Wat hebben Singapore, Orlando en Lelystad met elkaar gemeen?

Het zijn (potentiële) World Leisure Industry destinaties

De afgelopen dertig jaar hebben wij heel veel toeristische destinaties bezocht. Van Orlando, Florida tot aan de Dubai Parks and Resorts en alles wat er tussen ligt. Denk aan Europa-Park, Disneyland Resort Parijs en zelfs Sochi Adventure Park, een attractiepark pal naast de ijsstadions van de Olympische Winterspelen van 2014 in Rusland. Zelfs de enige dierentuin van Oeganda staat op ons lijstje. De grondlegger van de leisure industrie is de legendarische en slimme commercieel aangelegde Walt Disney. Met zijn vooruitziende blik heeft hij op een gigantisch moerasgebied een pretparkdestinatie ontwikkeld die tot op heden de inspiratiebron is voor velen. Universal Studios volgt Disney’s voorbeeld met nieuwe helden als Harry Potter en Spider-Man. Ook Merlin Entertainment heeft met concepten als ‘The Dungeon’ en Madame Tussauds goud in handen op A1 locaties.

Uitzicht op de skyline van Singapore vanuit een zwembad op de 58e verdieping
Uitzicht op de skyline van Singapore vanuit een zwembad op de 58e verdieping

Sentosa Island: het Orlando van Azië

Dit keer nemen wij je mee op onze reis naar wellicht een van de duurste steden ter wereld: Singapore. Ooit een Engelse kolonie met een populatie van slechts enkele miljoenen inwoners. Nederlandse baggeraars hebben hier nieuw land gecreëerd dat is uitgegroeid tot een toeristendestinatie van formaat. Sentosa Island is de Aziatische tegenhanger van Disney World in Orlando. Ook hier domineren partijen als McDonald’s, KFC, Starbucks en Subway het straatbeeld. En diezelfde globalisering zien we in de vermaakindustrie: Madame Tussauds, Universal Studios, S.E.A. Aquarium, Hardrock Café en Kidzania: je vindt ze in Singapore allemaal.

Het is ook een land met bijzonder weinig criminaliteit en uitmuntende gastvrijheid. Singapore heeft zelf geen enkele natuurbron en is afhankelijk van Maleisië en Indonesië. Hoe belangrijk internationaal toerisme hier is, wordt bewezen door de aanwezigheid van de minister van economie bij de openingsceremonie van de Asian Attractions Expo (AAE).

Is Nederland de volgende locatie van een Kidzania?
Is Nederland de volgende locatie van een Kidzania?

Wat kunnen wij in Nederland van dergelijke toeristische destinaties leren? Zien wij kansen voor soortgelijke ontwikkelingen, nu het inkomend toerisme explodeert? Wij denken aan de Flevopolder, en dan met name aan Lelystad en Almere. Niet voor niets heeft Pleisureworld gekozen voor het Aviodrome in Lelystad als locatie voor de Vakdag ‘Zet Je Regio Op De Kaart’ op 12 oktober. Op deze Vakdag staat de samenwerking binnen het toeristisch spectrum centraal.

Ons bezoek aan de Asian Attractions Expo 2017

Marina Bay Sands
Marina Bay Sands

De AAE is de Aziatische tegenhanger van de IAAPA Attractions Expo, ieder najaar in Orlando. Het vond onlangs plaats in Singapore’s grootste conferentiecentrum: het Marina Bay Sands Convention Center. Een bijzonder luxueus hotel met een zwembad op de 58ste verdieping. Een investering van 6 miljard dollar en werkelijk meer dan een landmark. Een nachtje slapen kost hier ruim 300 dollar. In een standaard kamer! Tegen een entreeprijs kun je het top deck van een van de drie hoteltorens bezoeken voor een prachtig uitzicht op de skyline.

Uitizicht vanaf 's werelds top tien mooiste zwembad op de 58ste verdieping
Uitizicht vanaf ‘s werelds top tien mooiste zwembad op de 58ste verdieping

Wij verbleven zelf in het 5-sterren Shangri-La’s Rasa Sentosa Resort & Spa https://pleisureworld.nl//www.shangri-la.com gelegen op het ‘pretparkeiland’. Het wordt de bezoekers hier zo makkelijk mogelijk gemaakt om geld uit te geven, bijvoorbeeld door gratis vervoer tussen de verschillende attracties en de grootste shopping mall van Singapore. Er zijn gratis busverbindingen vanuit de hotels, een nieuwe kabelbaan (een Oostenrijkse skilift) en sinds twee jaar en een heuse monorail.

