Tenaxx Dinohunt

Landgoed Tenaxx in Wedde – een arboretum (bomentuin) met dinosaurussen

Je moet haast wel van lotje getikt zijn om 700 zeldzame treurbomen te verzamelen om er vervolgens een dagattractie van te maken. Op de hele wereld zijn er wel 1.400 soorten van deze bomen. “Het zal dus nog wel even duren voordat ik klaar ben met mijn werk”, aldus voormalig hoogleraar filosofie Wouter Oudemans. Hij vraagt zijn dochter even het hek te openen waarna wij met een golfbuggy het dertig hectare grote bos inrijden. “De reden dat ik hier mijn verzameling heb ondergebracht, is dat dit het goedkoopste aaneengesloten stuk landbouwgrond betrof waar ik met mijn bomenverzameling terechtkon. Wij hebben ook maar meteen een landhuis op gebouwd voor ons gezin”. Dat dit bijzondere dagje uit ook voor mij een totale verrassing is, blijkt wel uit de manier waarop ik gecorrigeerd word wanneer ik in mijn enthousiasme een Hollandse Denneboom denk te herkennen. Helemaal mis, laat Wouter Oudemans weten, en begint meteen het bijzondere verhaal van de Japanse Treur Denneboom uit de doeken te doen.

Tenaxx arboretum Wedde

Tenaxx arboretum Wedde

Tenaxx arboretum Wedde

Stuipen op het lijf door brullende dino’s

Oudemans’ voorliefde voor bomen is duidelijk te zien: op het landgoed staan wel duizend verschillende soorten. Dit bleek echter onvoldoende aantrekkingskracht te bezitten om bezoekers op af te laten komen. De unieke verzameling treurbomen in het arboretum (bomentuin) van Landgoed Tenaxx in Wedde is daarom sinds mei dit jaar uitgebreid met een bijzonder dinopark, compleet met reusachtige brullende exemplaren. Minstens dertig verschillende soorten dinosaurussen staan verdekt opgesteld in de aangelegde bossen waarin je op dino-expeditie kunt. Voordat je het weet schrik je je te pletter van het angstaanjagende geluid van de ‘gevaarlijke’ dino’s. Door het hele bosperceel te voorzien van i-beacons breekt het kabaal los zodra je binnen het bereik komt van een van de spectaculaire en op ware grootte nagemaakte dinosoorten. Gelukkig ligt het arboretum zo ver van de bewoonde wereld af dat de buren er geen last van hebben.

Tenaxx Dinohunt

Tenaxx Dinohunt dino's

Tenaxx Dinohunt dino's

De wereld van de dendrologen (bomenfanatici)

Bij de opening van het bomenpark in 2015 werd direct een extra attractie voor de bezoekers gerealiseerd: een survivalpark bestaande uit twee verschillende parcoursen, zo lang en heftig dat er gemakkelijk de Mudmasters voor echte diehards kunnen worden georganiseerd. Er is immers ruimte genoeg hier in Noordoost-Groningen. Wubbe Schoenmaker, de manager van de vesting Bourtange, kwam met het idee van het toevoegen van dino’s: “De reden is simpelweg commercieel: dino’s verkopen beter dan bomen. De combinatie is echter perfect en de realistische (en keiharde!) dinogeluiden maken het zeer speciaal. We wisten dat er al twee dinoparken zijn, een in Boxtel en de andere in het vroegere EcoDrome te Zwolle. Ook in dierenpark Amersfoort staan er een aantal opgesteld. Dus het moest bij ons wel anders. Nergens zie je dino’s op een dergelijke natuurlijke wijze als op het Landgoed Tenaxx. Een andere aanleiding is dat bomen en dino’s samen geëvalueerd zijn. De systeemen van de dino’s zijn helemaal aangepast aan bomen.” Een goed verhaal om te vertellen.

Tenaxx Dinohunt dino's

Het arboretum is 11 jaar geleden opgezet op de goedkoopste grond van ons land en er zijn maar liefst 300.000 bomen gepland. Daartussen vind je enorme waterpartijen waartussen je met bootjes en houtvlotten kunt spelevaren.

Tenaxx Wedde survivalpark

Tenaxx Wedde

Het doel: zestigduizend bezoekers in 2018

De marketing van het landgoed is in handen van het management van Bourtange. Zij zetten onder andere arrangementen op met het Van der Valk in Zuidbroek. Afgelopen jaar ontving Tenaxx 4.000 bezoekers ontvangen en dit jaar wordt verwacht de twintigduizend te halen. De drie doelgroepen: “Kinderen, kinderen en kinderen! Op een ruilbeurs in de lokale Albert Heijn kwamen wel 1.200 kinderen af. Onze opzet is mede geïnspireerd door het werk van Frans Jozef Dieckman, die zelf het grootste Dinopark in Duitsland heeft. Hij helpt ons bij de verdere doorontwikkeling van dit park zodat wij over twee jaar minimaal zestigduizend bezoekers weten te trekken. Dat moet lukken, Bourtange heeft 85.000 betalende bezoekers en trekt ruim 250.000 toeristen. We werken nauw samen met QGardens en we gaan nu al grond aankopen voor de beoogde groei in bezoekersaantallen. De naam Tenaxx betekent niet voor niets vasthoudend. En ja… Wij hebben plannen om over enkele jaren een van de grootste dino’s van Europa naar Groningen te halen. Het imposante dier is wel 25 meter hoog!”

Hans van Leeuwen, trendwatcher en adviseur

CategoryBlog
© 2020 Pleisureworld-Connect | Trendsetting in Leisure.
Top
Follow us: