiding met verblijfrecreatie zoals de thema hotels bij de grotere pretparken en Puy Du Fou zelf.

https://pleisureworld.nl//www.elevenarches.org/

Elke hotelkamer zijn eigen styling
Elke hotelkamer zijn eigen styling

De overdekte camping en het hotel als bedrijvencentrum

Wij waren te gast bij onder andere TreckHostel, de overdekte camping in Gent. Twee backpackers Iris van Audenhove & Sander Uit den Hove besloten twee jaar geleden in een oude keramiekfabriek een overdekte camping annex hostel te starten en stellen binnenkort hun eerste vaste medewerkers aan. Volgend jaar komt in Rotterdam de eerste overdekte camping van Nederland. Een moderne versie hiervan is het Zoku Hotel. Beslist een aanrader een keer te overnachten. Dit is een typisch voorbeeld dat aangeeft dat alles wat eerst standaard was, zal veranderen en verschuiven. Het Zoku Hotel is meer dan een hotel; het is tevens een ontmoetingsplaats waar je zelfs kunt wonen, werken, ontspannen en andere mensen kunt ontmoeten in de zogenaamde ‘social spaces’. Door de mogelijkheid om woon/werkplaatsen te huren voor langere tijd is het geschikt voor de internationale zakenreiziger die wat langer op een bepaalde plaats moet verblijven, maar ook gewoon voor een short stay.

Tijdens ons verblijf in Gent brachten wij tevens een bezoek aan Laurent Valcke en zijn zakenpartner Steven Malysse. Men is druk doende het concept van O’Leary’s F.E.C. van nieuwe impulsen te voorzien door verbreding van het activiteitenaanbod én plannen voor een tweede vestiging in België.

www.treckhostel.be
www.olearys.be
www.livezoku.com

Lees hier het hele verslag over de Overdekte Camping

Meer over onze avonturen in Vlaanderen lees je in deze reeks

Villages Nature, de nieuwe standaard voor bungalowparken

Wij waren enkele dagen te gast bij de opening van het nieuwe bungalowresort Villages Nature bij Parijs, ontstaan door een samenwerking tussen CenterParcs, Disneyland Parijs en Pierre en Vacances. Het park met ca. 820 cottages heeft meer dan € 500.000.000 gekost en ligt naast de bekende David Crockett Range, het bungalowpark van Disneyland Parijs. De architectuur van de ultraluxe appartementen is gebaseerd op de unieke bouwsels van de beroemde Duitse architect Hunderdwasser. In totaal is de capaciteit van het park zo’n 3.500 verblijfsgasten en bestaat de mogelijkheid voor nog eens duizend daggasten in de Aqua Lagon. Het eerste overdekte tropische zwembad dat gezien kan worden als een heuse landmark: wie naar de top wilt van dit unieke gebouw moet door een tourniquet en via een looppad van ruim vierhonderd meter schuin naar boven lopen tot op het dak vanwaar men een prachtig uitzicht heeft op dit unieke bungalowpark.

De nieuwe appartementen van Villages Nature geinspireerd door de Duitse beroemde architect Hunderwasser
De nieuwe appartementen van Villages Nature geinspireerd door de Duitse beroemde architect Hunderwasser

Dan is er nog een heuse werkende boerderij en een speeltuin uitgewerkt door Joravision, geïnspireerd door Bewilderwood in Engeland, met veel kleuren en waarbij de ouders kunnen samenspelen met de kinderen. Het is een duurzaam park met oog voor natuur en milieu maar er was geen geld meer voor zonnepanelen. Opvallend is dat men helemaal niets kan vinden dat ook maar wat lijkt op Disneyland Parijs of CenterParcs. Dat komt omdat men zich voornamelijk richt op de doelgroep van 16 miljoen inwoners van Parijs, die getrokken worden met de weldaad van de aanwezige natuur, rust en ruimte. Alle winkels zijn afzonderlijk verhuurd aan ondernemers die qua invulling en concept een toevoeging zijn aan de duurzame opzet van dit park. Zo zijn er foodcourts en kleiding- en speelgoedwinkels die je niet vindt in onze normale winkelstraten. Dat maakt het shoppen tot een bijzondere belevenis. Opvallend is de opzet van de supermarkt: een voorbeeld voor al onze Nederlandse campings en vakantieparken! Hier draait het niet alleen om winkelen, maar ook ter plaatse eten en drinken en zelf je menu samenstellen. Cashless payments en receptieloze aankomsten zijn ook hier weer een stapje verder doorontwikkeld. De tijd dat je helemaal cashless vakantieviert zal niet lang meer op zich laten wachten.

