Waterspeelpark Splesj – Het eerste waterpretpark van Nederland

Veel campings en bungalowparken liggen aan een recreatieplas welke door zandwinning begin jaren vijftig zijn ontstaan. Ook voor Bosbad Hoeven geldt eenzelfde geschiedenis. In 1956 ging het van start als gemeentelijk zwembad met drie enorme bassins. Met vijfhonderdduizend bezoekers stak het destijds zelfs De Efteling naar de kroon. In 1963 opende de toenmalige camping als gevolg van de toegenomen vrijetijd en de interesse in kamperen.

Onder invloed van de kerntaak discussies binnen gemeenten gaat het bad vanaf 1990 verder als Molecaten Park Bosbad Hoeven, bestaande uit een camping en zwembaden. De echte versnelling in de ontwikkeling van een vakantiepark met dagrecreatie vindt plaats onder verantwoording van parkmanager Peter van Ostaden die er vanaf ’96 de scepter zwaait. Zijn eerder ervaringen deed hij op bij de Molecaten parken Van Itersoncamping, Waterbos Camping in Rockanje en Recreatiepark Kruininger Gors in Oostvoorne.

Bosbad Hoeven glijbaanWaarom is gekozen voor het thema waterpretpark?
Van Ostaden: “Er zijn in Nederland vele attractieparken, maar slechts weinig waterparken. In 1996 was de tendens al zichtbaar dat steeds meer openlucht zwembaden zouden worden gesloten. Met de grote zwembassins en enkele waterglijbanen als de Kamikaze, Waverider en Booster was er al een sterke basis. Onze eerste echte waterattractie was de komst van het Piratenschip in ’97. Dit gaf zo’n impuls aan onze dagrecreatie dat wij vanaf 2000 een aantal “echte” grote waterattracties hebben toegevoegd zoals waterspeeltuin het Spetterkasteel en de 11 meter hoge halfpipe Sidewinder, nog steeds spectaculair voor gebruikers en toeschouwers. Het is eerlijk gezegd ook mijn eigen favoriet.”

In 2006 kwam er een forse uitbreiding voor de echte kick met de trechtervormige Super Crater, Slot Hoevenstein en de Anaconda. Deze laatste waterattracties zijn door Van Egdom geleverd. Dit jaar zijn hier het grootste spraypark van West-Europa en de nieuwe glijbaan Fast4Fun aan toegevoegd, geleverd door Watergames & More met speelstrand Bosbad Beach. Door deze investeringen zijn de toegangsprijzen gestegen van € 11,- naar € 15,- per ticket. Voor campinggasten die een verblijf op Molecaten Park Bosbad Hoeven hebben geboekt, is de entree tot Splesj inbegrepen.

Waterspeeltuin of spraypark?
“Wij hebben de naam spraypark overgenomen uit Amerika, waar sprayparken al meer gemeengoed zijn. Een waterspeeltuin ligt voor ons gevoel in een ondiep zwembassin van maximaal 20 tot 50 cm water, zoals voorheen het Spetterkasteel. Hoe je het ook noemt, het geeft op een veilige manier speelplezier op warme, maar ook iets minder warme dagen. Je hoeft niet noodzakelijk in een zwembroek of badpak gehesen te worden; je kunt ook gewoon met een kort broekje tussen en door de waterstralen spelen.

Bosbad Hoeven spraypark1Voor de uitbreiding van dit grootste waterspray-park van Europa hebben wij een van onze grote bassins voor opgeofferd. Het geheel omvat een oppervlak van zo’n 900 m2 exclusief de 4 meter brede bestrating en paden rondom. Het spraypark is in de exploitatie voordeliger doordat er veel minder water moet worden verwarmd en gechloreerd. Wie denkt voordeliger uit te zijn komt bedrogen uit want de investering in een spraypark komt aardig overeen met een eenvoudig zwembad. Bij de aanleg van het Spraypark bij Waterspeelpark Splesj is meer dan vier kilometer aan leidingen verwerkt onder de betonvloeren. Het gedeelte van de peuters is een speciaal concept “Grassland” en heeft een kunststof “pebbleflex” vloer met daarop een Discovery Stream, een kunststof waterbak in speelse vorm gethematiseerd als een riviertje. Het heeft een grote aantrekkingskracht op de allerkleinste gasten.

