“Het Vakantiepark van de Toekomst” roept recreatiesector op tot vernieuwing

Wij nodigen recreatieondernemers uit om deel te nemen aan een paneldiscussie tijdens de Vakdag “Het Vakantiepark van de Toekomst”. In deze discussie stellen wij enerzijds het over aanbod in bungalows- en chaletparken en anderzijds de verloedering aan de kaak. Door verbreding zien we het aantal aanbieders toenemen. De grenzen in de traditionele markten vervagen.

Vanuit verschillende richtingen wordt onze sector reeds opgeroepen tot een veranderende aanpak in de verblijfrecreatie. Jong RECRON luidt bijvoorbeeld de noodklok omdat de jongere generatie geen kans krijgt om bestaande bedrijven over te nemen, terwijl er een overschot aan recreatiebedrijven dreigt op de overnamemarkt. Jong RECRON roept ondernemers en eigenaren op tot actie: geef nieuwe, jonge ondernemers de kans om in het bedrijf te groeien.

De CEO van Center Parcs, Mark Haak Wegmann, zegt in interviews dat er geen interesse is in verdere uitbreiding van Center Parcs in Nederland. “Het is gewoon vol hier”, licht hij toe. In het buitenland wordt echter hard gewerkt aan nieuwe vakantieparken. Dit jaar wordt er naast Disneyland Resort Parijs een park gebouwd met ruim 900 bungalows, ter waarde van 500 miljoen euro. “Dit zijn luxere woningen en die kosten dus ook wat meer. We zien in het huurgebruik dat steeds meer mensen kiezen voor luxere huisjes, dus daar spelen we op in. Ook in Duitsland zijn vergevorderde plannen om uit te breiden.”

Nederland is te vol… met oude bungalowparken!

In zijn recente column over dit onderwerp heeft trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen van Pleisureworld de ontwikkelingen in de verblijfsrecreatiesector nog eens nadrukkelijk onder de aandacht gebracht. Blijven wij hier in Nederland achter met verlopen vakantieparken op de Veluwe en oude bungalowparken die in een nieuw jasje worden gestoken? Je praat hier vaak niet eens meer over een vakantiebeleving. Het lijkt erop dat de consument de stenen (bungalow) mag hebben en de VVE mag dealen met het risico op de exploitatie terwijl de provisie aan de strijkstok blijft hangen van de grote jongens. Landal is sinds kort ook in Denemarken en Engeland actief. Betekent dit minder aandacht en financiële middelen voor de parken in ons land? Is de opmars van de camper een bedreiging? Ziet men het kamperen bij de boer als een geduchte concurrent of juist als een serieuze partner?

bord bij nieuw Vakantieresort Poort van Amsterdam
Nieuwe ontwikkeling Poort van Amsterdam. De komende jaren worden duizenden nieuwe vakantiewoningen ontwikkeld op top locaties zoals deze.

Toch veel nieuws en inspiratie

Toch zijn er gelukkig op het moment ook enorm veel nieuwe ontwikkelingen. Meer dan eens betreft dit initiatieven die net van buiten de traditionele sector van de verblijfsrecreatie ontwikkeld worden. De Efteling bouwt een nieuw hotel en bungalowpark. Ook Plopsaland De Panne blijft niet achter en realiseert een themahotel en bungalowpark. CEO van Plopsaland, Steven van de Kerkhof, is daarom ook een van de inspirerende sprekers tijdens de Vakdag Het Vakantiepark van de Toekomst, op 8 juni aanstaande in de Efteling.

Kind met familie in restaurant
Nieuw dit jaar: themarestaurant ABC met 11 foodconcepten op Vakantiepark De Schatberg Sevenum

Onlangs bracht Pleisureworld uitgebreid verslag uit van de ontwikkelingen bij EuroParcs, dat zich nadrukkelijk in de kijker heeft gespeeld door de ontwikkeling van De Poort van Amsterdam. Binnen de sector signaleren we de opmars van het hotel op vakantieparken en zien we dat Family Entertainment Centers (FEC’s) steeds vaker het antwoord zijn op de verouderde concepten van de centrumvoorziening. De allernieuwste ontwikkeling is dat Droomparken ruimte creëert voor een nieuw soort vakantiebungalow: de Tiny Houses. U ziet dat er volop inspiratie te vinden is.

Wel of geen super?

Dat er meer speelt in onze sector bewijst de discussie van een paar maanden geleden naar aanleiding van de stelling: “Wel of geen supermarkt op een bungalowpark?” Het leverde bijna honderdvijftigduizend kijkers en honderden reacties op. Uiteraard komen wij hier op de Vakdag op terug met een presentatie van experts. De Vakdag “Het Vakantiepark van de Toekomst” maakt een rondleiding op de het nog te openen vakantiepark Het Loonsche Land bij de Efteling en geeft naast de presentaties ook voldoende plaats voor netwerken en kennisdelen. Inspiratie opdoen, leren van elkaar en vanuit daar nieuwe wegen bewandelen: als onderdeel van de verblijfsrecreatie u mag dit grootste evenement van de Benelux in uw eigen sector niet missen.

Meer informatie: www.hetvakantieparkvandetoekomst.nl

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.