Villages Nature Paris

Lees hier het hele verslag over Village Nature Paris

Bekijk hier ons uitgebreide fotoverslag

Wereldcongres dierentuinen en aquariums

Dit congres ging voornamelijk over de wijze waarop bedreigde diersoorten beschermd kunnen worden en hoe in gevangenschap zoveel mogelijk een dierenwelzijn kan worden gecreëerd dat zo dicht mogelijk bij de natuurlijke habitat ligt. Wildlands Emmen kondigde als gastlocatie voor dit internationale congres de komst van een achtbaan aan. Om in de wereld van de dierenparken te blijven: HannoverZoo, onze eerste stop op onze inspiratietour rond de EAS gaf een kijkje achter de schermen. Een van de beste gethematiseerde dierentuinen van Europa. Opmerkelijk: zelfs op dit niveau van de grotere attracties zijn gemeentelijke en Europese subsidies van wel twintig miljoen euro niet uitzonderlijk. Gaat er een belletje rinkelen over Emmen, en recenter bij Toverland? Wordt hiermee een nieuwe trend gezet voor de sector?

Overeenkomst tussen Karls Erlebnis Dorf en Harry Potter: een ware sensatie!

In welk pretpark wordt er om zes uur omgeroepen: “Bedankt voor uw Einkauf”!? Karls was het eerste pretpark zonder toegangsprijs. Ooit was dit een boer die zijn aardbeien via stalletjes aan de man bracht, en uitgroeide tot een attractieimperium door er restaurants aan te koppelen en demonstraties zoals het maken van aardbeienjam tot aardbeienbonbons, aarbeienworst en aardbeienzeep. Inmiddels zijn er vijf vestigingen en worden er volgend jaar tweeduizend bedden aan toegevoegd, waarmee het bedrijf van dagrecreatie naar bestemming voor een kort verblijf gaat.

Alles wat er in de films heeft meegedaan heeft een plaatsje in de Harry Potter Experience gekregen
Alles wat er in de films heeft meegedaan heeft een plaatsje in de Harry Potter Experience gekregen

Van een andere orde maar net zo speciaal was mijn bezoek aan het Harry Potter Experience ten noorden van Londen bij de Warner Bros Studio’s, waar ik ontdekte waarom er wereldwijd er nog steeds sprake is van een soort bedevaartsoord. Zelfs al heb ik nooit een Harry Potter film afgekeken, de filmstudio is een ware attractie.

De bus die je brengt en ophaalt vanaf het station
De bus die je brengt en ophaalt vanaf het station

Alle decors van groot tot klein zijn te bewonderen, zelfs de grote eetzaal in volle glorie. Het is een drie uur durende tocht door alles wat met en rondom Harry zich heeft afgespeeld. De reis per metro van meer dan een uur is gauw vergeten. De verwachting is dat deze bijzondere Experience nog wel een paar jaar in de lucht gehouden wordt. Dagelijks komen meer dan 4.500 Harry Potter fans van over de hele wereld naar deze studio’s.

www.karls.de

www.wbstudiotour.co.uk

Het waren deze weken teveel indrukken om alles in details weer te kunnen geven. Laat u inspireren door de foto’s en andere blogs. Voor eventuele vragen kunt u contact met mij opnemen op hans@pleisureworld.nl. Hierbij wil ik Charles en zijn team van Blooloop bedanken, en ook de prettige samenwerking met House of Leisure.

Hans van Leeuwen, trendwatcher en adviseur in recreatie

PS Hou de komende blogs in de gaten voor nog meer verhalen in de serie over onze avonturen in Vlaanderen!

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.