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Gratis vervoer per gondel met uitzicht op ons hotel
Gratis vervoer per gondel met uitzicht op ons hotel

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Bootje varen in de shopping mall
Bootje varen in de shopping mall

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Uitzicht op wandelpad in overdekte attractie
Uitzicht op wandelpad in overdekte attractie

[/column]

Singapore is een intercontinentale hub, met niet alleen de rest van Azië, maar ook Australië en Nieuw Zeeland relatief dichtbij. Tijdens de Owner’s Breakfast spraken we bijvoorbeeld met de eigenaar van het enige themapark van Nieuw-Zeeland; Chris Deere van Rainbow’s End. https://pleisureworld.nl//rainbowsend.co.nz Grote toeristische ontwikkelingen zijn er in China bij onder andere de Wanda Group. Andrew Kam van Wanda Themed Entertainment was keynote speaker. Zij benaderen de leisure industrie totaal anders dan wij gewend zijn. Ze realiseren met hun Real Estate projecten complete woonwijken, met een omvang van miljarden dollars. Tot aan 2020 staan meer dan twintig grootschalige projecten op de rol.

Wanda: plannen nieuwe destinaties China
Wanda: plannen nieuwe destinaties China
Wanda development in China
Wanda development in China

In de wandelgangen kwamen we Michiel Illy tegen, die vanuit zijn rol als Innovations Manager bij Center Parcs Europe ons land heeft ingeruild voor China, en daar met zijn consultancybedrijf M2Leisure twee nieuwe vakantieresorts heeft ontwikkeld voor de Chinese thuismarkt. Wie ook net zijn eerste Chinese chaletpark heeft opgeleverd, is Ramon van Reine van ASCI. Ook Pierre & Vacances – Center Parcs heeft onlangs aangekondigd een tiental nieuwe resorts te gaan ontwikkelen.

[column width=”1/5″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Van Egdom
Van Egdom

[/column]

[column width=”1/5″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Vekoma
Vekoma

[/column]

[column width=”1/5″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Joravision
Joravision

[/column]

[column width=”1/5″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Mondial Rides
Mondial Rides

[/column]

[column width=”1/5″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Logatronics
Logatronics

[/column]

We mogen er trots op zijn dat zoveel Nederlandse bedrijven internationaal aan de weg timmeren. Vekoma, een van de grootste achtbanenbouwers, heeft Azië op het moment min of meer als thuisland gezien het grote aantal opdrachten. Voor de komende drie jaar zit de orderportefeuille al vol. Het bedrijf Logatronics heeft zich de afgelopen tien jaar in de sector ontwikkeld en introduceert nu in eigen beheer een turnkey attractie; een betaalbare Shooting VR-game, die ook voor de Nederlandse markt geschikt én betaalbaar kan zijn. Heel bijzonder is wat Unlimited Snow laat zien met hun winter & ijs pretparkconcepten. Kees Albers en Alex Lokhorst hebben hier een exportproduct van gemaakt en bouwen in Oman een overdekt pretpark; een investering van circa 200 miljoen dollar.

[column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”false” extended_padding=”true” background_color=”#efefef” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/1″ last=”true”]

Nederlandse bedrijven op de AAE in Singapore:

Van Egdom, Lagotronics, ElyPlay, ETF Ride, P & P Projects, Vekoma, JoraVision, Unlimited Snow, Mondial Rides

[/column]

Naast de Nederlandse bedrijven zijn er ook veel Nederlanders werkzaam in de wereldwijde pretparkindustrie. Mark Wijman bijvoorbeeld bij het bedrijf AECOM dat zich bezighoudt met visibility studies en masterplanning. Op zo’n groots internationaal evenement krijg je alle internationale ontwikkelingen mee en signaleer je de trends van de komende jaren. De Wanda Group voorziet bijvoorbeeld dat de Chinese middenklasse een booming marktsegment gaat worden, dat de komende jaren het internationaal toerisme zal gaan domineren.

Blooloop: innovatieve techniek als basis voor betaalbare unieke content

Aan het hoofd van blooloop’s leisure community staat Charles Read. Hij houdt zich voornamelijk bezig met wat er wereldwijd staat te gebeuren in de leisure industrie (attractieparken, musea, dierenparken, waterparken, FEC’s, winkelcentra). In veel opzichten is blooloop vergelijkbaar met Pleisureworld. Tegenwoordig houden wij ons vooral bezig met het adviseren van bedrijven en gemeenten, maar velen van u kennen ongetwijfeld nog de Benelux Party’s in Orlando, waar wij jarenlang hoofdsponsor waren.

Merlion Light Festival Show
Merlion Light Festival Show

Op het congres blooloopLIVE Asia was de belangrijkste boodschap dat technologische innovaties de content kunnen versterken, tegen aanmerkelijk minder investeringen. Dit is vooral zichtbaar in de evenementenbranche. De techniek moet echter niet de bovenhand krijgen, maar een versterking zijn van de attractie. Veel virtual reality shooting attracties in een gethematiseerde omgeving geven geen enkele toegevoegde waarde. Vraag de gasten na afloop wat zij hebben gezien van de thematisering en de meeste bezoekers kunnen zich niet eens een beeld meer maken van de ambiance waarin het spelletje werd gespeeld. Je ziet momenteel veel dat attracties worden uitgebreid of vernieuwd, bijvoorbeeld door een VR component toe te voegen. Een bestaande attractie dus, met een aanvulling door de techniek. In Europa-Park is deze bril alweer verwijderd van de verschillende achtbanen. Een voorbeeld waarbij het wél werkt, hebben wij zelf ervaren bij een avondshow op Sentosa Island, waarbij een bestaande attractie met een soort dia projectie wordt omgetoverd tot een special event.

Blooloop Waterpark Presentatie
Blooloop Waterpark Presentatie

Andere sprekers waren o.a. Andrew Darrow – The Void, Ernest Tale – Triotech, Henry Corrado – Tejx, Michael Reid – ICOPATH Curated Experience en Rob Paul – LCI Productions. Alan Mahony, Director of Design and Operations van Pinnacle vertelde over de booming ontwikkelingen van waterpretparken en hoe je ervoor zorgt dat je niet al binnen twee jaar de poorten moet sluiten. Zo’n nieuw waterpretpark bezoeken wij overigens komende week in Frankrijk waar Nederlander Bram Schuurbiers tekende voor het businessplan en ontwerp. Uiteraard waren er ook lezingen gericht op hoe je als toeleverancier de Aziatische markt kunt veroveren en met welke eigenaardigheden men rekening moet houden.

Top 5 bijzonderheden Singapore

Marina Bay Sands

Een van de meest unieke zwembaden ter wereld vind je in het beroemde hotel Marina Bay Sands. Je betaalt alleen al 20 dollar om op de bovenste verdieping van het hotel te komen. Alleen hotelgasten kunnen gebruik maken van het exclusieve zwembad op de 58e verdieping.

Cloud Forest

Dit is met de Flower Dome onderdeel van Gardens by the Bay. Twee bombastische glazen koepels, volledig gevuld met een overdaad aan flora en fauna. Het laat je het regenwoud ervaren en geeft bezoekers een waardevolle boodschap over de mondiale klimaatproblematiek. Leerzaam in een bijzondere en sfeervolle ambiance. Vooral de avondbelevenissen in full color zijn heel speciaal.

Gardens by the Bay
Gardens by the Bay

Mega Adventure

Wij daalden ook hiervan af
Wij daalden ook hiervan af

Dit is niet zomaar een klimavontuur! De filosofie van Mega Adventure komt van een Australische militair, die zijn jongensdroom verwezenlijkte met een klimbos op Sentosa Island. Onlangs een tweede opende in Adelaide, Australië. Heel bijzonder hier is hoe het management via een app de skills en de veiligheid managet. Ondanks dat het op Tripadvisor wordt gezien als een dure attractie, worden de medewerkers het best beoordeeld. Wij waren vooral onder de indruk van het trainingsinstructieprogramma voor de medewerkers. Zelf zijn wij vanaf de grote abseiltoren geland op het strand, enkele honderden meters verderop.

Frankenstein liep er ook rond
Frankenstein liep er ook rond

Universal Studios Singapore

Uiteraard mag een bezoek aan Universal Studios niet ontbreken bij een bezoek aan dit Aziatische pretparkeiland. Nog nooit heb ik mij zo veilig gewaand in een brandschone omgeving. De attracties zijn allemaal van wereldorde en vergelijkbaar met die van Orlando, hoewel in omvang wat geringer. Het is vooral de totale eilandbeleving dat het bijzondere karakter geeft aan het bezoek.

