We zitten allemaal in de verkeerde film!

Mijn gedachten gaan uit naar alle medelanders die getroffen zijn door het virus en het verlies van naasten. Mijn respect gaat uit naar een ieder die zijn verantwoordelijkheid neemt en al die mensen die werken onder deze moeilijke omstandigheden. Denk aan alle vrachtwagenchauffeurs die zorgen dat wij nog dagelijks ons natje en droogje kunnen bemachtigen. Alle zorgmedewerkers die plichtsgetrouw en met enige risico klaar staan. Maar ook een compliment voor DEZE regering die daadkracht toont en over “grenzen” heen durft te reageren wat eens te meer wordt verduidelijkt door de aanstelling van een tijdelijke PDVA Minister van RIJN van een totaal andere politieke kleur. Mooi zijn al die sociale initiatieven welke erop gericht zijn de mede mensen te helpen in deze onzekere tijden! Chapeau en een diepe buiging. Dissonanten zijn er altijd en ik vond het gedrag van Wilders, Baudet beneden alle peil tijdens het debat in de tweede kamer van afgelopen week. Uiteraard zijn er ook nog van die kleurloze figuren van Partij van de Dieren of de SP die niet voor niets aan de kantlijn staan en niet weten wat regeringsverantwoordelijkheid betekent!
Sorry maar ik kon het niet laten een paar klungels op hun plaats te zetten!

Met z’n allen in de achtbaan
De overheidsmaatregelen kunnen voor veel recreatieondernemers een tijdelijke oplossing bieden. Daarnaast zijn er tal van regelingen die erop gericht zijn de (recreatie)bedrijven overeind te houden. Er wordt zelfs gekeken naar de alom omtreden toeristenbelasting tijdelijk op te schorten of zelfs te verbannen. Niet alleen de overheden maar ook de grotere concerns, mits zij daartoe de middelen hebben, doen een duit in het zakje. Banken geven uitstel van betalingen en voor het MKB komen er kredietleningen tegen soepele voorwaarden beschikbaar. Ook andere concerns zoals bijvoorbeeld Booking.com rekent tijdelijk geen service kosten. In de Travel branche krijgen consumenten een Voucher als compensatie voor hun aan-betalingen, zoals bij TUI, gesteund door de ANVR en het SGR Fonds. Zoiets kent de camping en bungalowsector niet, maar het idee is nog niet zo slecht. De verwachting is dat de klap voor veel recreatiebedrijven pas over enkele maanden zichtbaar wordt. Ook doen Brancheorganisaties er van alles aan hun achterban te informeren over de actuele stand van zaken en waar je terecht kunt voor al die verschillende regelingen die opgetuigd worden. De HISWA- RECRON heeft informatie beschikbaar welke steunmaatregelen er allemaal zijn. Ondanks al die goede voornemens laat minister Koolmees doorschemeren dat al deze regelingen niet voorkomen dat er toch bedrijven om zullen vallen. Door de opmars van de internationale keten zoals de restaurant formule VAPIONA (CenterParcs Village Nature Parijs – HoogCatherijne Utrecht) is zo’n voorbeeld waar het vijf voor twaalf is. Ook Landal GreenParks en Roompot Vakanties kennen locaties die geheel of gedeeltelijk gesloten zijn omwille van dit Corona Virus. En heeft u ook al gehoord dat De Efteling maar ook Attractiepark Toverland de poorten gesloten hebben voor het publiek en De Efteling nu steun vraagt. Dat het een “hete” zomer wordt kunnen wij op voorhand als vaststellen en mogen wij onomwonden spreken van een crisissituatie. De vraag die je je kunt stellen is hoe sterk komen wij uit deze situatie en wat brengt de toekomst ons?

