Saltoswing binnen een maand door eindtest

Herman en Paul Derks brengen met de Saltoswing een 8e ontwerp speeltoestel op de markt. De broers groeiden op in het recreatiepark van hun ouders; BillyBird Park Hemelrijk in Volkel. Ze rondde ieder een opleiding Werktuigbouwkunde af en deden verschillende werkervaring op. Inmiddels houden ze zich 7 jaar bezig met het ontwerpen en produceren van grootse speeltoestellen en klimstructuren. De eigen familie was de eerste klant, is nog steeds een bron van inspiratie en is Hemelrijk de showtuin van AmusementProf. Maar zegt Paul: “we willen graag loskomen hiervan en een eigen aandeel in de Europese speelparken veroveren.”

Het is inmiddels 35 jaar geleden dat Ton en Gerrie Derks startte aan de recreatieplas bij Volkel. De drie zoons, Maarten, Herman en Paul zijn inmiddels ook in het park betrokken. “Onze broer Maarten is parkmanager,’’ begint Paul te vertellen. “Ik houd mij naast AmusementProf, dat ik met Herman run, bezig met het ontwerp en ontwikkeling van nieuwe gebieden binnen de parken. In onze jeugd werkten we beiden in de technische dienst. Ons pap is altijd bezig geweest om unieke speelobjecten neer te zeten. Steeds vaker liep hij ertegenaan dat hetgene dat hij in zijn hoofd had niet op de markt te koop was. Zo zijn we gestart met de Dubbeldraaier. Een speeltoestel versie van de theekopjesattractie uit Disneyland of Monsieur Kanibale in de Efteling.”

Grote gebaren

AmusementProf kiest er bewust voor om speeltoestellen te ontwikkelen in plaats van attracties. “Dat scheelt in de eerste plaats op personeelskosten,’’ gaat Derks verder. “Bedrijven kunnen tot wel €30.000 euro per jaar hierop besparen. Een speeltoestel wordt uiteraard gekeurd maar heeft bij ons ook altijd lage onderhoudskosten. Deels doordat we vooral staal gebruiken. We zijn wel van de grote gebaren. Als je mensen entree laat betalen voor een speeltuin, kun je niet aankomen met alleen een wipkip.” Het portfolio omvat inmiddels zeven speeltoestellen. Van een monorail tot speelcircus en klimpark tot Saltoswing. “Hiermee willen we graag het land en Europa verder in,’’ ambieert hij. “We hebben deze concepten klaar en we kunnen deze snel monteren op locatie. We weten wat het kost en hebben gelukkig al gesprekken met veel partijen. Het is nu wachten tot de opdrachten gaan vallen. Op maat kunnen we uiteraard ook van alles ontwerpen.”

Icoon

Het nieuwste paradepaard is dan ook de Saltoswing, de 2.0 versie van de overslagschommel. “Ook dit idee is ontstaan aan de keukentafel bij ons thuis. Ons pap wilde deze ouderwetse schommel terugbrengen. Uiteraard namen we de veiligheidsnormen hoog op. In iedere fase hebben we het certificeringsinstituut MME-Group betrokken. Met hen hebben we de bouwtekeningen gecheckt, is het prototype getest en nu volgt binnen een maand de eindtest. Het eerste exemplaar staat uiteraard daarna ook op Hemelrijk.”

Derks deelt de mening dat pret- en speelparken steeds meer een eigen unieke uitstraling willen en investeren in thematisering. “Je wilt je onderscheiden van het dorpsspeeltuintje. Dan heb je ook originelere toestellen nodig. Een grote attractie helpt ook bij de beeldvorming en uiteindelijke herinnering aan de naam van een speeltuin. We vinden het supergaaf om dit samen met een park uit te denken en te ontwerpen. Zo worden parken unieker en heeft ieder een eigen uitstraling.”

Ontwikkelingen

Door het wisselende klimaat voorziet Derks ook meer kansen voor overkapte speelterreinen. “Dan kun je kinderen ook in de hitte of volle zon laten spelen of kun je als park een hagel- of regenbui aan.” Ook ziet Derks in de markt dat de trend van het buitenspelen wel is ingezet, mede door de pandemie. “Sowieso willen mensen al jaren op een vrije vakantiedag niet meer uren in de wachtrij voor attracties. Dat doet echt afbreuk aan de beleving en het speelplezier. Daarnaast zie je vooral dat ouders samen met hun kinderen willen spelen, hier houden we zoveel mogelijk rekening mee in het ontwerp. Als echte qualitytime en samen bezig zijn.”

Benieuwd naar de speeltoestellen van AmusementProf? Kijk op https://www.amusementprof.nl/ of plan een bezoek in de showtuin bij BillyBird Park Hemelrijk.

Auteur: Sanne Bakker

© 2020 Pleisureworld-Connect | Trendsetting in Leisure.
Top
Follow us: