Sfeerimpressie nieuwe bistro

Bij ons bezoek aan Hotel Tummers in Valkenburg werden wij direct bij binnenkomst ontvangen door Inez Tummers zelf. Trots liet ze ons zien hoe de nieuwe bistro gaat worden en stak daarna meteen van wal: “De hotelgasten van tegenwoordig zoeken een slaapplaats, niet meer en niet minder. Ze boeken deze online. Na het inchecken zoeken ze hun vertier elders. Wij zien steeds minder hotelgasten in ons eigen restaurant . Volpension boeken is echt iets van vorige eeuw! Daar waar vroeger de hotelbeleving het ultieme doel was voor de gast, bieden wij nu een soort ‘bed, bad en brood service’. Sinds de laatste twintig jaar is het een voortdurende zoektocht naar nieuwe mogelijkheden om ons familiehotel aan te prijzen. De nieuwe bistro zetten wij daarom op zelfstandige wijze in de markt. Los het van hotel. Daarmee verbreden we onze doelgroepen. Je gaat tegenwoordig toch niet meer uit eten in een hotel.”

Dalende kamerprijzen, stijgende provisiekosten

Mede door de opkomst van de OTA’s (online travel agents) is de concurrentie op internet moordend en staan de prijzen steeds verder onder druk. De verschillen tussen een 4-sterrenhotel en een 3-sterrenhotel zijn kleiner geworden. Ketenvorming zet eveneens aan tot opvoeren van de bezetting tegen elke prijs. Hotel Tummers prijst zichzelf gelukkig omdat zie zien dat veel familiehotels zijn verdwenen, maar voor veel trouwe gasten de kwaliteit nog de doorslag geeft voor een verblijf.
Valkenburg aan de Geul is een toeristische trekpleister die niet alleen in de zomermaanden voor voldoende gasten zorgt, maar ook in november en december dankzij de Kerstgrotten en de Kerstmarkt. Tummers: “Wij halen ongeveer 60% bezetting uit toerisme. Daarom zijn wij ook contribuant bij VVV Zuid-Limburg. Maar ondanks dat hebben wij enorm veel last van al die online aanbieders, met Booking.com voorop. Je kunt bijna niet zonder ze, maar onze kamerprijzen zijn hierdoor net als verse vis gebaseerd op dagprijzen en ‘wat de gek er voor geeft’. Ik verwacht dat de gemiddelde kamerprijs verder zal dalen en de provisie alleen maar zal toenemen. Flash deals zoals Vakantieveilingen, Groupon en Social Deal halen de tarieven nog meer onderuit. Wanneer er op vrijdag nog te veel kamers vrij zijn, moeten wij de prijzen helaas ook enkele euro’s naar beneden bijstellen. Gelukkig kunnen we met onze luxe kamers tarieven van rond de tweehonderd euro vasthouden, maar daar kun je dan ook met een heel gezin in verblijven.” Zakelijke reizigers ziet Tummers steeds minder. Bedrijven werken minder met landelijke vertegenwoordigers die ergens moeten overnachten. Ook dankzij de toename van thuiswerken is overnachten steeds minder vaak nodig.

Hotel Tummers is trots op de bekroning met de Michelin Bib Gourmand

Hotel Tummers is trots op de bekroning met de Michelin Bib Gourmand

Verschillen tussen een 3- en 4-sterrenhotel zijn kleiner geworden

Verschillen tussen een 3- en 4-sterrenhotel zijn kleiner geworden

Sfeerimpressie nieuwe bistro

Sfeerimpressie nieuwe bistro

Van kunst atelier tot haute cuisine, van wellness arrangementen tot event center

Tummers ziet het hotel tegenwoordig als decor voor de vele activiteiten die zij zelf organiseren om zo als familiehotel te kunnen overleven. Het bestaansrecht is hier steeds meer van afhankelijk. Ook houden zij vast aan kwaliteit. En met succes: het hotel is trots is op de bekroning met de Michelin Bib Gourmand. Een erkenning voor een hele goede keuken die enorm aanslaat bij de Belgische gasten. Terwijl de Nederlanders straks liever in de nieuwe bistro zullen eten.

Door de ligging in de grensstreek kan je met een golfarrangement bij Hotel Tummers een greenfee kopen in drie landen. Waar ter wereld is dat mogelijk? In de Willem 1 Zaal worden feesten en partijen georganiseerd, maar ook netwerkbijeenkomsten en meetings met alle benodigde audiovisuele middelen. Dat Inez Tummers niet voor één gat te vangen is, laat ze zien door zichzelf gerust in een tirolerkostuum te hullen en daarmee voor een gastvrij onthaal zorgt op een gezellige Limburgse feestavond in tiroler sferen. Iedere gast bij Tummers krijgt een persoonlijke VIP Member-Card overhandigd en daarmee direct 5% voordeel op volgende boekingen. De laatste boodschap die wij voor vertrek van Inez meekrijgen: voor familiehotels is geen toekomst meer wanneer zij niet snel zullen transformeren!

V..l.n.r.: Anya Niewerra, Hans van Leeuwen, Inez Tummers

V..l.n.r.: Anya Niewerra, Hans van Leeuwen, Inez Tummers

Ongeveer 60% van de bezetting komt uit toerisme. Daarom is Tummers contribuant bij VVV Zuid-Limbug.

Ongeveer 60% van de bezetting komt uit toerisme. Daarom is Tummers contribuant bij VVV Zuid-Limbug.

Van kunstatelier tot haute cuisine

Van kunstatelier tot haute cuisine

Oudste treinstation van Nederland. Blurring als overlevingsstrategie van een 4-sterren familiehotel.

Oudste treinstation van Nederland. Blurring als overlevingsstrategie van een 4-sterren familiehotel.

Resume:

Het is hartverwarmend om te zien hoeveel balletjes een klein familiehotel ophoudt om het hoofd boven water te houden. De kamerprijzen gaan in de komende jaren alleen nog verder naar beneden en het is dus zaak om de bakens te verzetten. De hotelsector is wat dat betreft te vergelijken met de retail, waar bedrijven die te lang vasthouden aan hun basisconcept eveneens uiteindelijk het loodje zullen leggen. Tummers laat zien dat zij op de goede weg zijn, maar een volgende ontwikkeling moet niet lang op zich laten wachten. Inez Tummers vertrouwde mij een aantal nieuwe ideeën toe die zij nu echter graag nog voor zichzelf wil houden. Want als je iets nieuws introduceert, wordt het direct door collega’s gekopieerd. Wat mij vooral fascineert, is de passie en gedrevenheid waarmee de medewerkers van het hotel in het spoor van Inez de gasten bedienen.

Met dank aan het gastvrije ontvangst van Inez en zoon Dominique Tummers
www.hoteltummers.nl

Hans van Leeuwen, trendwatcher & adviseur

CategoryBlog
© 2020 Pleisureworld-Connect | Trendsetting in Leisure.
Top
Follow us: