Uitdagend offline avontuur voor peuters tot volwassenen

“Door de pandemie hebben mensen het buitenspelen herontdekt”

Dit voorjaar kan de Nederlander op drie locaties actief spelen in een nieuw klimpark of netadventure van Funcha! Bij Klimrijk Brabant is een extra parcours voor de allerkleinsten opgezet en opent voor de Pasen een nieuw netadventure park. Dit is een speeldoolhof op 10 meter hoogte in de bossen waarbinnen je ongedwongen kunt spelen. Bij Buitengoed de Boomgaard in Bunnik krijgt buitenspelen een nieuwe dimensie en ook in de mergelgrotten in Limburg zal een unieke speelplek openen. Door de pandemie beleeft het buiten zijn en spelen in de natuur een opleving. Recreatiebedrijven voorzien in deze trend en investeren daarom, ook tijdens de crisis, deze nieuwe vorm van spelen. We spreken met Kees Jan Verwaal, managing director van Funcha!

“Door de pandemie hebben mensen het buitenspelen herontdekt,’’ aldus Kees-Jan Verwaal. “Al in het voorjaar van 2020 zag je dat men het zat was de hele dag aan een scherm gekluisterd te zijn. Ze gingen massaal naar buiten. Na kilometers wandelen is de behoefte om te spelen groot. Bij kinderen, maar juist ook bij volwassenen. En daar voorziet een klimpark en netadventure uitstekend in.” In 2019 zette Verwaal met zijn team een nieuwe business strategie op papier voor de komende jaren. “Dat de coronapandemie zou komen, konden we toen nog niet voorspellen. Het buiten zijn en offline spelen is hiermee nog wel urgenter geworden. Een leuk sportief uitje met de familie, waarbij iedereen een grote lach heeft op het gezicht. Zonder smartphones en buiten in de natuur. Een klimpark of netadventure heeft die ingrediënten allemaal.”

75% van de markt nog open

Bij bestaande locaties in Nederland, Klimbos Zeist en Klimrijk Brabant was het afgelopen zomer enorm druk. “Ze gingen 2 uur per dag extra open om alle bezoekers te voorzien,” weet hij. De capaciteit voor een netadventure is gemiddeld zo’n 200 personen per uur en een toegangskaartje bedraagt tussen de €12,- en €15,- p.p. voor een tijdblok van 2 uur. “En, de omzet via de horeca op de terrassen was enorm. Hierdoor gingen ze ondanks de lockdownsluiting over het gestelde jaartarget heen.” Komend jaar zal dit volgens Verwaal niet anders zijn en spelen in de netadventure of het klimbos kan ook in regen of in de wintermaanden, mits er geen sneeuw ligt. “Mensen zijn bereid voor spelen in de bossen een uur in de auto heen én terug te zitten. Op dit moment is er met de huidige klimparken en bossen pas een kwart van de potentiele markt bedient,’’ beweert Verwaal. “Hoeveel bowlingbanen hebben we wel niet in Nederland? En hoeveel ballenbakken en trampolineparken zijn er wel niet geopend? De behoefte aan family entertainment; vreselijke term vind ik zelf; zal de komende jaren blijven groeien. Niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten.”

Rendabel model

Funcha! helpt haar opdrachtgevers niet alleen met de technische bouw en realisatie van het klimpark, maar denkt ook mee over landschapsinrichting en het businessmodel. Verwaal heeft zelf een achtergrond als landschapsarchitect en wordt ondersteund door het team van zestien personen waaronder management, ingenieurs, een werkvoorbereider, bouwers, marketing, sales & finance. “We leveren standaard bij een nieuw project een verdienmodel. Meestal is het klimpark binnen drie jaar terugverdiend. Dit is afhankelijk van de toestroom van bezoekers (aka marketing) en horeca-omzet die gerealiseerd wordt. Klimmen als activiteit helpt enorm voor de omzet, want na activiteit heeft men dorst en honger! We begroten altijd de onderhoudskosten zodat de eigenaar altijd de totale investering in beeld heeft.”

Onderhoud & veiligheid

Uiteraard staat kwaliteit van het materiaal en de juiste certificering voorop. “We onderzoeken momenteel of het netadventure als speeltoestel gecertifieerd mag worden. Sinds 2014 hebben we het concept van netadventure ontwikkeld. Pas in 2016 opende het eerste park. Vooral de constructie om de bomen heen, waardoor we niet in de boom boren, maar de constructie met de boom mee kan groeien, heeft ons veel tijd gekost om te ontwikkelen. Voor de bouw van een parcours combineren we bomen met een stalen constructie. Staal heeft simpelweg minder onderhoud nodig en we kunnen hier 10 jaar garantie op geven. Voor de netten, gemaakt van polypropyleen, leggen we drie lagen over elkaar heen. Dit is steviger en minder slijtagegevoelig. Iedereen die de netadventure betreedt, is daarnaast verzekerd van veiligheid en er is altijd toezicht aanwezig.”

Thematisering

Funcha! realiseerde al klimparken in Noorwegen, Groot-Brittannië, Ierland en Canada. Op Sri Lanka is een uniek ziplinepark gebouwd. “Momenteel zijn we ver in gesprek met een partij in China. Daar zijn ze al veel verder op het vlak van thematisering. Het gaat nog verder dan Disney of Efteling! We hebben nu verschillende thema’s uitgewerkt zoals Robin Hood en een kabouterwereld. Feitelijk kan men spelen in ieder thema. Ik droom uiteraard van een realisatie in de Efteling zelf. Bij de vakantieparken Bosrijk en Loonsche land vind je al een mooi bosdecor. Daar zou een netadventure een hele leuke aanvulling zijn. Verder staan we open voor samenwerkingen met resorts, recreatieparken, campings, bosbeheerders, outdoorbedrijven, musea en andere projectontwikkelaars of investeerders.” Wie voor komende zomer nog een nieuw klimpark of netadventure wil openen moet een snelle beslisser zijn. “De levertijd bedraagt nu zo’n 3 maanden, maar dan gun je velen wel een unieke speelervaring!” www.funchaworld.com

Auteur: Sanne Bakker

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.