Sprayparken zijn –nog- niet in de wetgeving van de WHBZ opgenomen en zouden zelfs aangesloten kunnen worden op het drinkwater leidingsysteem. Immers je kunt er niet in zwemmen en niet in verdrinken. Wij hebben er met Watergames & More voor gekozen om de gehele installatie volgens de normen van de WHBZ uit te voeren en hebben onszelf daardoor hogere veiligheidseisen opgelegd. Zo monsteren wij dagelijks tenminste tweemaal het water en worden zuurgraad en chloorgehalte de klok rond gecontroleerd en automatisch bijgestuurd zoals dat bij zwembaden het geval is. De installatie en waterbuffer is gecombineerd met de nieuwe waterglijbaan Fast4Fun.

De reacties van onze gasten zijn overweldigend. De gasten die het park al langer kennen vinden het leuke aanvullingen, maar missen soms het zwembassin dat plaats heeft moeten maken voor het spraypark. Bosbad Beach met speelvijver en zandstrand met Slot Hoevenstein en enkele waterelementen wordt ook druk bezocht door kleine en grotere gasten.”

Bosbad Hoeven ligweideWij gaan niet voor de laagste prijs
“Wij hebben in totaal 900 plaatsen op ons vakantiepark. De laatste jaren zijn vaste plaatsen ingeruild voor kampeerplaatsen, huurtenten en huurcaravans. Op die manier kunnen gasten toch de typische sfeer en gemoedelijkheid van een camping ervaren, zonder de verplichtingen voor onderhoud, stalling en verzekering van bijvoorbeeld een eigen tourcaravan, stacaravan of chalet. Als gasten een weekje of langer op ons park staan, en de kinderen zijn enthousiast, wordt regelmatig overgegaan tot de aankoop van een stacaravan of chalet op ons park.

De meeste gasten boeken speciaal voor Molecaten Park Bosbad Hoeven omdat wij een unieke positie innemen met ons Waterspeelpark Splesj. Wij hebben bewust de entreeprijs voor dagrecreatie verhoogd en er rekening mee gehouden dat we hierdoor minder bezoekers zouden trekken. Het is onze overweging geweest om onze kampeergasten meer ruimte, comfort en kwaliteit tijdens hun verblijf te bieden. Lastminute acties met forse kortingen, Vakantieveilingen of uitverkoop is geen weg die bij ons past. Als je hieraan begint, is er geen weg meer terug.

Naast alle waterpretpark attracties hebben we nog een stoomtreintje, midgetgolfbaan, speeltuin, waterfietsen en roeiboten, een binnenspeeltuin en binnenzwembad. Vooral de laatste twee activiteiten zijn belangrijk als het wat minder goed weer is. We blijven kijken naar nieuwe activiteiten waarbij onze aandacht gericht is op attracties op en rondom het water. Wij kunnen ons hier in Nederland echt mee onderscheiden.

We zijn een seizoenbedrijf dat vooral gericht is op de zomer periode van mei t/m augustus. In die periode wordt de meeste omzet gerealiseerd. De uniekheid van Waterspeelpark Splesj is buiten deze periode niet te benutten en dat maakt seizoenverlenging niet interessant. Toch kunnen we door openstelling van de binnen speeltuin ons vaste team aan medewerkers jaarrond aan ons binden zodat de kwaliteit een meer constante factor is.”

Dit redactionele artikel is tot stand gekomen met medewerking van Peter van Ostaden– Parkmanager bij Molecaten Park Bosbad Hoeven – www.bosbadhoeven.nl

Pleisureworld Magazine advies
Tijdens onze meerdere bezoeken aan Molecaten Park Bosbad Hoeven viel ons op dat de horeca niet echt er boven uit sprong voor wat betreft de totale entourage en de mogelijkheden van dit inmense park.“ De horeca op het park is vooral gericht op het snel kunnen bedienen van grote hoeveelheden gasten via de snackcounters. Voor de gast die iets meer verlangd is er restaurant De Archipel.

De horeca is verpacht en dat heeft zowel voor- als nadelen. Zowel park als pachter moeten beiden voordeel vinden in de samenwerking waarbij regelmatig overleg plaats heeft. Maar als park heb je er, zeker op drukke momenten, ook minder omkijken naar en is het vooral bewaken van het totale concept.

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.