Chijmes Food Court

Chijmes: lokaal food court met de kerk als uitvalbasis
Chijmes: lokaal food court met de kerk als uitvalbasis

Het succes van de food court is niet meer te bagatelliseren. Dit soort concentraties zie je vooral terug in de shopping malls en in uitgaansgebieden. En het werkt; niemand wil op een leeg terras plaatsnemen. De sfeer en entourage van Chijmes is een speciale gewaarwording: een voormalige kerk die voor honderden miljoenen euro’s is gerestaureerd en getransformeerd tot een shopping centre en food court.

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Skywalk in aanbouw op Sentosa beach
Skywalk in aanbouw op Sentosa beach

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Veel gratis attracties op Sentosa Beach
Veel gratis attracties op Sentosa Beach

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Sky Walk nieuwe attractie 2018
Sky Walk nieuwe attractie 2018

[/column]

De Chinezen komen… naar Batavialand!

U vraagt zich nog steeds af wat Lelystad in het rijtje bovenaan deze blog doet? Lelystad is de laatste tijd prominent in het nieuws. Is het niet wegens de ontwikkelingen in het IJselmeer, de Markerwadden, dan wel over de ophef rond de regionale luchthaven als kleine broertje van Schiphol. Of zelfs de komst van een revolutionaire ontwikkeling, de Hyperloop One van Tesla oprichter Elon Musk. En dat is nog niet alles. Ontwikkelingen in de totale regio zijn bijvoorbeeld de uitbreidingplannen van het Aviodrome en Batavialand, een clustering van dagrecreatiebedrijven. De meest bekende, Batavia Stad Fashion Outlet, heeft onlangs het aantal winkels fors uitgebreid. Het vestigingsklimaat voor internationale bedrijven heeft een enorme boost gekregen.

Wat verder in de regio vallen de Oostvaardersplassen op als Nationaal Park met veel mogelijkheden! Waarom hier geen bijzondere verblijfsmogelijkheden, zoals unieke glamping accommodaties? Aan het Waterfront bij Harderwijk krijgt het Dolfinarium er een totaal nieuw waterpretpark bij. In Almere zijn plannen voor WitchWorld, een totaal nieuw concept themapark, maar hier zijn nog enorm veel hobbels te nemen.

De komst van Floriade Almere in 2022 is een uitgelezen kans voor de regio. Zou men geleerd hebben van al die vorige edities? De Flevopolder lijkt in al dit soort opzichten op Orlando en Sentosa Island en het is dan ook niet voor niets dat wij ons hier neerstrijken voor de volgende Vakdag: Zet Je Regio Op De Kaart. Wij u van harte uit op 12 oktober. Zouden Almere en Lelystad nog meer samen moeten optrekken? Wil men de potentie van deze regio optimaal benutten dan kan men veel leren van destinaties als Orlando en Singapore. Wie weet staat Lelystad over enkele jaren dan ook echt in dit rijtje.

Hans van Leeuwen, Trendwatcher & Adviseur in Leisure

Top 10 attracties Sentosa Island

Nog meer beelden ter inspiratie… klik om te vergroten!

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Verhalen uit de geschiedenis brengen meer beleving en verbinding met de locatie
Verhalen uit de geschiedenis brengen meer beleving en verbinding met de locatie

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Westerse markt blijft toonaangevend
Westerse markt blijft toonaangevend

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Sentosa Beach Waterpark
Sentosa Beach Waterpark

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Op de foto bij Universal met Marilyn
Op de foto bij Universal met Marilyn

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Oorlogsmonument gratis toegankelijk met storytelling op exclusieve wijze.
Oorlogsmonument gratis toegankelijk met storytelling op exclusieve wijze.

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Onderdeel Garden by the Bay
Onderdeel Garden by the Bay

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Netwerkborrel Blooloop
Netwerkborrel Blooloop

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Mega Adventure's basis training in hospitality
Mega Adventure’s basis training in hospitality

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Lokale gerechten en eettentjes staan onder druk door de mondialisering
Lokale gerechten en eettentjes staan onder druk door de mondialisering

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Lekker borrelen op hoog niveau met de Singapore skyline op de achtergrond
Lekker borrelen op hoog niveau met de Singapore skyline op de achtergrond

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Kinderen in rollenspel Kidzania
Kinderen in rollenspel Kidzania

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Food Republic: foodhallen zijn een trend uit Asië
Food Republic: foodhallen zijn een trend uit Asië

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

F.E.C. Kidzmondo, een kopie van Kidzania
F.E.C. Kidzmondo, een kopie van Kidzania

[/column]

[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Citywalk Universal Studios - Sentosa Island
Citywalk Universal Studios – Sentosa Island

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Brands all over the World
Brands all over the World

[/column]

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.