Blog Nr. 1
Uit een serie van 4, Op avontuur door Drenthe
Hoogveen survival, grootschalige natuur ontwikkeling
Wellicht is dit het laatste stukje hoogveen natuurgebied, Bargerveen. Met een welhaast iconische voorgeschiedenis het meest stukje onbekende oer gebied in Nederland, ook voor de Drentenaren zelf, een witte vlek! Bargerveen ligt op de grens van Duitsland en de bekendste plaatsjes zijn o.a. Zwartemeer, Weiteveen, Twist (Duitsland) en het wat grotere Klazienaveen. Allemaal beslist geen toeristische hotspots. Funshoppers zul je hier niet tegenkomen. Wat zo bijzonder is aan dit verhaal is dat zelfs Marketing Drenthe nog geen weet heeft van al dit moois. Bargerveen is een unieke natuur ontwikkeling dat laat zien dat verschillende organisaties, indien zij samen optrekken, er iets moois van kunnen maken! Wel mag je je afvragen of diezelfde organisaties oog hebben voor de toeristen en bewoners uit eigen streek. (tekst gaat verder onder de afbeeldingen)
[column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”false” extended_padding=”true” background_color=”#efefef” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/1″ last=”true”]
Uit de serie: “Op avontuur door Drenthe”
1. Wij hebben het echte Wildlands ontdekt in… Bargerveen
2. Drenthe – Het land van Bartje en veel meer…
3. Titel wordt nog bekend gemaakt
4. Titel wordt nog bekend gemaakt
[/column]
Een toeristisch moeras gebied!
Het zal inmiddels voor velen van u als aandachtig lezer geen verassing zijn als ik u vertel dat wij van Pleisureworld gevraagd zijn door de provincie Drenthe om de economische toeristische verbindingen bloot te leggen in dit zo onbekende ruige natuurgebied wat ruim 7000 hectare bemeet. Hier bewijzen diverse instanties onder aanvoering van de bestuurscommissie, dat een optimale samenwerking mogelijk is in Nederland en tot uitzonderlijke prestaties kunnen komen. Toch kleven aan dit poldermodel ook veel nadelen. Van een integrale aanpak kan nooit sprake zijn, want iedereen zet zijn piketpaaltjes en wilt iets van zijn “visie” terug zien in het eindresultaat. Zo ook in het nieuw ontwikkellend natuurgebied Bargerveen, dat een beperkte toegankelijkheid kent. Bezoekers worden niet weggestuurd maar juist omarmt aangezien Bargerveen het nieuwe onderkomen voor schapen onder de aandacht wil brengen alsmede het restaurant.
Twintig miljoen investering, maar voor wie doet men het eigenlijk?
Wij daagde onze opdrachtgevers uit om met de fiets enkele dagen door het gebied rond te trekken om zodoende verbindingen te leggen met de kleine zelfstandige (recreatie) ondernemers. Als het ware een soort fiets survival met de tent achterop! Onze eerste bestemming was de nieuwe Schaapskooi bij Weiteveen als meest belangrijke ontwikkeling van het Bargerveen. Onze grootste uitdaging was om het te vinden. Zelf de bewoners uit de omliggende buurtschappen wisten niet van het bestaan! Nergens een ANWB bordje of verwijzing naar dit nieuwe project dat pas sinds een week is geopend. Wij waren er natuurlijk weer als een van de eersten. Samen met Henk van der Horst van de Provincie Drenthe, en Elizabeth Ellison met collega Sicco Bijl van de gemeente Emmen. Samen trokken wij door het gebied en waren vooral verrast door de bijzondere opzet van deze “nederzetting” in het van oorsprong nagenoeg verdwenen Drentse Hoogveen. Bargerveen zou wat mij betreft met gemak een plaatsje verdienen binnen de Canon van Nederland.
