Van zeilschool naar veelzijdig vakantieresort: Pean verkent de wateren

Fries waterresort illustreert waarom die ‘Leefstijlvinder’ passé is

Auteur: Hans van Leeuwen

Ik rij op een landweggetje naar ‘het mooiste vakantiedorpje van Friesland’, als ik mijn interviewkandidaat van vandaag mag geloven. Het is Christophe Meijer, één van de drie eigenaren en bezielers achter het luxe vakantieresort Pean-buiten in Grou. De twaalf vakantiewoningen (van 70 m2), allemaal opgebouwd door een lokale aannemer, liggen samen met een gemeenschapshuis en ander agrarisch erfgoed aan een knus dorpsplein. Luxe groepsaccommodaties in de vorm van een charmante hooischuur of oude melkstal. Het beste van twee werelden.

Het is enigszins verwarrend: op zoek zijn naar informatie over de waterlodges van vakantieresort Pean-buiten, en via Google terechtkomen op de website van een Friese zeilschool. Mede-eigenaar Meijer laat weten dat deze verwarring snel zal worden opgelost, wanneer het jonge bedrijf nog verder gestalte geeft aan het doel: dat van een luxe vakantieresort waar het thema ‘water’ door de aderen stroomt. Uiteraard zonder het zeilen uit het oog te verliezen.

Van zeilschool tot watervakantiepark

De vrij eenzijdig ingerichte zeilschool, die 13 jaar geleden werd overgenomen, vormt de basis voor de nieuwe koers die Pean vandaag de dag vaart. Meijer heeft veel praktische kennis en kunde opgedaan als kapitein op grote zeilschepen over de hele wereld. En nu heeft hij, samen met zijn vrouw Natasja, een nieuwe uitdaging gevonden aan wal. De oud-zeilinstructeur nam plaats in de directie van zeilschool Pean. Deze directie (twee man en één vrouw sterk) is nu verantwoordelijk voor het reilen én zeilen van de organisatie.

Drieluik vol ervaring, gedrevenheid en passie

Rienk de Jonge, de oorspronkelijke zeilinstructeur, zorgt voor een optimaal bereik in het landschap van vakantieparken. Natasja Meijer geeft vorm aan de daadwerkelijke lodges en de dagelijkse gang van zaken zoals housekeeping, gastenontvangst en het afhandelen van de reserveringen. Christophe zelf is tot slot verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de woningen, het programma en de online content (inclusief sociale media).

Van oud, naar nu, naar toekomst

Wie de trends volgt weet dat de interesse in kamperen enorm is toegenomen door de komst van bijzondere accommodaties. Nadat de spits werd afgebeten door de Safaritenten van YALA luxury canvas lodges, is kamperen nog populairder geworden. Vakantievieren, maar dan anders! Slapen op de camping, in een tent of in bijzondere accommodaties, door het luxe te maken is het weer sexy. Precies mijn verklaring voor het succes van de verschillende soorten accommodaties én doelgroepen bij PEAN.

Veelzijdig recreëren

De ‘Leefstijlvinder’, waar veel traditionele adviesbureaus mee werken, kan hier wel overboord gegooid worden. Het opdelen van je gasten (Avontuur-, Harmonie-, Inzicht, Plezier-, Rust-, Inzicht- en Verbindingszoekers) is een verkeerde route naar succesvol ondernemen. Ik snap niet dat men hier binnen de branche (inclusief veel recreatieondernemers!) nog steeds aan vasthoudt.

Bij Pean kan je naar de zeilschool, die geschikt is voor alle leeftijden. Scholen kunnen er met hun studenten een paar dagen tussenuit met een zeilcursus op de Friese meren. Er zijn zeilkampen voor kinderen, en wie zelf een dagje wil varen kan terecht voor een (elektrische) sloep of zeilboot. Voor de zakelijke markt biedt Pean dan weer Pean-buiten werkt, met vergaderingen, meetings en events. Een sauna op het water? Een solo retreat in een waterlodge, of juist een groepsaccommodatie voor 110 personen? Het is allemaal mogelijk. Men werkt samen met een heel netwerk aan professionele trainers voor mindfulness, yoga, wandelcoaching, leiderschapstrainingen of duiken in een ijsbad zoals Wim Hof… voor elk wat wils. Dit alles onder het toeziend oog van goed opgeleide, betrokken medewerkers, die persoonlijke aandacht hoog in het vaandel hebben staan.