‘HorizonVerkenning na Corona’
In de afgelopen dagen hebben meerdere recreatieondernemers gebeld met een vraag hoe om te gaan met de huidige situatie en wat men ervan moet denken. Ook hier voel je die onzekerheid en onmacht door een vloedgolf aan annuleringen of zelfs volledige sluiting. Hoe machteloos sta je als ondernemer wanneer na een miljoenen investering juist in het week-end van de opening de regering besluit dat alles potdicht gaat. Dit overkwam Richard Bultink van het nieuwe Family Entertainment Center The City. Wij wensen Richard Bultink straks een vliegende start. Andere relaties waaronder Buitengoed de Boomgaard in Bunnik, deze heeft juist na moeizame onderhandelingen met de gemeente meer duidelijkheid gekregen m.b.t. zijn bestemmingsplan. Moet de plannenmakerij nu in de ijskast door gebrek aan boekingen nu de gasten wegblijven en/of annuleren! Een andere situatie maak ik mee als RVC-commissaris bij een van de grootste evenementenbureaus van ons land dat alle reserveringen heeft zien opdrogen. Voor meer dan honderd medewerkers moet men collectief een beroep doen op de bijstandsregeling van de regering voor bedrijven, dat zal niet genoeg zijn en moeten alle zeilen bijgezet worden. De komende maanden zal dit bij heeeeeeeel veeeeeeeeel recreatiebedrijven gaan opspelen; het gebrek aan financiële middelen (Cashflow). Met een schuin oog kijken wij naar de komende Vakdag Het Nieuwe Dagje Uit en de Vakdag Het Vakantiepark van de Toekomst in juni die waarschijnlijk te vroeg komen gezien het verloop van deze crisistoestand. Ik realiseer dat dit inmiddels mijn 3e echt serieuze crisis is die ik mee mag maken sinds ik in 1978 gestart ben als ondernemer na mijn COIS-opleiding en telkens zijn we er sterker uit gekomen. Van belang is juist nu al energie vrij te maken voor een nieuwe koers, de omgeving betrekken bij het zoeken naar nieuwe wegen en uiteraard door te zorgen voor elkaar. Heb je vragen op korte termijn dan mag je mij altijd bellen; 06-53394506 of stuur een e-mail aan hans@pleisureworld.nl.

Pleisureworld – Advies

Wij kijken op dit moment naar wat er speelt binnen onze branche en brengen de meeste knelpunten in kaart de komende weken. Naar wij hopen, zullen er over een paar weken meer duidelijkheden zijn waar het met deze Corona Crisis naar toegaat. Op dat moment zullen wij ook ons aandeel aan u presenteren waarbij wij “recreatiebedrijven” actief zullen ondersteunen.

P.S. Ik kan het niet genoeg zeggen, maar zorg een beetje voor elkaar!

Auteur: Hans van Leeuwen; Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme 

Complete plan van aanpak

De basis is ons Business Model Canvas waar wij voor ondernemers een totaal Plan van Aanpak opzetten. Geen papieren winkel maar concreet per onderdeel een opgezet plan waar ruimte is voor innovatie – conceptontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering waarin onderdelen als prijsconcurrentie, sturen op EBBITDA, marketing met een gezonde benchmark voor uw conncurrentie positie onderdeel uitmaken dit Plan van Aanpak. Met dit Plan van Aanpak kunt u naar de bank of financier die een totaal inzage heeft in het meerjaren ondernemersplan met de daarbij behorende scenario’s voor een gezonde realistische exploitatie.

Kosten voor dit Plan van Aanpak vanaf € 7.500.-

Referenties

 • Hof van Saksen
 • Landal Greenparks
 • PUUR Exloo
 • Julianahoeve
 • Aqua Best
 • Wunderland Kalkar DE
 • Beerze Bulten
 • Groepen.NL
 • Gemeenten Lelystad
 • Gemeente Zwolle
 • Midden Limburg
 • Provincie Drenthe
 • TCV Terschelling
 • Kontour Vastgoed
 • Eiland van Maurik
 • Camping Betuwe
 • Dagvoorzitter- Spreker – Pannellid – Commissariaat RVC

  Trendwatcher en adviseur Hans van Leeuwen staat in de recreatiesector bekend om zijn directheid en ongezouten mening over trends en ontwikkelingen in leisure. Dat zij hiermee scherp aan de wind zeilt, zorgt ervoor dat bij menigeen soms de haren recht overeind gaan staan. Richard de Bruin heeft mijn zijn gevoel voor innovatie veel overheden en bedrijfsleven van nieuwe producten en diensten voorzien. Met zijn vooruitziende blik loopt hij in  ruim 30 jaar vaak een stapje vooruit.

  Hans en Richard leveren met hun professionele oog voor de juiste leisure trends een positieve bijdrage in de recreatiesector, al was het maar omdat zij iedereen op scherp weet te zetten en voor menig recreatieondernemer een spiegel is.

  Met veertig jaar ervaring in de vrijetijdsindustrie weet Pleisureworld op scherpzinnige wijze te bepalen waar het in de toekomst naartoe zal gaan. Nauwgezet houden wij de consumententrends in de gaten en weten wij hoe de klantreis van de toekomst eruit ziet. Op zoek naar een dagvoorzitter, spreker, pannellid, een nieuwe commissaris of toezichthouder? Pleisureworld komt met leisure expertise en brengt het met passie. Bekijk hieronder de mogelijkheden.