Ons restaurant is vernoemd naar het plantje Wollegras
Wollegras is zo’n typisch plantje wat groeit aan de kant van het moerassige hoogveen en is tevens de naam van het restaurant van de Schaapskooi Weiteveen. Ilse en Daniek Hoogland, twee zussen, zijn de uitbaters van dit natuur restaurant en hebben een passende kaart. Ook hebben zij een van de mooiste vergezichten van Drenthe. Uiteraard kent het gebied, dat door Staatsbosbeheer wordt beheerd, tal van beperkingen. Dit terwijl men wel een verbinding wilt leggen met de dagjes mensen die dit gebied willen bezoeken. Bezoekers bestaan uit wandelaars, fietsers, vogelaars, natuurliefhebbers, natuur fotografen en bezoekers van de Schaapskooi. Voor jong en oud valt er heel wat te beleven. Maar ondanks zoveel (bestuurskundige) kennis, bedrijven en organisaties mag je je afvragen voor wie dit natuurschoon allemaal is bedoeld. In ons kleine kikkerlandje hebben we allemaal wel een mening ergens over. Kijk maar eens naar de discussie rondom de Oostvaardersplassen. Zo ver wil ik die vergelijking niet doortrekken, maar de ophef die daar is ontstaan is mede doordat men het belangrijkste is vergeten. De gebruikers en potentiële toeristen betrekken bij de plannen en de realisatie daarvan.
Als bezoeker wil je gewoon een dagje uit
Het lijkt er op dat, in een aantal gevallen, er ook bij de plannen rondom de grootschalige natuur ontwikkeling de “toerist”, maar ook in sommige gevallen de “recreatieondernemer” klem komt te zitten. Zodra er het etiket Naturea2000 wordt opgeplakt krijgen veel betrokkenen rode vlekken in hun nek. Met andere woorden, zij zijn er alleen maar op gericht de grenzen te bewaken, dat er juist niets kan of mag vanwege allerlei Europese opgelegde regels in het conserveren van de natuur. Uitvoerend orgaan Staatsbosbeheer, die het allemaal moet klaren om de natuur zo goed mogelijk te onderhouden in opdracht van de regering, heeft binnen haar eigen gelederen regelmatig discussies over wat wel en niet kan. Niets is zo moeilijk als natuurbeheer en in hoeverre je dat al, of niet, weet te vermarkten! Immers de dagjes mensen, toeristen en de recreatie sector ontleent haar bestaansrecht aan diezelfde natuur als een zeer speciale attractie.
Toch moet er meer mogelijk zijn met een integrale visie met als uitgangspunt het veranderende gedrag van de consument en daarop weten in te spelen. Wij zijn letterlijk gevraagd door de provincie Drenthe en de gemeente Emmen om te kijken welke “nieuwe” toeristische ontwikkelingen nodig zijn voor een optimaal Wildlands beleving in het Bargerveen. Een heel simpel voorbeeld is dat de fietsenstalling te ver af ligt van het nieuwe restaurant Wollegras. Dat wat vroeger geen probleem was is nu zowat een randvoorwaarde voor de fietser! Doordat bijna iedereen met zo’n elektrische fiets rondtoert is men bang dat dit dure bezit wordt ontvreemd dus wilt men vanaf het terras zicht hebben op hun kostbaar bezit. En de opladers waren er ook niet! Wie een fiets wilt huren zal eerst via een zoektocht op Google op 10 verschillende websites terecht komen voordat er drie kwartier later een lader ‘gevonden’ kan worden. Wie gaat wandelen kan wel eens de verkeerde kant op lopen want er zijn geen routes uitgezet of ze stoppen ineens met de bewegwijzering. En als je eindelijk een slaapplaats hebt gevonden op een SVR Camping en dan uit eten wilt in een restaurant, stuurt men je weg ondanks dat er een gezelschap zit dat aan het barbecueën is! “Op donderdag zijn wij dicht” en dat staat nergens beschreven. En dat precies in het weekend dat de vakanties op gang komen.