Lof voor de gemeente

Gemeente Heerenveen heeft zeer positief meegewerkt aan de totstandkoming van het vakantiepark. De aanleg van een voedselbos, terrassen die zijn gebouwd aan de hand van het beste uitzicht op het meer, de zonsopkomst en -ondergang in plaats van kadastrale gegevens of een verkavelingsplan. En vanwege de ondergrond (veengrond) moesten er heipalen de grond in worden geslagen – ook geen probleem voor de gemeente. Heel goed dat dit bestuur hier zo in heeft meegedacht. Elders in het land zou dit in veel gemeentes een drama zijn. Hier ligt toch wel een grote rol voor de HISWA-RECRON, die er werkelijk nooit een positive ending aan heeft kunnen geven om de kenmerken van de kampeermiddelen mee te laten groeien met de veranderende markt.

De toekomst van Pean

Wat ligt er voor Pean in het verschiet? Als het aan de directie ligt, staat het economische gewin niet voorop, maar ligt de focus veel meer op organische groei van een gezond bedrijf. Volgens Meijer is een voorsprong op de marktontwikkelingen belangrijk. Waar vraagt de huidige maatschappij om? We kennen drukte, spanning, polarisatie, we willen meer en meer. Maar bij Pean ligt de focus juist op toegeven aan rust en genieten. Water, groen, prachtige natuur, een voedselbos, uiteenlopende activiteiten die met de serene sfeer te maken hebben, ‘ont-moeten’, ‘ont-spannen’… Die vraag wordt volgens Pean beantwoord.

Digitalisering en slim gebruik van moderne technologie is ook iets wat hoog op het lijstje staan van Pean. Het bedrijf kiest voor een backoffice met HostAway, waarmee bijvoorbeeld ook dynamic pricing kan worden ingezet. Zo kan het voorkomen dat er prijzen zijn voor de waterlodges van 400 euro per nacht. Dagelijkse zichtbaarheid op sociale media zoals TikTok, Instagram, X en LinkedIn maakt het mogelijk dat de lodges bezoekers van over de hele wereld over de vloer krijgen.

Wat ook een zekerheid is, is dat de zeilschool waar het ooit mee begonnen is, als zelfstandig geëxploiteerde partij verder zal gaan.

Voor het gehele bedrijf is 3 hectare grond aan het water beschikbaar. Beweging, groei en aanpassing zijn goed, en dat is iets waar Christopher en zijn team zich elke dag voor inzetten, maar de toekomst zit hem volgens Meijer niet direct in nog meer stenen of grondposities. ‘Het zit in het sturen van de behoefte die de maatschappij ons geeft!’

Met dank aan Christophe Meijer
Meer over Pean:
https://www.peanbuiten.nl/
https://www.pean.nl/

De accommodaties & faciliteiten van PEAN:

Deze vakantieparken zijn tot op heden bezocht: Parc Granuenta – Familie Resort Molenwaard – Cuber Suites Veluwe – PUUR Exloo – Dormio Resort Nieuwvliet-Bad – Warredal – Roompot Beach Resort Nieuwvliet-Bad – Hof van Saksen – Zeeland Camping Zonneweelde – Vakantiepark De Krim – Warredal – Dormio Resort Maastricht – Safari Resort Beeksebergen – Torentjeshoek – De Weelderik – Buitenplaats Beekhuizen – Recreatiepark De Leistert – Your Nature – Landal Marina Resort Well

Hans van Leeuwen – dwarsdenker

Trendwatcher, Leisure Expert, Conceptontwikkelaar & Adviseur in Recreatie & Toerisme Pleisureworld

Gekozen door de jury in de longlist: ‘Top 10 Meest innovatieve vakantieparken in de Benelux’

https://www.pleisureworld.nl/verkiezing-meest-innovatieve-vakantiepark-concept-in-de-benelux/

De 39 parken uit de longlist wordt gevraagd om hun medewerking om juryleden hun park te laten zien en beleven. De ervaringen van deze bezoeken worden gedeeld in diverse vakmedia (zoals Pretwerk.nl, NRIT Media en Recreatief Totaal). De beoordelingsperiode loopt van juni 2023 t/m mei 2024. De verkiezing vindt plaats door een vakjury, die de vakantieparken niet alleen beoordeelt op consumentenwaarderingen, maar ook op bijzondere concepten en innovatie in de bedrijfsvoering. De bedrijven die in aanmerking komen voor deze prijs vormen een voorbeeld voor andere ondernemers in de verblijfsrecreatie.

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.