Verder vind je in Bargerveen de speciale Veenland Express van Staatsbosbeheer waarmee je op verkenning gaat dwars door Bargerveen om zo de hoogvenen te ontdekken in Zuidoost-Drenthe. Alleen wat mij betreft moet deze attractie door nieuwe marktpartijen geëxploiteerd worden. Nu is er slechts een enkele publieksdag en zit de boswachter aan het stuur en vertelt zijn verhaal. Het boeken van deze rit is al een avontuur op zich zelf. Wat voor mij een totaal nieuwe ervaring was is dat er zoveel vogelaars zijn onder de bezoekers. Alleen al voor het zien van het Blauwborstje, familie van het Roodborstje, zijn speciale wandelroutes opgezet. Ook zijn er volop kansen in grensoverschrijdend toerisme omdat er heel veel Duitse dagjesmensen het gebied van de andere kant weten te vinden maar niet blijven omdat er geen fatsoenlijke parkeervoorzieningen zijn.
Kijk eens op https://www.naturpark-moor.eu/ of via https://www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/veenland
De Hunebed Highway komt eraan
Het is jaren terug door enkele native Drentenaren als geintje gelanceerd om meer (inter)nationale bekendheid te genereren, de Hunebed Highway. Als we kijken naar het wat grotere geheel dan is met het gereedkomen van dit natuurgebied Bargerveen het sluitstuk van deze Hunebed Highway route een feit. Zie daar in eens de kapstok waar je de meest bijzondere afstappers voor de toeristen aan kunt hangen. Zelfs de Chinezen zouden kunnen overwegen Giethoorn te laten voor wat het is en kiezen voor een Drents avontuur.
Wat kom je zo allemaal tegen wanneer je de toeristische hotspots met elkaar weet te verbinden met Hunebed Highway als vertrekpunt; Het Veenmuseum dat het verhaal weet in te kleuren van het ontstaan van Bargerveen als natuur outlet. Het smalspoormuseum dat feitelijk de nieuwe attractie moet zijn om daarmee het Bargerveen te ontdekken. Vincent van Goghhuis in Nieuw-Amsterdam dat de buitenlanders naar Drenthe weet te halen. Uiteraard ook het Hunebed Museum en niet te vergeten de oudste monumenten in ons land, de Hunebedden zelf. Verder zijn er leuke plaatsjes als Exloo met de schaapskudde en het Balloërveld. Het museumdorp Orvelte zou ik maar links laten liggen, want dat heeft zich in al die jaren nog nooit echt weten te onderscheiden. En daar zit hem juist de kneep in deze provincie waar op veel plaatsen de dood in de pot overheerst en de lokalen niet de trotsheid uitstralen die het gebied verdient. En als we er dan toch verder op uit trekken of vakantie willen vieren dan kan dat bij het Hof van Saksen of Land van Bartje. Jammer dat het ooit zo beroemde Kabouterland zoveel slechte kopieën heeft gekregen. Toch zijn er volop bijzondere nieuwe opkomende kwalitatieve dagrecreatie bedrijven zoals Joytime, DX Adventure.
Bijzonder is de ontwikkeling rondom Veenhuizen en de kalender van de vele culturele evenementen waar men juist in Drenthe prat op gaat. Theater in de natuur is geen uitzondering. Wij zeiden al dat wij het echte Wildlands in Bargerveen hadden beleefd en als men niet uitkijkt zal de oude dierentuin van Emmen zich ontwikkelen als de nieuwe toeristische hotspot. En als afsluiter; er komt een nieuw Fletcher hotel in het centrum van Emmen, een nieuw exclusief bungalowresort in Exloo en dat allemaal langs de Hunebed Highway!
Hans van Leeuwen, Trendwatcher & Recreatie Adviseur
Pleisureworld
[column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”false” extended_padding=”true” background_color=”#efefef” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/1″ last=”true”]
Uit de serie: “Op avontuur door Drenthe”
1. Wij hebben het echte Wildlands ontdekt in… Bargerveen
2. Drenthe – Het land van Bartje en veel meer…
3. Titel wordt nog bekend gemaakt
4. Titel wordt nog bekend gemaakt
[/column]